PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuollut Turussa 1920 - mitä lähteitä on?


Anteroinen
01.10.17, 10:28
Kyseessä on siis tapaus, jossa eräs tutkimuskohteistani kuoli Turussa 1920. Lehtiartikkelien perusteella tiedän hänen kuolleen, koska hän joi denaturoitua spriitä. Lehtien mukaan hänet vietiin ensin kunnallissairaalaan, jossa hän menehtyi seuraavana päivän.

Lehdet kuitenkin ilmoittavat täten kuolinpäiväksi sunnuntain, kun taas Turun poliisiaseman arkiston kuolleitten luettelo väittää henkilön kuolleen lauantaina. (Lehdissä voi toki olla virhe, henkilön nimikin oli kirjoitettu täysin päin honkia kaikissa noin kymmenessä lehtiartikkelissa.)

Voisiko tämän tiedon jostain tarkistaa? Onko kunnallissairaalalla jotain arkistoja? Entä olisiko tästä tehty kuolinsyyntutkinta ja kuulusteltu ihmisiä? Kieltolain aikahan tässä oli kyseessä.

Antti Järvenpää
01.10.17, 16:21
Sairaaloilla on arkistot, mutta ulottuvatko ne 1920 luvulle. Omia tietoja saa asiallisella kirjallisella perusteluilla. Jonkun toisen henkilön tietojen saanti voi olla sitten ihan toinen asia, vaikka olisikin kuollut.

kkylakos
01.10.17, 19:57
Kuolintodistusarkisto ei auta, alkaa vasta vuodesta 1936 http://www.stat.fi/tup/kuolintodistusarkisto/index.html

Juha
01.10.17, 20:11
Ehdottaisin tutkimaan poliisin arkistoa Kansallisarkistossa, Turussa - lainaus;

Poliisilaitoksen arkistossa on myös useita pienempiä henkilörekisterejä. Jotkin yksiköt ovat samantapaisia kuin kirkonarkistojen historiakirjat. Niinpä poliisilaitoksen arkistossa on sekä poismuuttaneiden luetteloita vuosilta 1909-45 että kuolleiden luetteloja vuosilta 1909-55. Kuolleiden luetteloissa olevat sivunumerot viittaavat asukasluettelon tietoihin. Ne eivät kuitenkaan ole kronologisia niin kuin kirkonarkistojen historiakirjat vaan aakkosellisia. Vainajan kohdalle on myös merkitty hänen syntymäaikansa ja –paikkansa sekä onko häneltä jäänyt leski tai lapsia. Myös poismuuttaneiden luettelot ovat aakkosellisia; niihin ei ole merkitty, mille paikkakunnalle henkilö on muuttanut.

Anteroinen
01.10.17, 20:28
No siitähän tämä probleemi juuri lähtikin, että juuri menin arkistoon ja tilasin eteeni tämän poliisilaitoksen kuolleiden kirjan, jossa oli eri päivämäärä kun lehdissä väitettiin. Ei se yhden päivän heitto muuta tutkimusta ratkaisevasti tietysti muuta, mutta eniten kiinnostaisi kokemukset siitä onko tällaisissa itsensä hengiltä ryyppäämistapauksissa yleensä kuulusteltu ihmisiä? Eli kannattaako tilata poliisin kuulustelupöytäkirjoja? Ja jos sellaista katsoo, niin kenen nimellä hakisi? Syyllistä ei oikein ole, ja vainajaa ei kai nimitetä kantajaksi?