Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Haudat ja hautamuistomerkit
Miisamaija
20.06.17, 09:38
Onko Suomen Sukutukimusseuralla kantaa vanhojen hautojen ja hautakivien säilyttämiseen tai hävittämiseen?
Uutinen Yleltä: Seurakunta antaa hautakiviä ilmaiseksi – vanhasta hautakivestä saa tehdä hiomalla uuden. Lappeenrannassa seurakuntayhtymä kerää hoitamattomilta haudoilta muistomerkit pois. Niitä saa maksutta uusien hautakivien aihioiksi. https://yle.fi/uutiset/3-9669538
Pelkäänpä, että paljon korvaamatonta tietoa on hävinnyt tai häviää. Suomessa pitäisi herätä huomaamaan hautojen kulttuurihistoriallinen arvo. Suomea ei tällä reitillä näy. http://www.culture-routes.net/routes/the-european-cemeteries-route
Hautakiven voi myös uusiokäyttää. Kääntää ympäri; tyhjälle puolelle uudet nimet ja käytetyllä vanhat nimet säilyvät eli kaikkien haudattujen nimet näkyvät.
Kaikki vanhahan täällä tuhotaan. Muualla asutaan jopa 1200-luvun rakennuksissa, täällä Oulussa tuhotaan 1960-luvulla rakennettuja taloja, kokonaisia kaupunginosiakin (Limingantulli). Ei ihme, ettei kansallisvarallisuutta kerry, historialliset näkymätkin pitää käydä ulkomailta katsomassa.
Taannoin Iin hautausmaalla tuhottiin isovanhempieni isovanhempien hauta. Kivi uusiokäyttöön ja samalla haudalla olleet pienenä kuolleitten lasten puuristit hopeisine nimilaattoineen kaatopaikalle. Asialla samojen esivanhempien jälkikasvu. Jos olisin tiennyt, niin olisin maksanut hautapaikan säilyttämisen ja hoidon muutamaksi vuosikymmeneksi, vaan enpä tiennyt. Tuskin tuo uusiokäyttäjälläkään rahan puutteen takia piti tuhota.
Nyt ei näistä Olhavan korvenraivaajista ole mitään muuta merkkiä kuin ne muutamat rivit kirkonkirjoissa.
Miisamaija
20.06.17, 17:50
Taannoin Iin hautausmaalla tuhottiin isovanhempieni isovanhempien hauta. Kivi uusiokäyttöön ja samalla haudalla olleet pienenä kuolleitten lasten puuristit hopeisine nimilaattoineen kaatopaikalle. Asialla samojen esivanhempien jälkikasvu. Jos olisin tiennyt, niin olisin maksanut hautapaikan säilyttämisen ja hoidon muutamaksi vuosikymmeneksi, vaan enpä tiennyt.
Tavallisesti seurakunnat imoittavat hautojen ja niiden hoidon muutoksista paikallislehdissä ja mahdollisesti seurakuntien ilmoitustauluilla. Vaikea esim. ulkomailla asuvan jälkikasvun tietää haudanhoitosopimuksen irtisanomisesta. On valitettavaa, että osalla jälkeläisiä ei ole ymmärrystä vanhojen kuvien tai muiden dokumenttien arvosta. Paljon on tosiaan mennyt korvaamatonta aineistoa kaatopaikalle.
Ensinnäkin on täysin mahdoton ajatus, että kaikkien aikojen saatossa haudattujen hautakivet säilytettäisiin. Tilaa ei yksinkertaisesti ole tai sitten hautausmaita täytyisi laajentaa loppumattomiin.
Toiseksi meillä kaikilla ei ole sitä onnea, että olisi sukua hoitamaan niitä hautoja.
Suomen Sukututkimusseuralla ei varmaan ole mitään virallista kantaa (tai en ainakaan ole kuullut puhuttavan), mutta nythän meiltä löytyy kaksi valtavaa tietokantaa hautakivistä kuvina;
Seuran omassa kannassa on noin puoli miljoonaa kuvaa;
http://haudat.genealogia.fi/php/indexs.php
Facebook -ryhmässä on muistaakseni yli 300000 kuvaa;
https://www.facebook.com/groups/473512779339429/
Yksi hyvä konsti olisi Tanskan tapa eli seurakunta kuvaa kaikki hävitettävät kivet. Nuo edellä mainitut valtavat tietokannat on koottu täysin vapaaehtoisvoimin.
Jos on huolestunut isovanhempien hautakivistä tms niin täytyy pitää itsensä ajan tasalla. Yhteys seurakuntaan vaikka puhelimitse, niin homma hoituu.
Itse olen ajatellut ratkaista asian tätini tavoin eli tuhkat mereen eikä mitään kiviä minnekään. Kukat voi sitten viedä eläville.
ristojohannes
21.06.17, 09:08
Juha kirjoitti tuhkat mereen.
On olemassa Itämeren suojeluohjelma.
Lupa tosiaan tarvitaan.
Toinen mahdollisuus on lannoittaa kotimetsiä.
Juha
< Juha kirjoitti tuhkat mereen.
On olemassa Itämeren suojeluohjelma. >
Kyllä se paikka on vähän Harmajan majakasta ulkomerelle päin.
Mukana vainajan tuhkia saattaneena ollut
Ihan hoituu Hangossa
Juha
Miisamaija
21.06.17, 12:27
Ensinnäkin on täysin mahdoton ajatus, että kaikkien aikojen saatossa haudattujen hautakivet säilytettäisiin. Tilaa ei yksinkertaisesti ole tai sitten hautausmaita täytyisi laajentaa loppumattomiin.
Suomessa riittää lääniä perustettavaksi metsähautausmaiksi. Hieno tapa on myös kerätä hautakivet reunustamaan hautausmaan aitaa.
Jos on huolestunut isovanhempien hautakivistä tms niin täytyy pitää itsensä ajan tasalla. Yhteys seurakuntaan vaikka puhelimitse, niin homma hoituu.
Esivanhempia taitaa olla sellaisen luku, että on vaikea soitella ympäriinsä.
Näen hautausmaat myös kulttuuriperintökohteena, joissa on kehittämismahdollisuuksia. ”Euroopan neuvoston kulttuurireitit ovat Euroopan kulttuurimatkailun kehittämisen ytimessä”. Kansainväliset aiheeseen liittyvät sopimusten kuten Faron yleissopimuksen (johon Suomi toivottavasti pian liittyy taustaselvityshankkeen suositusten mukaisesti) keskeisiin tavoitteisiin kuuluu kulttuuriperinnön, elämänlaadun, identiteetin ja kestävän kehityksen välisen yhteyden vahvistaminen yhteiskunnassa. Sopimus korostaa kulttuuriperintöä voimavarana, kulttuuriperinnön monimuotoisuutta ja merkitystä kestävän taloudellisen kehityksen resurssina. Tässä Suomen Sukututkimusseuralla on varmaan myös sanansa sanottavana. Tässä linkki ja tarkemmin asiasta. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/80075/OKM_29_2017.pdf
__________________
Ei, Suomessa ei riitä lääniä hautausmaiksi. Sitä paitsi kaikki eivät omaa sitä käsitystä, että hautakiven palvomista tarvitaan - kaikella kunnioituksella niitä kohtaan, joille se on tärkeää.
Ei niitä esivanhempia nyt niin kauheasti ole, jos haluaa pitää huolta vaikka 4. tai 5. polveen saakka. Yksi soittokierros kerran 10-20 vuodessa riittää. Esivanhempia on 16 tai 32 henkeä tuossa vaiheessa - edellyttäen ettei ole aviottomasta henkilöstä kyse. Joten ei ole ihmeempi homma, jos aidosti haluaa vaalia hautausmaakulttuuria. Siis esimerkiksi 16 puhelua kerran 10 vuodessa
Kulttuuri on tosiaan elintärkeä asia, mutta omasta mielestäni on järjetöntä vaatia kaikkien hautakivien säilömistä paikallaan. Tuo niiden käyttäminen aitakivinä tai kirkon lattian kivinä onkin ikivanha perinne. Suomen vanhin tekstiä sisältävä hautakivi onkin säilynyt aikoinaan Maarian kirkossa kynnyskivenä. Kivi on muistaakseni vuodelta 1290!
Juha
Miisamaija
21.06.17, 12:41
Niin, olemme asiassa eri linjoilla. Kyse ei ole "hautakiven palvomisesta", vaan jostain muusta, jota lienee turha yrittää avata ellei se mm. edellisestä viestistäni käynyt selville.
Kävi hyvin ilmi kiitos
Siitä olen samaa mieltä osittain, mutta en pidä mielekkäänä kaikkien kivien ikuista säilyttämistä
Juha
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.