Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Svendelin, Hägg | Svendelin ja Hägg Kokkolassa
Renki Henrik Svendelin vihitään HisKin mukaan Maria Häggin kanssa Kokkolassa 10.11.1752. Kokkolan rippikirjoissa hänet mainitaan Olof Häggin perhekunnassa vävynä (esim. tässä (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kokkola/rippikirja_1748-1753_mko13-14/9.htm)). Henrik on syntynyt 1723 ja HisKin mukaan hän kuolee Kokkolassa 19.2.1767. Mikähän mahtaa olla Henrikin alkuperä?
Olof Häggin (s. 1701) ja hänen vaimonsa Susannan (RK:issa s. 1700 tai 1702) löydän ensimmäisen kerran vuosien 1736-41 (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kokkola/rippikirja_1736-1741_mko8-10/21.htm)rippikirjasta (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kokkola/rippikirja_1736-1741_mko8-10/21.htm) 5. korttelista. Aikaisemmin vuosien 1730-35 rippikirjassa (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kokkola/rippikirja_1730-1735_mko5-7/20.htm) Johan Rahmin renkinä 5. korttelissa mainitaan Olof, joka on naimisissa Susannan kanssa. Olisivatkohan kyseessä samat Olof ja Susanna?
Olen saanut Häggin pariskunnan alkuperän selville: Olof Mattsinpoika Hägg ja Susanna Petterintytär ovat muuttaneet Lohtajalta, Susanna on kotoisin Säätelän talosta. Olof Hägg on ollut ensin kauppias Rahmin renkinä ja myöhemmin ammatiltaan tervanlaskija (”tjärvräkare”).
Vävy Henrik tai Hindrik Svendelinin syntymäpaikka ja vanhemmat ovat edelleen haussa. Myös Henrik on perukirjoitusten mukaan ollut tervanlaskijana. Hänellä on ollut Påhl Svendelin-niminen veli, kuollut 2.11.1773 36-vuotiaana Kokkolassa, syntymäpaikka tuntematon.
Olisiko siis kenelläkään näistä Gamlakarlebyn Svendelin-veljeksistä tietoja tai vinkkejä?
Ja pakko vielä korjata se, että ammatin oikea suomennus on tietysti tervantarkastaja, ei -laskija.
En tiedä, tutkiiko kukaan muu tätä sukua, mutta vastaanpa nyt vielä kerran itse itselleni monologinkin uhalla. Svendelinien alkuperä nimittäin lienee selvinnyt: he ovat nähtävästi alun perin Viitasaaren Paatelaisia, tarkemmin sanottuna ruotusotilas Juho Heikinpoika Paatelaisen eli Friaren poikia. Myös kolmas veli Matti Juhonpoika muuttaa Kokkolaan ja näkyy myöhemmin Kokkolan kaupungin RK:ssa samassa perhekunnassa Henrikin kanssa.
Henrik Svendelinin poika Henrik nuorempi (s. 7.10.1767 Kokkola) muuttaa puolestaan Rautalammille ja päätyy Kivisalmen lossariksi. Näyttää siltä, että Veijo Saloheimon Rautalammin historian sivulla 172 esittämä tieto siitä, että tämä Henrik olisi syntyisin Rautalammilta ja alun perin sukunimeltää Karhu, on virheellinen. Saloheimo ei valitettavasti esitä lähdettä tälle tiedolle, lähdeviite on ainoastaan Henrikin lossariksi valintaa koskevalle päätökselle.
Mikäli esimerkiksi jollakulla Rautalammin-Viitasaaren-tuntijalla on kommentoitavaa, korjattavaa tai lisättävää, niin tietoa ja korjauksia otetaan mielellään vastaan!
hilmaemilia
22.03.10, 20:16
Pauli,
Hilmaemilia kysyy , onko mainitsemasi Hägg-suku ehken myös VIhannin tai Raahen Häggien kanssa samaa sukua? Kyseessä 1800-luvun alkupuoli.
Äkkiseltään katsottuna Vihannissa ja Raahessa näkyy Jakob Hägg-nimisen sotilaan ja myöhemmän varakorpraalin jälkeläistöä. Kyseessä lienee eri suku: Hägg on ollut varsin yleinen sotilasnimi. Kokkolan Olavi Matinpoika lienee saanut Hägg-nimensä vasta tullessaan Rahmin kauppahuoneen palvelukseen.
hilmaemilia
23.03.10, 17:26
Hägg oli tosiaan sotilasnimi, ja eri puolilla annettiin samoja nimijä. Siten sukulaisuusuhteita ei ole. Joskus sotilasnimi liittyi sotilastorppaan ja kun m´sukunimi muuttui, kun sotilas luopui tehtävästään. Joskus nimi kulki suvussa sukupolvelta toiselle. Tämä kyseinen Jacob Hägg meni naimisiin leskirouva Maria Elisabeth Nivan kanssa 1828 Raahessa ja heillä ei ainakaan siitä avioliitosta ollut lapsia.
Mainitsit Viitasaaren Paatelaiset edellisessä viestissä. Voisin katsoa , jos löydän jotakin näistä.
hilmaemilia
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.