PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Historiallinen DNA ja perimämme


Antti Järvenpää
26.03.18, 20:59
Luin tässä jonkin aikaa sitten HS:n digitilaajan viikonkirjan Karin Bojs; Homo Europaeus, joka kertoo niin Euroopassa kuin Ruotsissa tehdyistä historiallisesta aineistosta (lähinnä hautalöydöistä) tehdyistä DNA-analyyseistä ja niiden löydöksistä. Nämä löydökset ovat muuttaneet aika tavalla käsitystä Euroopan asuttamista.

Hesarin maaliskuun kuukausiliitteessä oli useamman sivun juttu ja sitten tänään 26.3.2018 päivän lehdessä oli artikkeli "Varhaiset suomalaiset muistuttivat nykysaamelaisia", joka käsittelee tätä muinais DNA:ta.

Historiallisen aineiston analyysin on mahdollistanut parempi tekniikka, jolla kyetään analysoimaan tuhansia vuosiakin vanhaa aineistoa. Nyt Suomesta on onnistuttu tutkimaan muutamia nk. muinaisnäytteitä. Kuitenkin sen verran vähän vielä, että johtopäätösten aika ei ehkä vielä ole. Oleellista kuitenkin on, että näistä vanhoista haudoista saaduista muinaisnäytteistä tulee esille sellaista, joka tulee muuttamaan historiankirjoitusta.

Kun aikoinaan itse hurahdin sukutukimukseen, luin muutamia hyllymetrejä Suomen historiaa. Silloin jäi kytemään ajatus, että kaikki se on kirjoitettu hyvin lyhyellä aikaperiodilla kun Suomi tarvitsi kirjoitetun historiansa ja tuota kirjoitettua ei ole juurikaan kritisoitu. Nyt ilmeisesti muinais DNA tutkimus tulee haastamaan sitä ainakin osaltaan.

Jaska
23.04.18, 18:55
Täällä kansantajuinen katsaus rautakauden levänluhtalaisten geenituloksiin:
http://www.elisanet.fi/alkupera/Levanluhtalaiset.pdf