Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : DNA-testeistä ja niiden säilytyksestä
Olen kauan harkinnut testien tekoa ja nyt tuo Black Friday –tarjous nosti asian taas esille. Olisin varmistanut pari asiaa ennen tilauksen tekoa. Olen yrittänyt lukea testeistä paljonkin, mutta en ole vieläkään varma olenko ymmärtänyt asian ihan oikein.
1. Jos nyt tilaan esimerkiksi Family Finder –testin 2-3 henkilöstä niin eikös näistä samoista näytteistä voi tehdä myöhemmin vaikka isä- tai äitilinjan ilman uuden näytteen lähetystä? (Näin väitetään joissain sivuilla ja toisilla taas puhutaan uusien näytteiden lähettämisestä.)
2. Jos uusinta onnistuu samasta jo kerran lähetetystä näytteestä, kauanko laboratorio säästää näytettä eli onko minulla aikaa uusintatesteihin viikkoja, kuukausia vai vuosia tai joku määrätty aika esim tasan 1 vuosi?
3. Onko järkeä teettää FF-testiä esim itsestään, isästään ja mummostaan? Eikös samat tiedot näy kaikilla, nuoremmilla sukupolvilla vain pienemmillä prosenteilla?
4. Olisiko sen sijaan järkevämpää ottaa esim itsestään FF ja vanhemmista sukupolvista suoraan isä- tai äitilinjaa?
eeva häkkinen
27.11.17, 23:37
1. Kyllä voi tehdä uusia testejä samasta näytteestä niin kauan kuin sitä riittää. Harvoin loppuu kesken.
2. Näytteen säilytysajaksi ilmoitetaan 25 vuotta.
3. & 4. Isä- ja äitilinjatestejä ei kannata teettää keskenään lähisukuisista henkilöistä, tulokset ovat todennäköisesti identtiset. Testi kannattaa ottaa vanhimmasta elossa olevasta henkilöstä tutkittavassa linjassa. Sen sijaan FF-testejä kannattaa teettää useammasta sukupiirin jäsenestä, tässäkin vanhimmista sukupolvista ensin. Näin menetellen saadaan vertailutietoa siitä, mitä kautta mikäkin osa genomista on periytynyt, eli millä tavoin osumat ovat testatulle (ja keskenään) sukua.
Kiitos Eeva!
Aina sitä oppii uutta näköjään.
3. & 4. Isä- ja äitilinjatestejä ei kannata teettää keskenään lähisukuisista henkilöistä, tulokset ovat todennäköisesti identtiset.
Pieni lisäys. Juuri näitten lähisukulaisten välissä on voinut tapahtua mutaatio. Ei tosin ollenkaan todennäköisesti. Palautuu käytännössä tuohon yllä olevaan ohjeeseen. Sitten kun on epäilyjä ja aihetta testata mahdollista mutaatiota läheisten sukulaistne välillä tietää jo, mitä tilaa.
FF-testillä tosiaan on eroja jopa sisarusten kesken. Geenit jakautuvat satunnaisesti (meidän tämänhetkisen tietämyksen mukaan). Eri sisaruksilla on omia mätsejä. Kattavan mätsijoukon saa testauttamalla kaikki sisarukset ja tekemällä mätseistä unionin (yhdisteen).
Myöhästyneet kiitokset ilkant sinullekin näin uunituoreelle forumille tauon jälkeen! :) Voisitko vielä valaista mitä tarkoitat käytännössä tuolla unionilla/yhdisteellä?
Voisitko vielä valaista mitä tarkoitat käytännössä tuolla unionilla/yhdisteellä?
Wikipediassa on kerrottu joukko-opista (https://fi.wikipedia.org/wiki/Joukko-oppi). Niitä oppeja voi soveltaa dna-sukututkimukseen. Pari esimerkkiä:
Perheen lapset perivät isältä 50 % geeneistä ja 50 % äidiltä. Tämän hetken tietämyksen mukaan geenit siirtyvät lapsiin satunnaisesti. Lapsilla on siis toisistaan poikkeavia geenejä. Nyt kun sitten lapset saavat autosomaalimätsejä, niin kukin saa niitä samoja kuin toisetkin lapset, mutta myös sellaisia, joita ei toisilla lapsilla ole. Unioni tarkoittaa sitä, että otetaan summa noista kaikista mätseistä. Siinä on ne yhteiset sekä jokaiselta lapselta ne erityisesti heille tulleet mätsit. Kaikki unionin mätsit ovat vanhempien geenien perusteella tulleita. Eli kaikkien lasten testauttaminen kannattaa kun jokaisesta voi tulla uniikkeja mätsejä, joita ei tule toisille.
Joukko-opillisen erotuksen esimerkki voisi olla X-mätsit. Kun tiedetään, että pojan X-mätsit ovat tulleet äidin kautta ja tytär saa sekä äidltä, että isältä X-mätsejä, niin... vähennetään tyttärien mätseistä poikien mätsit. Jäljelle jää tyttärien isältä saamat X-mätsit. Ja näin voidaan saada pieni joukko niitä X-mätsejä ja on helpompi lähteä sukupuusta etsimään, mistä ne ovat tulleet.
Muitakin esimerkkejä voisi luetella. Joukko-oppi pätee dna-testien tuloksiin kuten myös kaikkiin muihinkin asioihin! :)
< Muitakin esimerkkejä voisi luetella. Joukko-oppi pätee dna-testien tuloksiin kuten myös kaikkiin muihinkin asioihin! >
Sepä se!
Mutta vasta kun tulokset esitetään Venn-diagrammeina, niistä alkaa ymmärtämään enemmän. Eläköön visuaalinen esitystapa.
http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/lukio/mab/mab01/6_lisamateriaalia/mab1_6.1._joukko-oppia.pdf?C:D=h7uw.hv32 sivu 2 alku.
Olkoot sitten testit vaikka kireistä pipoista ;-)
Valittettavasti joukko-oppi tappoi aikanaan suomalaisten lasten mekaanisen laskutaidon sekä päässälaskussa ja yhteen- ja vähennyslaskuissa, eikä tuonut loogisen päättelyn taitoja, kuten joskus toivottiin.
Lukemisiin
http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/lukio/mab/mab01/6_lisamateriaalia/mab1_6.1._joukko-oppia.pdf?C:D=h7uw.hv32 sivu 2 alku.
Olkoot sitten testit vaikka kireistä pipoista ;-)
Niin. Miten voi olla samaan aikaan valkoinen ja kirjava pipo? :rolleyes:
Tein nyt sellaisen kuvan (http://aijaa.com/Eimpyt), josta esittämäni asian voi nähdä. Katso kuvaa. Yritän selittää tässä kun tekstin lisäys LibreOffice Draw -ohjelmalla olisi vaatinut liikaa hommaa ja tekstejä ei ehkä saisi informatiivisiksi. Oranssi alue on kaikki yhden perheen lapsien mätsien unioni eli yhdiste. Sininen alue on perheen tyttöjen kaikki X-mätsit. Punainen alue on perheen poikien kaikki X-mätsit. Nyt tuosta sinisestä alueesta on poistettu punaisen alue. Jälkelle jää tyttöjen ne X-mätsit, joita ei ole pojilla. Ja siis isältä saadut X-mätsit. Nämä eivät todellisuudessa mene ihan näin nätisti ja oppikirjamaisesti. Mutta idean saanee tästä.
Kiitoksia Ilkant ja Julle havainnollistamisesta ja joukko-opin kertauksesta. Nyt selkisi. :)
Hej!
Tämä säilytys e i ole ollenkaan 100 % varmaa. Minun enoni teki testin 2014, jonka jälkeen hän on siirtynyt tuonpuoleiseen. Kun viime vuonna (2020) halusin tehdän suuren Y-testin (Y700) tästä näytteestä, niin sainkin ilmoituksen, että edellinen näyte on tärveltynyt eli sitä ei voi enää käyttää.
Jouduin tietysti paniikkiin, sillä enoni oli äitini isän ainoa suorassa mieslinjassa Suomessa sukututkimuksen kautta tietämäni henkilö (ja olen siis tätä sukulinjaa tutkinut keskiajalle saakka). Tämä sukulinja sammui Suomessa (lähes 320 vuoden jälkeen täällä) häneen.
Minun tapauksessani onneksi yksi toinen henkilö oli maailmalla vielä olemassa, joskin hänkin jo iäkäs. Onneksi löysin hänen osoitteensa ja hän lupasi tehdä testin.
Näinkin siis.
Testifirmat ostelevat myös toisiaan. Uudella isännällä voi olla erilainen säilytyspolitiikka. Vai onko USA:n / EU:n laki määräämässä, että aiempaa säilytyspolitiikkaa on noudatettava jatkossakin?
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.