PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : ad forimo Competens


Teuvo Ikonen
20.06.17, 08:32
Eräässä Pälkjärven vuoden 1682 tuomiokirjassa on merkintä ad forimo Competens. Mitähän tämä on suomeksi?

Koso
20.06.17, 08:57
Tarkoittanee, ettei tuomioistuimella ole oikeutta käsitellä eli 'toimivallan ulkopuolella'. Tai ehkä ei ole kykyä tai kapasiteettia käsitellä.

Matti Lund
20.06.17, 09:36
Tarkoittanee, ettei tuomioistuimella ole oikeutta käsitellä eli 'toimivallan ulkopuolella'. Tai ehkä ei ole kykyä tai kapasiteettia käsitellä.

Väännetään tämä jälleen yhden kerran "rautalangasta".

Oikeusprosesseja on ajettava oikeusjärjestelmässä aivan vissin marssijärjestyksen mukaan eri oikeusistuimissa. Jos tästä reitistä tulee oikeusistuimen suhteen sivuhyppy, se ohjataan takaisin tähän marssijärjestykseen, asiaankuuluvaan oikeusistuimeen.

Rikos on ensin tuomittava rikospaikan alemmassa oikeusistuimessa, siis asianomaisilla kihlakunnankäräjillä tai raastuvassa.

Myöskään ylemmässä asteessa roikkumassa olevasta asiasta ei voida päättää mitään alemmassa asteessa, vaan ainoastaan todeta tilanne ja odottaa päätöstä, joka voi hyvinkin olla takaisinsiirto alempaan oikeusistuimeen.

Usein kuitenkin on käynyt niin, että rikoksesta kantavat ja/tai vastaajat ovat muuttaneet jonkin toisen oikeusistuimen piiriin ja alkavat valittaa toisistansa rikospaikan ulkopuolella olevan kihlakunnan käräjillä tai tulevat kärsimättöminä uudestaan valittamaan asiassa alempaan oikeusasteeseen, vaikka sen käsittely on vielä kesken ylemmässä oikeusasteessa.

Tällöin ei oikeus voi tehdä muuta kuin ohjata asianosaisia kehoittamalla heitä kääntymään asiassaan sen oikeusasteen puoleen, jolla on lain mukaan toimivalta heidän asiastaan päättämisessä, eli se on se "kompetentti foorumi".

Paitsi oikeusistuimiin "kompetentti foorumi" voi viitata oikeudessa esiinostetun asian käsittelyn siirtämisessä myös asian käsittelyyn tarkoitettuihin määrättyihin elimiin tai viranomaisiin kuten maaherraan, jolla on kruununasioissa toimivalta ennen oikeusistuinta kuten esimerkiksi kruununtalojen asioiden ratkaisuvalta.

terv Matti Lund

Teuvo Ikonen
20.06.17, 10:45
Esittämäni kysymys liittyy alla olevasta linkistä avautuvaan renovoidun tuomiokirjan vasemman puoleisen sivun alaosasta alkavaan juttuun, joka alkaa sanoilla "Angaf Inspectoren...". Intressihenkilöni on Jonas Ikonen, joka syyllistyi tappoon, mutta pakeni sitten vaimonsa kanssa Venäjälle.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3720863