PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Gedcomin löysä formaatti


ilkant
13.06.17, 10:30
Tuli käytännön esimerkki Gedcomin liian löysästä formaatista (=muoto). Kun vie omaa sukupuuta amerikkalaiseen sukupuupalveluun, niin esimerkiksi päivämäärä voi mennä vinksin vonksin siitä syystä, että Suomessa päivä on ensin ja kuukausi sitten. Amerikassa on päinvastoin.

Totean, että jos näin käy, GedComin määrittely on aivan liian löysä. Merkitystä voi olla myös versioeroilla. Mutta silti hyvä formaatti hanskaisi nuo.

PVuorio
13.06.17, 13:29
Jos ja kun noin käy, niin ei pidä syyttää Gedcomia sinällään vaan niitä ”neropatteja” jotka kehittelevät omien kuvitelmiensa mukaan parempaa unohtaen aikaisemmat muodot ja määritelmät. Alunperinhän mormoonit kehittivät tuon omiin tarkoituksiinsa omilla määritelmillään. Pitäisi mielestäni aina löytyä myös maininta mikä ja kenen versio kulloinkin on käytössä.

tkukkonen
13.06.17, 18:28
Tässä esimerkki miten pvm esiintyy gedcom-tiedostossa:
1 EVEN
2 TYPE Election
2 DATE 07 NOV 1952
2 NOTE Candidate for State Senate.

Eri ohjelmien toteutukset voivat ottaa vapauksia, joten gedcomin luonnissa voi tapahtumia, joiden vuoksi jälki ei ole puhdasta. Tai sitten sisäänluku nikottelee. Ei ole standardin vika, jos näitä siirtovirheitä "päästä päähän" tapahtuu.

ilkant
13.06.17, 20:20
Kiitos kommenteista. Noinhan se varmasti on. Niin on ollut muissakin asioissa. 1990-luvulla www:n selainohjelmiin ilmestyi omia laajennoksia. Kehitys oli nopeaa ja ihmiset tykkäsivät uusista ominaisuuksista. Mutta yhteensopivuus sitten kärsi.

Julle
15.06.17, 09:10
< Niin on ollut muissakin asioissa. 1990-luvulla www:n selainohjelmiin ilmestyi omia laajennoksia. Kehitys oli nopeaa ja ihmiset tykkäsivät uusista ominaisuuksista. Mutta yhteensopivuus sitten kärsi. >

Niin, kun kaikki olisikin yksinkertaista, mutta kun:
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/kielenopas/5.2.html
jos se GEDCOm olisi vielä edes standardi:
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/stand.html

No, kaikkihan alkoi siitä, että ajan käyttäjänäkemys on erilainen kuin sen looginen esitysmuoto, saatikka sitten talletusrakenne, joten esitysmuotoja löytyy!

P.S. Vieläkin ärsyttää useimmissa käyttöliittymissä, kun ei osata puhelinnumeroita, postinumeroita, etunimiä ja sukunimiä, osoitteita, sähköpostiosoitteita tms. korjata oikeaan muotoon, jos syötän niitä mielestäni oikeassa muodossa.

Lukemisiin

ilkant
15.06.17, 21:10
Ei siinä kaikki. Olen kuullut, että GedComia ylläpitävä taho on hyvin hyvin haluton tekemään mitään muutoksia GedComiin.

PVuorio
18.06.17, 20:05
Pitää paikkansa eikä pidäkään lähteä kaikenmailman pelle pelottomien halujen mukaan muuttamaan perusteita.

ilkant
18.06.17, 23:21
Pitää paikkansa eikä pidäkään lähteä kaikenmailman pelle pelottomien halujen mukaan muuttamaan perusteita.

Olen samaa mieltä.