PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Aleksander Warma, Viron vt. presidentti


Olarra
25.02.18, 17:30
Olin vähän toivonut Viroaiheista kirjoittelua täällä, kun veljeskansa vietti 100-vuotisjuhliaan. Kun ei muut, niin täytyypä ryhtyä itse toimeen.

Tuglas-seuran lehti Elo numero 6/2016 sisältää Heikki Rausmaan kiinnostavan artikkelin Viron valtionpäämiehistä. Maan jouduttua miehityksen alle, toimi maanpakoon Ruotsiin pelastautunut pääministeri Jüri Uluots Viron pakolaishallituksen johdossa, mutta myös Viron vt. presidenttinä. Uluotsin kuoltua 1945 siirtyi myös vt. presidentin tehtävä, ensin 1945 August Rei:lle ja sitten Aleksander Warmalle 1963. Tässä vaiheessa soivat sukututkijan kellot. Warma-nimi esiintyy Kotkan edustan saarilla. Warmat olivat luotseja ja kapteeneita ym. Suomenkielinen wikipedia on Warmasta lyhytsanainen, mutta kertoo tämän olleen lähettiläänä Suomessa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Warma

Virolainen wikipedia on monisanaisempi ja kertoo Warman opiskelleen merenkulkua Käsmussa. Vt. presidentin isästä sanotaan näin: Isa Johannes Warma oli üks Kabböle (https://et.wikipedia.org/wiki/Kabb%C3%B6le) kaluriküla asutajatest Pernaja (https://et.wikipedia.org/wiki/Pernaja) vallas Soomes (https://et.wikipedia.org/wiki/Soome); Aleksander Warma oli üks küla esimestest elanikest 1906 (https://et.wikipedia.org/wiki/1906). aastal. Linkki wikiin: https://et.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Warma

Ja nyt siis kysymys, onko näitä Viron vt. presidentin mahdollisia suomalaisia juuria selvitelty? Jutun aihetta warmasti olisi näin 100-vuotisjuhlavuonna.

Olarra
25.02.18, 18:26
Tästä artikkelista selviävät Warman kiinnostavat elämänvaiheet vaatimattomallakin viron taidolla: http://vm.ee/et/120-aastat-diplomaat-aleksander-warma-sunnist

Ainakin Haapasaaressa on ollut Varmoja ja Käsmu on vastarannalla. Seprakauppa piti yhteydet vilkkaina yli lahden. Mutta siis, onko asiaa tarkemmin selvitelty tai esitelty?

HaapaMik
25.02.18, 22:53
Geni.comissa on tuo Alexander Warma ja hänen isänsä Johannes jonka syntymäaika olisi March 7, 1858 ja paikka Hinriku talu, Viinistu, Kõnnu vald, Kuusalu kihelkond, Harjumaa, kuollut Pernå Finland. Johanin profiilissa on paljon linkkejä lähteisiin.

Isälinjan kauimmaisena on geni.comin mukaan "Juhan, tuli 1720 a. Soomest"

Jukka H
27.02.18, 20:39
Pernajan (nyk. Loviisan) Kabbölen kylä on virolaisten asuttama, vieläpä sangen myöhään. Alueella on myös muinaismuistoja pronssikaudelta saakka ja yhteydet lahden poikki ovat ilmeisesti olleet vilkkaat jo ennen viimeisintä muuttoa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kabb%C3%B6len_virolaiset

Olarra
28.02.18, 13:15
Genissä olevien tietojen mukaan näyttäisi siltä, että Aleksander Warman esi-isä kuului niihin suomalaisiin, jotka Suuren Pohjan sodan päättyessä muuttivat sodassa autioituneille tiloille Suomesta Viroon. Muuttoa oli varsinkin Virumaalle ja itäiselle Harjumaalle, jossa Kuusalukin sijaitsee.

https://www.genealogia.fi/genos-old/66/66_2.htm

Seutu on myös sitä aluetta, josta seprakauppa ylläpiti tiivistä kanssakäymistä Suomen rannikolle ja saaristoon. Mahdollisesti myös joku Warman esiäideistä on hyvinkin voinut olla Suomen puolelta naitu (?). Genistä ei suoraan käy ilmi milloin Warma nimi on tullut suvulle ja miksi. Suomesta siirtyneen esi-isän nimenä ei Warma nimeä 1720-luvulla näy. Toisaalta noissa sukupuissa Warma on näkyvillä ennen muuttoa Pernajaan 1900-luvun alussa. Warma/Varma ei ole mitenkään harvinainen nimi Suomen puolella, Virosta en osaa sanoa. Olisiko sukunimi siis suomalaista, vai virolaista alkuperää?

Olarra
03.12.18, 17:40
Tästä artikkelista selviävät Warman kiinnostavat elämänvaiheet vaatimattomallakin viron taidolla: http://vm.ee/et/120-aastat-diplomaat-aleksander-warma-sunnist

Ainakin Haapasaaressa on ollut Varmoja ja Käsmu on vastarannalla. Seprakauppa piti yhteydet vilkkaina yli lahden. Mutta siis, onko asiaa tarkemmin selvitelty tai esitelty?

Laitanpa linkin tähän artikkeliin tänne, siinä kun myös suomalaistaustaisen presidentti Warman vaiheita käsitellään:
http://estofennia.eu/viron-lahetystotalon-varastetut-vuodet/?fbclid=IwAR2IkGPbRripoh6eSKGOFixaxUGe1-Xxo3xIP0akQdGpeLoAkKCPgx0iKso

Tapani Kovalaine
03.12.18, 19:25
Viron taannoinen suurlähettiläs (?) Warma saattaa olla melkein julkkikselle sukua. Jos nimittäin suurlähettiläs Jussi Mäkinen (1929-1978) nimetään julkkikseksi, kun kerran Wikipediakin hänet hyvin tuntee.

Linkki: https://fi.wikipedia.org/wiki/Jussi_M%C3%A4kinen

Jussi Mäkisen äiti oli vuorineuvoksetar Else Mäkinen ja isä vuorineuvos Eero Mäkinen oli keskeinen henkilö sotakorvauksia maksettaessa Outokumpu Oy:n toimitusjohtajana. Else Mäkisen isän Alfred Westerholmin äiti oli Eeva Elisabet Warma 1838-1867 ja oli aviossa kahvelikuunarilaivan kapteenin Karl Edvaerd Westerholmin kanssa.

Eeva Elisabet Warman isä oli Haapasaaresta laivuri, luotsi ja talollinen Antti Juhonpoika Tuomala-Warma (1798-1860). Antin isä oli Juho Warma (1763-1829) ja isänisä oli Juho Juhonpoika Tuomala-Warma (1724-1789). Haapasaaressa Tuomala-Warman talossa asui myös hänen isänsä Juho Erkinpoika (1681-1739).

Pahimmoilleen loppuvat kirkonkirjat kesken ja suurlähettiläs Jussi Mäkistä ei ihan saada Viron vt. presidentti Alexander Warman (1890-1970) sukulaiseksi, mutta melkein kuitenkin!