Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Uusin Genos: Lavilan Dorde ei kirjoittanut saksaksi
virpinissila
24.02.18, 10:52
Uusimman Genoksen artikkeliin ”Eurajoen Lavilan suurtilan emäntä, nimismies Dorde Olofintytär ja hänen sukupiirinsä” on toimituksen muokatessa lauseita sivulle 6 pujahtanut harmillinen virhe. Siinä sanotaan Dorden kirjoittaneen kuitin saksaksi.
Alkuperäinen teksti: ”Muita saman vuoden vieraita olivat kuusimiehinen ratsumiesjoukko Sten Fincken alaisuudesta sekä Pontus De la Gardien tallimestari 16 ratsumiehen kanssa. Hän kirjoitti kuittinsa saksaksi.” Eli tallimestari kirjoitti kuitin saksaksi.
Virpi Nissilä
Benedictus
01.03.18, 10:33
Laitan tähän ketjuun jälleen kerran suuret kiitokset Ulla Koskiselle ja Virpi Nissilälle upeasta Lavila- artikkelista Genoksessa.
Artikkeli on perusteellinen ja selkeä, sitä on helppo lukea ja ymmärtää.
On hienoa nauttia toisten aherruksen tuloksista eli taas esivanhempien tiedot lisääntyivät ja samalla tuli paljon lihaa luiden päälle.
Suuret Kiitokset!
Paria asiaa haluaisin artikkelin perusteella kysyä.
Emerentia Henriksdotterin puoliso Simon Mattsson Särki mainitaan tulleen Arvelan ratsutilalliseksi 1604.
Olisiko mahdollista, että tämä Simon Mattsson olisi ollut Janakkalan khr Johannes Matsson Särjen veli?
Ajallisesti ja nimen perusteella sopisi hyvinkin.
Kuka olisi ollut tuo Mats Särki onkin vaikeampi kysymys.
Särki, Johannes Matthiae (K 1623)
Rubellius, Johannes Matthaei, Johan Mattsson
Janakkalan (https://kansallisbiografia.fi/paimenmuisto/seurakunta/5019) kirkkoherra, mainitaan 1599–1616; Lempäälän (https://kansallisbiografia.fi/paimenmuisto/seurakunta/5050) kirkkoherra 1616.
K Lempäälä (23.4. jälkeen) 1623.
P Hebla Mattsdotter, eli leskenä miehensä jälkeen ja peri kesäkäräjillä 1623 miesvainajansa saatavia pitäjäläisiltä.
------------------
Heitän tähän vielä ajatusta tuosta Lavilan-suvun mahdollisesta yhteydestä Taivassalon Alftanus-sukuun.
Forumilla jo kyllästymiseen asti käsitellyssä Alftanus-kronikassa mainitaan Alftanus veljesten saaneen tiloja kuninkaalta, nimiä Sjundby ja Ljusta, mitkä selvästi ovat Eurajoen ja Luvialla olleita tiloja.
Itse Alftanus-kronikka syntyä voi selittää hyvin, jos sen kirjoittaja vanhoilla päivillään sairasti Altzheimer tautia, tälläinen henkilö pystyy yhdistämään kaikki asiat lookiseksi jutuksi, vaikka todellisuus on aivan toista.
Koska monesti kuitenkin tautalla voi olla tosiasioita, pohdinkin, voisiko Henrik Kirjurilla ja Dordella olla ollut tytär, joka olisi nainut kronikan Erik Hanssonin, sosiaalisesti sopisi hyvinkin yhteen, mistä seuraisivat nuo ajatukset menetetyistä tiloista Erikin pojanpojilla.
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?p=286286&highlight=ljusta#post286286
virpinissila
02.03.18, 10:39
Kiitokset vaan Benedictukselle ”komeesta” kannanotosta. Tämä Lavila on sikäli kiinnostava, että siitä polveutuu naisten kautta todella suuri joukko satakuntalaisia talonpoikaissukuja. Kun aloittelin sukututkimusta (1993), kopioin Jokipiin Lavila-artikkelin ajatellen, ettei sitä koskaan tiedä… Artikkelista ei sinänsä voinut päätellä jatkoa. Tässä esimerkkinä omat tunnistetut polveutumiseni.
Toisessa ketjussa on ollut esillä Anna Mårtenintytär, Baltzar Trumetaren vaimo. Jälkeläisiä löytyy muun muassa Kiukaisten Panelian Simulasta ja edelleen Euran Turajärven Poutalasta. http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=36789
Genistä katsellen väärin tunnistettu tai tunnistamatta ovat Eurajoen Kirkonkylän Heinälän -> Tarvolan Isoperen (Kestikievarin) kautta tulevat esipolvet. Heinälän Walborg Jöranintyttären avioliiton Isoperen Henrik Markuksenpojan kanssa olemme esittäneet kahdessakin artikkelissa ("Luvian Lemlahden Maijalan suku", Genos 3/2013: 159, 161 ja "Nihtipäämies Per Nilsinpoika ja Eurajoen Arvelan suku", 3/2016: 143). Avioliittotietoja ei löydy suoraan mistään, isovihan ajasta kun on kyse, mutta se on pääteltävissä. Heinälän rippikirjassa 1707- on Walborgin kohdalla merkintä ”vide Tarfwola”. http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=20963&pnum=118
Walborgin ripillä käynnit jatkuvat vuoteen 1713 Heinälässä, avioliitto on solmittu isonvihan aikana. Lasten kummitiedosta löytyy vahvistusta. Tytär Walborg Henrikintytär naidaan sittemmin Luvian Mikolan Kukolaan, mistä sitten pariinkin kertaan tyttäriä tulee esivanhemmikseni.
Lapijoen Junnin -> Sydänmaan Malon -> Irjanteen Kaupin ketju on tunnistettu. http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=32372&page=3 Huonommin on tunnistettu tämä jatko: Kaupin poika Matts Jacobinpoika oli Euran (Kiukaisten) Eurakosken Mikolan vävy ja isäntä. Mikolasta sitten naitiin taas Euran Turajärven Poutalaan…
Virpi Nissilä
Kiitos Virpi ja Ulla upeasta artikkelista. Virpi, laitan sinulle yv, tarkistaisin, oleko hieidän jälkeläisiään. - Marja Pirttivaara
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.