PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Help! Lukuapu tarpeen!


TuijaS
13.09.17, 19:10
Mitä mahtaa lukea Gustaf Eriksonin nimen edessä? Jokin sana ja lyhenne jostakin? Entä mitä tarkoittaa sarakkeessa kysymyksiä numero 8 ja jokin sana , onko se Måller vai Mäller tai jotain sinnepäin!
Kiitos, jos joku osaisi tämän selvittää!

ErkkiR
13.09.17, 19:54
Lähdetään nyt ensiksi siitä että Möller tarkoittaa Möllerin katekismusta, jota on käytetty.

Erkki

ErkkiR
13.09.17, 19:56
Ja jos tarkoitat tuota henkilön ammattia, niin se on sp.drg eli jyvärenki

Erkki

TuijaS
14.09.17, 18:39
Kiitos ja kumarrus!
Enpä ole tuollaisesta katekismuksesta kuullutkaan. Miksihän sitä ei sitten ole kaikkien kohdalla mainittu? Joillakin vain.
Vai että jyvärenki. Onko hän kuljettanut jyvät myllylle vai mitä hänen työnkuvaansa on muuta kuulunut?
Ja vielä tuosta katekismuksesta, kun se merkintä seuraa numeroineen muissakin rippikirjoissa, onko tuo merkintä sitten niin oleellinen?

Essimi
15.09.17, 18:19
Möller ja Svebilius olivat tavallisimmat katekismukset selityksineen. Ehkäpä papille merkitsi jotain se, minkä katekismuksen mukaan tuli tietoja kinkereillä kuulustella.
Jyvärenki -sanan merkitys selvinnee seuraavasta sanan Spannmålstorpare selityksestä, kun ottaa huomioon, että renki oli enemmän aputyövoimaa kuin torppari: spannmålstorpare muonatorppari, muonamies, tilaton maatyöväki, teki töitä kokonaan tai osittain ruokapalkalla jollekin maatilalle, joissain paikoin Suomea myös vain satunnaisesti muutaman päivän viikossa, kuten esim. mäkitupalainen. (http://www.saunalahti.fi/hirvela/tutkimus.html#)

ErkkiR
15.09.17, 21:56
Jyvärengistä on aiemmin keskusteltu täällä:

http://suku.genealogia.fi/archive/index.php/t-313.html

TuijaS
16.09.17, 16:05
No niin, nythän nekin selvisi. Kiitos paljon avusta! Enpä hoksannut tutkailla vanhoja viestejä!