PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vielä kerran Solitanderit!


Giösling
17.09.17, 12:17
Eräs suomalaisen sukututkimuksen visaisimpia pähkinöitä on ollut jo sukupolvien ajan Solitander-suvun juuri. Axel Bergholm, lähdettään mainitsematta, väittää suvun kantakodiksi Myrskylän Öfvitsböleä, jonka latinalaistetusta “solitudo”- kantasanasta sukunimi olisi muodostettu.

1900-luvun loppupuolella etevät sukututkija Alf Byman ja Henrik Falck johdattivat meitä Öfvitsbölen naapurissa, Pernajan puolella, sijaitsevaan Riken Ödas/Eudas-taloon, jossa heidän mukaansa vaikutti 1600-luvun puolivälissä Solitander-katraan kantaisäksi sopiva Matts Andersson-niminen talollinen. Matts oli niin riitaisa, että hänen poikansa (huom! monikko) lähtivät heti kynnelle kyettyään maailmalle “hans söner gifvit sig iväg härifån”.

Erityisesti Byman uskoi varmasti löytäneensä Solitandereiden kantaisän. Henrik Falck katsoi mahdollisuuksien hypoteesin oikeellisuuteen olevan 70:30 ja kanslianeuvos Georg Luther, tapansa mukaan, suhtautui asiaan “smula reserverad”.

Kymmenisen vuotta sitten, toimeksiannostani, suoritetussa manttaalikirjojen läpikäynnissä, Bymanin löytöön ilmaantui yllättäen mutka matkaan. Matts Andersson ei isännöinytkään Ödasta, vaan naapuritila Clemetziä, jota jo hänen isänsä Anders Eriksson oli viljellyt vv 1654-1670. Sitä ennen (1642-1654) Anders Eriksson on merkitty Ödakseen. Tapahtuiko tässä tilanvaihto, kirjurinvirhe, vai omistiko sama suku sekä Ödaksen, että Clemetzin?

Olisiko jopa niin, että Solitanderit polvetuisivatkin Matts Anderssonin Matts Eriksson-nimisestä sedästä, joka esiintyy Clemetzissä v. 1654, mutta ei enää vuonna 1663 ja sitä ennen Ödaksessa 1642 “bolagsman Matts, broder”-tittelillä?

Jos hypoteesi todentuu, joudutaan kysymään keitä sitten olivat Matts Anderssonin “maailmalle lahteneet pojat”?
Matts Andersson luovutti (käräjäprotokollan 26-27.2.1697 mukaan) sukutilansa vävylleen Johan Hanssonille, joka oli nainut Mattsin Anna-tyttären, edollisesti siten että jos Mattsin nuorempi poika Henrik haluaa tulevaisuudessa palata tilalle, se (osuus) hänelle suotakoon (samt att dess yngre son Henrik, såframt han framdeles skulle vilja med sin Ägan(?) blifwa wid hemmanet, skal detta honom ej förwägras).

Kuka oli tämä ”nuorempi poika” Henrik Mattson? Käyttikö hän mahdollisesti aikuistuttuaan kotikylänsä mukaista Richenberg-sukunimeä? Voisiko hän olla yhdenmukainen sen Henrik Richenbergin kanssa, joka v. 1723 asui Frösundan pitäjässä vaimonsa Margareta Svihufvudin kanssa ja toimi sittemmin Kymenkartanon- ja Savonlinnan-läänien maanmittarina? Henrik Richenbergin kuolinaikaa ja paikkaa ei tiedetä, mutta hänen vaimonsa kuoli Lapinjärven Kimonkylän Knaapilassa, poikansa vääpeli Carl Richenbergin taloudessa 2.10.1759. Parin lapsiksi on oletettu e.m. Carlin lisäsi se Isak Henrik Richenberg, förare, joka avioitui 26.2.1761 Rantasalmella Elsa Solitanderin tyttären, Elisabet Wenanderin, kanssa ja varmuudella 15.7.1729 Pyhtäällä syntynyt Andreas Richenberg (1729-1799), sekä tämän sisar Elisabet Catharina Richenberg (pso maanmittari pyhtääläinen Otto Henrik Brinck).

Kuuluisiko Rikestä maailmallelähteneeseen veljestöön myös se Johan Mattson-niminen ”svarvare”, joka kylään palattuaan avioitui Beata Joubtsdr Clemetzin kanssa 1700-luvun alkuvuosina? Samainen Johan Mattson sai 1708 & 1726 Riken Backaksen haltuunsa Carl Anderssonin veloista, osti Bergsin (äitinsä kotitalon?) itselleen 10.6.1723 ja myi Clemetzin puolikkaan 1723 sukulaiselleen Samuel Samuelssonillle, jonka tytär nai 31.5.1736 Erich Jöransson Illbergin.

Solitander- & Illberg-sukujen linkilläkin Byman-Falck-tandem spekuloi. Olen henkilökohtaisesti sovitellut linkinantajaksi Rikessä 1500-luvun lopussa vaikuttanutta Simon Larsson-nimistä seppää, jonka poika Casper Simonsson, Illberg-suvun kantaisä, on saattanut olla. Casper Simonsson oli tullut Illbyhyn muualta ja asui tovin tulevan appensa taloudessa siellä. Vasta hänen Porvooseen asettuneet poikansa ryhtyivät käyttämään synnyinkylänsä mukaista sukunimeä. Merkillepantavasti Johan Solitander (1666-1744) haudattiin Illbergien sukuhautaan Porvoon kivikirkossa. Sukusuhteen on täytynyt olla läheinen. Johanin isoisä on yllä esitetyn hypoteesin mukaisesti se Erik Simonsson , joka hallitsi Ödaksen perintötilaa Rikessä. Olisivatko Erik Simonsson (Ödas) ja Casper Simonsson (Illberg) veljeksiä?Samaan sukusumaan lykkään hypoteetisesti myös Erik Larsson Mattaksen, jonka Carin-tytär oli e.m. Johan Mattson Solitanderin vaimo.

Vahvistuksia, kumouksia, kommentteja - pyydän.

Giösling
18.09.17, 09:18
Olen tietoinen siitä, että Genissä esiintyvässä Richenberg-sukupuussa Henrik Richenbergille esitetään saksalaista juurta, perustuen nimen samankaltaisuuteen Böömissä sijaitsevan Reichenbergin kanssa:

“Namnet kommer troligen från staden Reichenberg i norra Böhmen, nuvarande Liberec i Tjeckien”.

Yksi hypoteesi muitten joukossa. Kuten sekin, että Rike-Rijke-kylä Pernajassa olisi saanut nimensä väännöksenä suomalaisesta “Riihijoki”-nimestä (kielitieteilijöitten esitys)! Viis siitä, että paikallinen perimätieto kertoo kylän varhaisimpien asukkaiden asettuneen suojaisaan jokisatamaan Hollannista käsin ja tuoneen nimen (Rike-Rijke) synnyinseutumuistonaan.

Geenitutkimus tuonee lopullisen vastauksen tähänkin kädenvääntöön.

Kannattaa panna merkille että Richenberg ei kirjaimellisesti ole “Reichenberg” ja sekin, että nimi Suomessa esiintyy myös muodossa Rickenberg, kuten esim sillä Isak Henrik Rickenbergilla, joka kuoli Elimäen Raussilassa 18.4.1761.

Isak Henrik avioitui 26.2.1761 Rantasalmella Elisabet Wenanderin kanssa, joka oli varusmestari Johan Wenanderin ja Wallborg Elsa Solitanderin tytär. Elsan isä taas oli Rikessä väitetysti syntynyt Käkisalmen koulun rehtori Gustaf Matthiae Solitander.

Silmiini sattuu myös eräs korpraali Josef Wenander (Venander), joka avioitui Pernajassa 26.10.1773 Margareta Fredriksdr Jönsbergin kanssa. Tämän Margaretan isoisän (Johan Fredriksson Jönsberg) äiti oli Christina Andersdr Clemetz Rikestä. Jälkimmäisen vahvistaa Clemetzin Anna-emännän perukirja vuodelta 1700. Olisiko Josef sukua Johan Wenanderille ja Elsa Solitanderille, ehkä jopa suoraan alenevassa polvessa? Tunteeko kukaan hänen taustaansa tarkemmin?

Giösling
18.09.17, 10:07
Katson myös, ettei linkissä:

https://www.geni.com/people/Katarina-Solitander/6000000011946960668

esiintyvä Catharina Solitander ole Mattsintytär. Solitander-veljestö syntyi 1670-luvulla, Katarina jo v. 1650. Mikään lähde ei anna hänelle patronyymiä. Tämän ikäeron/ patronyymin puutteen on myös Henrik Falck huomioinut. Luonnollisinta olisikin, että Catharina kuuluisi Mattsin Anders-veljen jälkeläistöön. Anders oli Mattsia huomattavasti vanhempi. Ei olisi tavatonta, että veljesten jälkeläiset käyttäisivät samaa sukunimeä.

Giösling
18.09.17, 10:48
Silmiini sattuu myös eräs korpraali Josef Wenander (Venander), joka avioitui Pernajassa 26.10.1773 Margareta Fredriksdr Jönsbergin kanssa. Tämän Margaretan isoisän (Johan Fredriksson Jönsberg) äiti oli Christina Andersdr Clemetz Rikestä. Jälkimmäisen vahvistaa Clemetzin Anna-emännän perukirja vuodelta 1700. Olisiko Josef sukua Johan Wenanderille ja Elsa Solitanderille, ehkä jopa suoraan alenevassa polvessa? Tunteeko kukaan hänen taustaansa tarkemmin?

Korjataan tämä:

Josefin sukunimi on Pernajan kirjoissa kirjoitettu niin suttuisasti ja empien, että Werlander, Wesslander, Wenlander ja Wenander ovat kaikki mahdollisia.

Margareta Jönsbergin kuolinmerkinnän yhteydessä Nurmijärvellä 3.2.1829 seisoo kuitenkin selkeästi Werlander. Niin se sitten on!

Miisamaija
18.09.17, 11:27
Olisi hyvä, jos löytyisi vahvistus Catharina Solitanderin vanhemmiksi, samoin myös tarkempaa tietoa miehestään (Åberg?) ja hänen vanhemmistaan.
Släktbok. Ny följd II; Harald Hornborg, Åberg - Oberg
http://www.sls.fi/sv/utgivning/slaktbok-ny-foljd-ii1-2

Sääminki Haudatut 16.1.1740 20.1.1740 Malmen Chatarina Solitanker 90
http://hiski.genealogia.fi/hiski/8bedng?fi+0534+haudatut+1482

Janne Asplund
20.09.17, 09:48
Sääminki Haudatut 16.1.1740 20.1.1740 Malmen Chatarina Solitanker 90
http://hiski.genealogia.fi/hiski/8bedng?fi+0534+haudatut+1482

"Malmen" viittaa siihen, että Catharina asui Savonlinnassa "malmilla".