Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hautajaiskutsut/mustareunaiset kirjeet
Olisin kiinnostunut näistä vanhan ajan hautajaiskutsukirjeistä ennen kuin ilmoituksia alettiin laittaa lehtiin. Milloin tämä tapa oli käytössä? Missä kutsukirjeet painettiin ja miten ne toimitettiin omaisille? Pienillä paikkakunnilla ei ollut painotaloja, joten nämä käytännöt herättävät monia kysymyksiä.
Posti kulki entisaikaan ihan näpsäkästi. Tilaus voitiin siis tehdä vaikka Viipurista, Helsingistä, Kuopiosta tms
Juha
Vanhoissa sanomalehdissä on eri kirjapainojen mainoksia hautajaiskutsukorttien painamiseen liittyen:
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/search?query=hautajaiskutsu*&requireAllKeywords=true&fuzzy=false&hasIllustrations=false&orderBy=RELEVANCE&pages=&page=1
Hautajaiskutsuista löytyy jonkin verran tietoa myös tuosta opinnäytetyöstä:
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/112658/haapanen_anne_opinnayte.pdf?sequence=1
Ilmeisesti vielä 1960-luvulla oli tapana lähettää näitä hautajaiskutsuja, ehkä joissain paikoin vielä 1970-luvulla.
Kiitoksia tiedoista ja linkeistä. Käytäntö on varmaankin paljon riippunut olosuhteista, eri alueilla miten milloinkin.
Olipa kiinnostava tuo opinnäytetyö.
Etsin vanhoista suvun papereista säilyneitä hautajaiskutsuja, kaikki saapuneet Tampereelle osoitteellisina, vain yhdessä on merkittynä painopaikka = Kirjapaino Hermes. Se on tullut postin välityksellä 8.3.1932 Tampereelta Tampereelle. Tässä henkilö oli kuollut 27.2.1932 ja hautajaiset olivat 13.3.1932 Nokialla. Olihan talviaika, joten hautauksella ei ollut kiire.
Toinen on myös postin välityksellä saapunut kutsu 20.3.1913. Siinä hämmästyttää se, että kutsun lähettäjän ja kutsun saajan osoitteessa on vain parnin talon välinen matka. Hautajaiset olivat 23.3.1913. Tässä kutsussa on postileiman viereen kirjoitettu käsin kauniilla käsialalla, eri käsialalla kuin osoite "Pyydetään kantamaan". Olen miettinyt, tarkoittaako se, että kutsu kannetaan saajalle henkilökohtaisesti kotiin vai pyydetäänkö siinä kutsun saajaa arkunkantajaksi.
Kolmas kutsu on isoäitini hautajaisiin. Siinä hämmästyttää se, että henkilö oli kuollut 2.6.1933 ja hautajaiset olivat jo 4.6.1933. Saattoiko näin nopeasti hautajaiskutsu postin välityksellä ehtiä kutsutuille. Pitihän se ensin painattaakin. Tässä tapauksessa kaikki sukulaiset asuivat Tampereella, joten kutsut on saatettu toimittaa ensin suullisena ja sitten painettuna käteisenä, mutta sittenkin nopeasti on pitänyt toimia. Olihan kesäaika ja hautaus piti toimittaa pikaisesti. Vai jaettiinko kutsut ehkä vasta kotona muistotilaisudessa hautajaisiin osallistuneille muistoksi vainajasta.
Itsekkin aloin pohtia juuri näitä aikakysymyksiä. Kun isoisäni lehti-ilmoitusta ei löytynyt, niin sitä tuskin tehtiinkään, vaan kenties painettiin mustareunainen kutsukirje, joka oli kuulemma aikanaan hyvin pelätty. Voi tosin olla niinkin, että tuota kutsua ei ole koskaan painettukaan. Ottaen huomioon ilmoituksen lähettämisen, painamisen takaisin postituksen ja jakelun, aika on melko kortilla. Melko viime tipasssa kutsu tulee ja silloinkin on vähän aikaa valmistautua hautajaisiin. Ei siis kovin käytännöllistä varsinkaan helteiden aikaan, mutta olipahan kuulemma ainakin paha haju.
Tuskin hautajaiskutsu on ollut se pelätty, pikemminkin sota-aikaiset mustareunaiset viestit/sähkeet rintamalta, ne kun aina toivat murheviestin, että joku rakas, nuori ja terve on kuollut.
Maalla tiedettiin jo kuolinkellojen perusteella onko vainaja mies vai nainen, ja minkä ikäinen. Hautajaiskutsu oli enää kohtelias kutsu todistamaan jonkun kyläläisen tai sukulaisen viimeistä matkaa.
Hallussani on muutamia hautajaiskutsuja, joista tuorein huhtikuulta 1957.
Sen valmiiksi painettu teksti:
Pyydämme ystävällisesti saattamaan
.................................................. ..
.................................................. ...
hänen viimeiseen lepoonsa ................
.............................. hautausmaalle
.........kuun ......... p:nä 19.......
klo ...........
............................
Kokoonnutaan klo ...... ......................
.................................................. ......
.................................................. .......
Noita on saanut kai ostaa kirjakaupasta tai -painosta.
On myös muutamia kutsuja, jotka painettu valmiiksi kirjapainossa.
Yhteenkään ei ole merkitty painopaikkaa.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.