PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Reeta Kärki s. 1854, asui Oulussa 1891-1933


ASI
31.10.17, 18:28
Reeta Stiina Kärki oli syntynyt Temmeksellä 8.8.1854. Vanhemmat Pulkkilasta Temmekselle muuttaneet torppari Yrjö Kärki ja pso Anna Sivonen. Jo varhain lapsena orvoksi jäänyt Reeta kulkeutuu vartuttuaan Kempeleen kautta Ouluun vuonna 1891, jossa saa toimeentulonsa piian töillä. Naimaton ja lapseton Reeta asuu äskettäin saamani selvityksen mukaan Oulussa kuolemaansa saakka. Kuollessaan 23.7.1933 oli hän 78 vuoden ikäinen.
Oulun Tuomiokirkon rippikirjat eivät vähäisillä merkinnöillään kerro, missä päin kaupungin aluetta hän on asustellut tai missä hän on ollut palveluksessa. Nyt kysynkin, mahtaisiko Oulussa 1900- luvun alkukymmeninä asuneiden oululaisten vanhempien jälkipolvilta vielä löytyä jotain lapsuuden aikaista kerrottua muistitietoa, että Reeta Kärki on ollut jossakin tietyssä perheessä tai talossa piikana tai palvelijana. Asia on jo tosi kaukainen, mutta ehkäpä jotain tietoa on vielä tallessa...?
ASI

eeva häkkinen
31.10.17, 18:56
Rippikirjat eivät ole paras mahdollinen lähde asuinpaikkojen selvitykseen. Historiakirjat kertovat paremmin asuinpaikan maattomille ihmisille kuin rippikirjat, mutta jos mitään muistiinmerkittävää ei hänen elinaikanaan tapahtunut, jää niidenkin anti vähäiseksi. Sensijaan henkikirjoihin on Suomessa asuneet ihmiset merkitty asuinpaikan mukaan. Tosin netissä niitä on luettavissa vain vuoteen 1915, mutta eipä kirkonkirjoja usein ole siihenkään asti.