PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kaisa Juhontytär Kylmälä-Erukka (Muhos ja Tyrnävä)


Sanna H
02.11.17, 00:30
Sattuisiko kukaan tietämään Kaisan vanhempia? Kaisa Juhontytär (s. 00.12.1744 rk Tyrnävä) meni naimisiin Matti Eliaksenpoika Kylmälän kanssa n. 1766. Vihkitietoa ei löydy, rippikirjassa on muuttomerkintä Tyrnävältä (Veikko Perttusen sivuilta tulkinta, en itse osaa tuota aivan lukea) - ja tietysti ne Tyrnävän kirjat paloivat. Pariskunnalle syntyi Muhoksella Elias-poika (kuoli pienenä), jonka kummit olivat Matths Laitinen, hustru Scholastica, Johan Salomonsson Kylmänen, hustru Anna, dr Michel Simonsson Kocko, pig Walborg Mattsdotter Laitinen.

Muhoksen seurakunnan arkisto > Rippikirjat > Rippikirja 1757-1771 (IAa:5)
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5704219

Perhekunta muutti siis Tyrnävälle Ängeslevän Erukkaan numero 11.

Tyrnävän seurakunnan arkisto > Rippikirjat > Rippikirjat 1780-1786 (IAa:4)
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6101706

Kummeissa esiintyvä Laitisen suku mahtaa olla Utajärvi-Muhos akselilta ja tämänkin suvun jälkikasvua kulki myöhemmin Tyrnävällä, mutta en ole keksinyt olisivatko jotain sukua Matille tai Kaisalle. Nimi Laitinen pistää silmään siksi, että Matin ja Kaisan pojan Juhon lapsilla on käytetty myöhemmin nimeä Laitinen jossain yhteyksissä, enkä siihenkään ole keksinyt selitystä.