PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Amerikan liikenne


Sassi
10.10.17, 21:12
Löysin Siirtolaisinstituutin rekistereistä passitiedot koko perheen Amerikan matkaa varten. Passit oli myönnetty vuonna 1907 ja voimassa 5 vuotta. Tarkoittaako tämä sitä että heidän olisi ollut pakko palata takaisin Suomeen? Perheestä löytyy paljon tietoa ennen tätä vuotta, mutta myöhemmin ei oikeastaan mitään. Tiedän että osa tästä sukuhaarasta on jäänyt pysyvästi Amerikkaan.
Varsinaista matkatietoa en heidän osaltaan löytänyt.

Miten selvitän ovatko he palanneet Suomeen?
Entä mistä amerikan puolen sukua kannattaa lähteä etsimään? Tämä lienee jossain vaiheessa tarpeellinen tieto vaikkei juuri tämä porukka olisi jorpakon tuolle puolen jäänytkään.

Tuula Cu
11.10.17, 05:47
Miten selvitän ovatko he palanneet Suomeen?
Aika hankalasti. Laivaluetteloita palaavista en ole onnistunut löytämään, mutta uudelleen matkustaneet löytyvät menolistoilta. Kyllä jotkut todella matkustivat takaisin Suomeen ja ottivat uuden passin. Toiset anoivat kansalaisuutta perillä eivätkä tarvinneet uutta passia. Suomeen palanneita voi yrittää metsästää entisen perheensä lähettyviltä ja sanomalehtiarkistosta.

Entä mistä amerikan puolen sukua kannattaa lähteä etsimään?Mitään ei maksa selailu Family Searchin eli mormonien sivuilla, https://www.familysearch.org/search - aluksi kannattaa selailla, löytyisikö heistä tietoja perheenä, toistensa kanssa, census-tiedoissa, vanhimmista censuksista alkaen. (Kannattaa aloittaa vähillä tiedoilla: sukunimi, etunimi, sitten lisätä syntymäpaikaksi Finland ja syntymäaikahaarukka, asuinpaikaksi USA, jos tulee liikaa Suomeen jääneiden tietoja, puolison nimi jne. ) Jos maahantulotieto löytyy, kuvassa on joskus tieto, kuka on lähin omainen Suomessa ja minne tulija oli menossa, kenen luo Amerikassa.

Kun löytyy edes osavaltio, on hyvä kokeilla sitä asuinpaikaksi, sitten seurailla esim. miesten ilmoittautumista I ms joukkoihin, naimisiinmenoja, lasten syntymiä, tuoreempien censuksien perusteella kuolemia. Kun tullaan lähemmäksi nykyaikaa, tarkistettava Findagrave, Billiongraves, obituaries+nimi, puhelinluetteloja. Koko ajan mielessä pidettävä, että Amerikassa vieraskieliset nimet kirjoitettiin usein väärin, niin väärin että monet vaihtoivat hankalan nimensä yksinkertaisempaan (ja sukua tutkivalle se ei yksinkertaista hakua :-( ). Samannimisiä menijöitäkin löytyy, joten kaikki kivet on käännettävä.

Jos sukulaisesi menivät Kanadan puolelle, tietoja löytyy myös Familysearchistä, mutta lisää täältä http://www.bac-lac.gc.ca/eng/discover/genealogy/Pages/introduction.aspx

Kaikki haussa esiin tulevat kuvat kannattaa avata, jos ne voi, maksamatta jotakin jonnekin, sillä esim. I ms tiedoissa ja avioliittoa solmittaessa voi olla lisätietoa vanhemmista ja muusta vanhaa tietoa vahvistavasta.

Lykkyä etsintään!

Tuula K