PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Nivala, Kaarle Vihtori – Perho – Hämeenlinna – Venäjä – Turkki – Ranska?


Retu S Aho
26.08.17, 11:34
Hän syntyi vähäisten tietolähteiden pohjalta Perhossa vuonna 1890. Asui Hämeenlinnassa lähtiessään vapaaehtoisena I maailmansotaan Venäjälle ja sotakouluun. Palveli rintamalla jalkaväessä ja yleni kapteeniksi.

Kaarle palasi vallankumousvuonna 1917 Suomeen, mutta matkusti 1917 tai 1918 vielä Venäjälle hakeakseen sieltä aseita suojeluskunnalle.

Mahdollisesti siirtyi Etelä-Venäjälle palvellen Venäjän sisällissodassa valkoisessa vapaaehtoisarmeijassa, ja sittemmin kenraali Denikinin valkoisesta armeijassa vuodesta 1918 yleten everstiluutnantiksi. Nivala mahdollisesti siirtyi Valkoisen armeijan evakuoinneissa Turkin kautta edelleen ja mahdollisesti Ranskaan.

Aika nuori mies kapteeniksi. Tunteeko kukaan tarkemmin hänen historiaansa? Hämeenlinnan lyseossa? Itse en löydä hänen sotapolkuaan Suomesta Ranskaan en niin mistään, paikallisia matrikkeleja läpikäymällä. Olisi kiinnostavaa tietää tuosta matkasta enemmän.

Lähteitä: Hoppu, Harjula etc.

ristojohannes
26.08.17, 16:14
Varsinaiseen kysymykseen ei ole antaa mitään uutta.
Hämeenlinnan lyseon matrikkelista.
Nivala, Kaarle Vihtori, synt. Perhossa 26.8.1890.
Kasvatusäiti : Johtajatar Fredrika Wetterhoff. - Tuli H:linnan lys. III luok. 1904. Yliopp. 1910. Opiskeli Suom. tekn. korkeakoulussa ja siirtyi Venäjälle. Palveli upseerina Venäjän väessä, sittemmin Denikinin ja viimeksi Wrangellin armeijassa everstiluutnanttina Krimillä. Pyrki Venäjältä Ranskaan, mutta hävisi sillä matkalla. Myöhemmät vaiheet tuntemattomat.

Retu S Aho
26.08.17, 19:42
Kiitos.

Nyt taitaakin vaikeuskerroin lisätietoihin kasvaa, kun Hämeenlinnassa Kaarlella olikin kasvatusäiti, joka kuoli vuosi sen jälkeen, kun Kaarle pääsi lyseoon.

Pekka Sukeva
29.08.17, 20:16
Koita etsiä eri maiden sanomalehtiarkistoista. Monessa maassa on tietoa 1960-luvulle asti

Retu S Aho
02.09.17, 09:49
Kyllä, vuosien mittaan etsitty on. Löytyy kyllä Hämettärestä, että K.W. Niwala päässyt ylioppilaaksi toukokuussa 1910 Hämeenlinnassa. Siinä kaikki.
Häntä ei löydy Venäjän Valkoisen armeijan upseeriluettelosta, eikä myöskään Nivalaa Venäjälle jääneenä esim. muista upseeriluetteloista. Everstiluutnantti, kyllä pitäisi löytyä.

Olen pikkuhiljaa tulossa omaan johtopäätökseen, että joko hän vaihtoi nimensä 1910 - luvulla tai lyseon matrikkelin tiedot vuodesta 1918 eteenpäin ovat muistitietoja.
Lause "pyrki Venäjältä Ranskaan" hieman mietityttää, sillä kyllä evakuointi esim. Krimiltä Konstantinopoliin marraskuussa 1920 yli 120 alukseen tapahtui aika johdetusti, ja kukako tämän tiesi sekasortoisella Krimillä.