PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Johannes Hartman s. 1783 = Johan Hartman ellr Snäll s. 1784?


EKV
08.02.18, 14:35
Johan Johansson Snällin vanhemmat hakusessa. Kaipaisin toista mielipidettä: onko Johan Snäll Johan Hartmanin poika?

Hartolassa Pohjolan kartanossa pitkään työskennellyt ”vouti”/renkivouti Johan Johansson Snäll, joka oli myös sotilas (ilmeisesti Adlercreutzin rykmentti), on syntynyt rippikirjan mukaan v. 1784 ja kuollut 18.8.1864 Hartolan Pohjolassa.

Rippikirjoissa ilmoitetaan syntymävuodeksi 1784 ja sukunimeksi ”Snäll eller Hartman”. "ellr Hartman” merkintä pysyy rippikirjoissa vuosikymmeniä mukana.

Eli voisiko Johan Johansson Snäll olla Johan Hartmanin ja Marja Jöransdr. 4.3.1783 syntynyt Johannes-poika, joka on syntynyt myös Hartolan Pohjolassa? Ongelmana tässä on se, että ainakin isä J. Hartman on ilmeisesti kuollut jo vuonna 1788 & on myös mahdollista vaimo olisi kuollut jo aiemmin. Eli lapsi katoaa muualle. Johan Snälliä tai Hartmania en ole vielä onnistunut löytämään kirkonkirjoista, kuin Snällin vasta vuonna 1804 (taas Pohjolasta).

Olen ajatellut, että Johan olisi alun perin ollut sukunimeltään Hartman, mutta saanut sotilasnimen. Tämän jälkeen pääsääntöisesti Snäll-nimi on ollut käytössä, mutta Hartman -nimi on kuitenkin pysynyt mukana loppuun asti.

Kaikissa mielen tuntuisi täysin loogiselta, että kyseessä on sama henkilö. Tuo Hartman -nimi ja patronyymi, sekä Hartolan Pohjolassa pyöriminen tuntuisi vakuuttavalta.

Jos Snäll/Hartman nimet eivät entuudestaan ole kenellekään tuttuja, niin kaipaisin lähinnä toista mielipidettä tuosta 15-20 vuoden aukosta, joka Johan syntymästä on vuoteen 1804. -> Kuinka todennäköistä on, ETTEI Hartman olisi Johanin isä?