PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Johan Henrich Banck mm. Johanneksessa


Pertti Lehtinen
11.04.18, 16:49
Hei

Äitini karjalaista sukua selvittäessäni törmäsin tähän Banck:iin.
Hän esiintyi Johanneksen Kirjolan RK:ssa 1780-luvun alussa. Titteli oli Lifegne, joka ilmeisesti tarkoittaa maaorjaa ja sama titteli oli myös hänen vaimollaan sekä samoilla sivuilla muillakin. Silloin Kirjolan kartanoa piti luutnantti Carl von Scharenberg. Banck taisi olla hänen sotilaitaan. Luutnantti myi kartanon ja muutti Koivistolle sekä Banck:t myöskin. Tämän jälkeen en ole löytänyt uusia tietoja Banckista. Hänen alkuperänsäkin on tuntematon.
Jäin pohtimaan olivatko nämä sotilaat suomalaisia vai venäläisiä. Ainakin he kävivät kirkossa kuten muutkin.

Pertti Lehtinen

Pertti Lehtinen
13.04.18, 17:10
Olin väärässä. Kirjuri oli tarkoittanut Lifegnellä ilmeisesti liiviläistä. Scharenbergillä oli kait liiviläistä palvelusväkeä. Nyt pitäisi löytää vain jostain tietoa Narvan kirkonkirjoista 1750-1800. Mikkelin maakunta-arkistossa näyttää olevan kyseisiä mikrorullia, mutta sinne en pääse nykykunnollani.

Pertti Lehtinen
22.04.18, 20:55
Jatkan vielä, jos joku asiasta kiinnostunut tulisi tietoineen mukaan.

Johan Henrich Mattson Banck oli ilmeisesti Kirjolan kartanon omistajan Carl von Scharenbergin sotilaspalvelija joko suomalainen tai liiviläinen. Uskon, että Banck oli ns. sotilassukunimi.
Johan vihittiin 1785 Kirjolassa TJ.qv.=salavuoteudesta tuomitun Helena Andersdr:n kanssa. Heillä oli jo aikaisemmin 1781 syntynyt poika Gustav Henric ja 1783 syntynyt tytär Anna Catharina.
1783 Kirjolassa kuoli 15 vuotias piika Cathariina Mattsdr. Banck. Hän olisi voinut olla Andersin sisko.
Johanneksen RK:ssa 1776-1782 Kirjolassa on Andersin kohdalla merkintä "med betyg fn. Alopaeus i Narva". Olisikohan tämä suositus saanut Carl Scharenbergin palkkaamaan Andersin. Helena Andersdr:n kohdalla ei ole merkintöjä.
Narvan kirkonkirjoja löytynee Mikkelistä, mutta sinne minulla ei ole mahdollisuutta mennä liikuntarajoittuneisuuteni vuoksi.
Viron kirkonkirjat ovat ihan tuntemattomia.

Heikki Särkkä
22.04.18, 21:31
Ota yhteyttä yksityisellä viestillä.

Heikki Särkkä