Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotilas Alexander Kneckt (Mikkeli, Hirvensalmi)
Hei,
Etsiskelen omia esivanhempiani sieltä sun täältä. Hiski:n kirkonkirjojen avulla olen löytänyt mummolleni isänäidiksi Hirvensalmelta Maria (sold dr) Alexandersdotter Knecktin, syntynyt 1821 ja vihitty 12.6.1853 Johan Wäisäsen kanssa.
Osaako kukaan kertoa, mistä voisi löytyä tietoa tästä herra Alexander Knecktistä, joka siis ilmeisesti on ollut sotilas? Onko olemassa jotakin luetteloita sotilaista 1820-luvulta? Missä?
Ja jos joku on tutkinut sukuja Mikkelin/Hirvensalmen alueella niin olisin kiinnostunut kyselemään aiheesta lisääkin.
Tiedoista kiitollinen
-Vesa Sarromaa
Tapani Kovalaine
30.08.08, 15:50
Henkikirja vuodelta 1825 kertoo, että Hirvensalmen Kilkkilän kylässä oli noin 2 vuoden ikäinen Maria Alexanderintytär Knecht ja hän asui perheensä kanssa mäkituvassa. Löytyy riviltä 14.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=562668
Tapani Kovalaine
30.08.08, 17:24
Nyt kun on 10 vuotta kulunut ja Hirvensalmen 1835 henkikirja on katseltavana, huomaamme siitä, että on ihan salapoliisihommaa löytää tietoja. Mutta onhan sentään Adam Thomasson Kilkkisen tilalla loisena pensionär (sotilaseläkkeellä oleva) Alexander, joka on syntynyt 1773, ja on vaimonsa, joka on syntynyt 1782 ja pahasti sairaana. On heillä yksi lapsikin, nimeltään Maria s. 1821 ja hän lienee Alexanderintytär Knecht. Perhe näyttäisi asuvan samassa paikassa kuin 10 vuotta aikaisemmin.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=539595&zoom=3&x=1&y=1&sx=400&sy=400
Hei,
Suuret kiitokset avusta! Samalla sain tarpeellista oppia digiarkiston lukemisesta.
Osaatko vielä kertoa, onko jotakin grafologia-opasta, että osaisi paremmin lukea vanhoja käsialoja. Samalla listalla oleva Påhl Kilkkikin kun on kaukainen esi-isäni...
Kiittäen
-Vesa Sarromaa
Tapani Kovalaine
30.08.08, 20:45
Kyllä nämä henkikirjan käsialat ovat ihan helpoimmasta päästä ja eniten tarvitaan isoa näyttöruutua ja siihen vielä suurennusnäppäintä.
Alan kirjoista löytyy sitten käsiala-apuja.
Mutta katsoppas nyt vuoden 1810 henkikirjaa, sillä Hirvensalmen vanhat kirkonkirjat ovat palaneet.
Digikuvasta 365 löydät soldat Alexander Knecktin ja hänelle lisää lapsia, Vilhelm syntyi noin 1804 ja Erik noin 1806. Piika Valpuri oli lastenhoidossa apuna.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=517442
eeva häkkinen
31.08.08, 08:04
Jos Alexander on syntynyt 1773, on hänen täytynyt olla sotilaana jo Ruotsin ruotuarmeijassa. Tässä törmätäänkin heti ongelmaan: koska sotilalta ei peritty henkiveroa, eivät he esiinny henkikirjoissa. Vuoden 1810 henkikirja saattaakin olla ensimmäinen, johon hänet on merkitty. Vaimo saattaa tosin löytyä aiemminkin, mutta luultavammin nimellä "sold. Kneckts hustru". Eikö Maria-tyttärelle löydy kastemerkintää? Muistaakseni Hirvensalmen säilyneet kirjat alkavat näihin aikoihin. Rippikirjoista pitäisi kummiskin perhe löytyä, jos he ovat olleet elossa 1820-luvulla ja myöhemmin.
Eri juttu on se, että Kneckt oli kaiketi sotilasnimi ja kirkonkirjojen puuttuessa on tosi vähän keinoja paljastaa nimi, jolla hän on syntynyt. Joka tapauksessa kannattaa tarkistaa kaikki, mitä kirkonkirjoihin on perheestä merkitty, jossakin voi siviilinimi tai edes patronyymi vahingossa tulla esiin.
Sotilaslähteet varmaan tunnistavat Alexanderin, mutta ne eivät ota kantaa perheeseen tai siviilinimeen. Kannattaisi ehkä tarkistaa palkkausluettelot 1790- ja 1800-luvuilta, siellä on sotilaan tulokirjauksissa joskus mainittu sekä alkuperäinen että ruodussa annettu nimi ("... Kilcki nu kallad Kneckt"). Alexander lienee hirvensalmelaisena palvellut henkikomppaniassa (Lifs Compagnie), luettelot sotilasasiakirjojen filmillä 55044. Itse olen löytänyt sotilaitten siviilinimiä myös mm. perunkirjoista (määrättynä sisarvainajan alaikäisten lasten edunvalvojaksi molempine nimineen), konseptikirjoista (Annettujen virkatodistusten toisteet, tms.), muuttokirjoista ja tuomiokirjoista, mutta näihin sitten törmää jos törmää, etsimään niitä on aika toivotonta lähteä. Verkostoituminen kannattaa näissä kinkkisissä jutuissa, niin että jos tieto tulee jonkun vastaan, hän tietää, keneltä se on hukassa.
Lycka till - Eeva (tutkin kyllä Mikkelin tienoota, mutta enemmänkin pitäjän pohjos- ja itäosia)
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.