PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mouhijärvi-Suoniemi


LEMPI
11.02.18, 20:50
Suoniemellä rippikirjassa 1830-1837, kuva 114 Kauniainen,Haapalan torppa, Johan Thomasson ja vaimo Ester Davidsdotter ja poika Johan on merkitty selvästi, mutta mitä on heidän alapuolellaan merkittynä? Huomautussarakkeessa on merkintä, että muutavat 29.12.1833 Mouhijärvelle, mutta keitä muuttaa heidän kanssaan? Pitkä lenkki yhdistää allalueteltujakin. Mouhijärvellä vain nämä kolme ovat taasen yhdessä.

Alapuolella ovat Johanin vanhemmat Thomas ja Lisa, jotka merkitty kuolleiksi. Thomas Henricksson oli Mouhijärveltä Vasaran talon poika, joka tuli työmieheksi, rengiksi Suoniemelle. Hänen nimensä edessä ensimmäisen lapsen syntyessä on merkintä = hbon. Voisiko se tarkoittaan talollisen poikaa?

Keitä voisivat olla samaan aikaan Haapalan torpassa asuvat Jeremias Henricksson ja puolisonsa Eva Ericsdotter? En löydä yhteyttä edellä mainittuihin henkilöihin, voisivatko olla sukua? Mitä tarkoittaa vihittäessä vaimon nimen edessä dess piga?

Mouhijärvellä rippikirjassa 1831-1837, kuva 112, Iirola, ovat Johan, Ester ja poika Johan. Mitä jää merkinnäksi ylivetojen Johanin nimen eteen? Voisiko olla smd (smed)=seppä? Mitä lukee ja tarkoittaa huomatuksissa oleva sana Johanin kohdalla? vaali....

Ester Davidsdotter mainitaan seuraavassa rippikirjassa sairastuneen kaatumatautiin? Muistini mukaan kaatumatautia sairastuneita ei saanut vihkiä avioliittoon. Oliko näin? Tarkoittiko se sitä, että ei syntyisi lapsia, jotka perisivät taudin? Jos näi oli, miten estettiin, että lapsia ei sairastuneelle syntynyt. Perheessä ei ollut muita lapsia kuin 1828 syntynyt poika Johan. Esteriä ei mitenkään eristetty perheestään ja Ester kuoli poikansa perheessä vasta 72-vuotiaana ja puolisonsa kymmenen vuotta myöhemmin.

Osaisiko joku selventää minulle asioita
LEMPI ptvoy*saunalahti.fi

Essimi
12.02.18, 12:07
Alapuolella ovat ainakin tyttäret Ulrica ja Eva Caisa, pojat Carl ja Efraim. Välissä olevat pojat ovat joko renkejä tai pariskunnan poikia, merkintä lähinnä Dr:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7311320

Essimi
12.02.18, 12:12
Suurennellen siinä taitaa näkyä, että Johan Jacob on myös poika, hänen alapuolellaan olevaa nimeä en saanut selväksi, arvelin renki Ananiaaksi, mutta yhtä hyvin voi olla tytär.

willegusta
12.02.18, 16:01
23.10.1824 26.10.1824 Kauniais tp: Jacob Jac:s: Kujanpä Lena Johansdr: Andriana Vilhelmina

tämä varmaan yksi henkilöistä

LEMPI
14.02.18, 01:10
Kiitos selvityksistä. En ollut tiennyt, että Juolla ja Esterillä oli muita lapsia kuin tämä yksi Juho-poika. Kun nyt tarkkaan suurennuslasilla rippikirjaa tiirailen, näyttää lapsia olevan siten kuin sanoit. Mistään en löydä heitä syntyneiksi tai kuoleiksi? Arvaamalla sain selville myös jotain syntymävuodeksi sopivaa. Eivät myöskään ilmeisesti muuta vanhempiensa mukana Mouhijärvelle 1833? Mihin voivat kadota?

Kysyisin vielä voisiko h.bon = tarkoittaa talollisen poikaa, dess.piga = ko.torpassa tai talossa palkollisena olevaa piikaa, Mouhijärven rippikirjassa Johon nimen edessä oleva ylivetämätön lyhenne = seppää ja Juhon nimenjälkeen huomautuksissa oleva merkintä = vaalikelpoinen?

willegusta
14.02.18, 07:12
Vielä lisää kyseisestä perheestä

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=23660&pnum=79

Amaryllis
14.02.18, 08:03
Kiitos selvityksistä. En ollut tiennyt, että Juolla ja Esterillä oli muita lapsia kuin tämä yksi Juho-poika. Kun nyt tarkkaan suurennuslasilla rippikirjaa tiirailen, näyttää lapsia olevan siten kuin sanoit. Mistään en löydä heitä syntyneiksi tai kuoleiksi? Arvaamalla sain selville myös jotain syntymävuodeksi sopivaa. Eivät myöskään ilmeisesti muuta vanhempiensa mukana Mouhijärvelle 1833? Mihin voivat kadota?

Väärinkäsitysten välttämiseksi:
Juholla ja Esterillä, jotka oli vihitty Suoniemellä 14.11.1824, oli Mouhijärvelle muuttamisen aikaan vain yksi lapsi, tuo 9.1.1828 syntynyt Juho.
Perheen alapuolella näkyvät (ja jossain määrin raaputetut) lapset ovat Jakob Jakobssonin ja Lena Jöransdotterin pesuetta, syntyneet Suoniemellä vuosina 1810-1829.

LEMPI
14.02.18, 15:24
Suuret kiitokset. Perheet, syntymät, vihityt ja kuolleet nyt selvät. Kaikki kuten olin aikaisemmin jo merkinnyt. En tehnyt mitään korjauksia tai lisäyksiä.
Noista rippikirjan lisämerkinnöistä vielä kysyisin ja myös kaatumatautimerkinnästä. Se lienee ollut vakava asia, koska oli merkitty rippikirjaan.
Terveisin LEMPI