PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pornaisten Kupsenkylän Peisa


Anne C.
23.03.18, 19:18
Hei,

Onko kukaan yrittänyt selvittää Peisan vaiheita 1700-luvun alkupuolella?

Siellä on samoihin aikoihin niin monta Eric Mattssonia, että minulla menee aivot solmuun.

Kaarlo Mikael
06.04.18, 16:09
"Onko kukaan yrittänyt selvittää Peisan vaiheita 1700-luvun alkupuolella?

Siellä on samoihin aikoihin niin monta Eric Mattssonia, että minulla menee aivot solmuun."

On olemassa kataloogi, jossa kaksi Peisaa näkyy alekkain, ja sitten voi vertailla Erkkejä. Sitä kutsutaan SAY:ksi.

Terv. Mikko Laaksonen

Anne C.
06.04.18, 18:53
Olen kyllä lukenut sekä SAYn että maa-, tosite- ja henkikirjat pitkin ja poikin, ja päässyt jonkinlaiseen tulokseenkin, mutta en ole silti täysin varma päätelmistäni.

t. Anne

Kaarlo Mikael
07.04.18, 23:08
Niin, SAY:ssa on vihje, johon luotin järjestystä hakiessani, ts, SAY 1760-79 Pornainen Peisa. Niitä on kaksi päällekkäin, ja ylemmässä on kaksi Erkkiä, joista toista sanotaan styvson:iksi, poikapuoleksi, tarkoittaen hänen olevan Matti Matinpojan vaimon lapsi ennen avioitumista Matti Matinpojan kanssa, *1736. Ko. kohdassa on niin vähän henkilöitä, ettei mielestäni ole erehtymisen vaaraa. Tästä Erkistä tulee toisen Peisan isäntä, toisesta Erkki Matinpojasta, *1741, tulee räätäli. Kuolleiden luettelosta löytyy vielä Matti Matinpojan ilmeinen veli, myöskin Erkki Matinpoika, *1711 muistaakseni. Heidän isänsä on puolestaan Matti Erkinpoika ja äitinsä Riitta Sipintytär.

Tämä kokoelma on minun mielestäni todennäköinen, ja toistaiseksi luotan siihen, kun ajankohtaisia rk:ja ei ole. Jos muut asiakirjat todistavat toisin , olen utelias tietämään, miten.

Terv. Mikko Laaksonen

Anne C.
08.04.18, 10:55
Hei,

Ensimmäinen Erkki on Matti Matinpojan veli tai velipuoli. Matin isä Matti Erkinpojalla oli kaksi puolisoa, ensin Marketta, sitten Riitta Sipintytär. Marketta kuolee noin 1710, Riitta ilmestyy kirjoihin 1711. Erkki syntyy noin 1711, joten hän voisi olla joko Marketan viimeinen lapsi tai Riitan ensimmäinen.

Kun on kyse Matti Matinpojan pojista, tuo styvson ei voi pitää paikkansa.

Vanhempi Erkki on syntynyt noin 1736 ja Matti oli jo naimisissa Anna Antintyttären kanssa 1732. Se, että tämä Erkki peri tilan osoittaa myös, että hän on pariskunnan vanhin lapsi. Hän ei voi mielestäni olla mikään poikapuoli, ellei nyt Matti Matinpoikia olisi ollut kaksi, jotka vaihtuivat lennossa, mikä tuntuu aika epätodennäköiseltä.

Nuorempi Eric on syntynyt 1.5.1741 ja kirkonkirjojen mukaan hän on Matti Matinpojan ja Anna Antintyttären poika. Häntä nimitetään tosiaan pari kertaa SAYssa Matti Matinpojan poikapuoleksi ja vanhimman Erkin velipuoleksi, mutta kirkonkirjoissa pelkästäan pojaksi ja veljeksi.

Nuorempi Erkki oli räätäli, eli sockenskräd (esm. sivun alaosassa http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7463653). Olisiko joku tulkinnut merkinnän styvsoniksi? Lyhenteet ovat samat, ss.

Mielestäni molemmat Erkit ovat siis veljeksiä. Se, että perheessä on kaksi saman (ruotsinkielistä) nimistä lasta ei ole mahdotonta. Käytännössähän niillä saattaa olla suomeksi eri nimet.