PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tule mukaan testaamaan tuomiokirjojen koneellista tunnistamista!


Järjestöpäällikkö
05.06.17, 14:49
Kansallisarkisto on mukana EU:n rahoittamassa READ (Recognition and Enrichment of Archival Documents) -hankkeessa, jossa kehitetään käsinkirjoitetun tekstin koneellista tunnistamista. Hankkeen tutkimusalusta Transkribus mahdollistaa käsinkirjoitetun tekstin automaattisen tunnistuksen sekä erilaiset hakuominaisuudet digitoidusta arkistoaineistosta.

Nyt sukututkijoilla on mahdollisuus osallistua projektiin omalla panoksellaan ja päästä opastetusti tutustumaan Transkribus-alustan käyttöön. Kesän 2017 aikana on tarkoitus kirjoittaa puhtaaksi renovoituja tuomiokirjoja vapaaehtoisvoimin ja samalla testata, kuinka automaattinen tunnistus toimii tuomiokirja-aineistolla.

Kansallisarkisto tarjoaa siis 30 vapaaehtoiselle sukututkijalle opastuksen Transkribus-alustan käyttöön sekä käyttäjätuen kesän ajaksi. Halukkaille järjestetään Transkribus -työpaja keskiviikkona 21.6. klo 14–16 Kansallisarkiston luentosalissa (Rauhankatu 17, Helsinki). Ennen opastusta on tarjolla myös apua Transkribus-alustan asennukseen klo 13–14. Työpajaan ilmoittaudutaan alla olevan linkin kautta.
https://extranet.narc.fi/ilmoittaudu.php?k_id=608&j=579111c2257eeb77890c4390f9098e8d

Jokainen osallistuja tarvitsee oman tietokoneen, jolle Transkribus voidaan asentaa. Alusta on englanninkielinen, mutta tarjolla on hyvät suomenkieliset käyttöohjeet. Osallistujilla ei tarvitse olla teknistä erityisosaamista tai aikaisempaa kokemusta tuomiokirjoista. Avoin mieli ja halu oppia uutta riittävät!

Lisätietoja työpajasta tai tuomiokirjojen puhtaaksikirjoittamisesta: Julia Poutanen, Kansallisarkisto, tuomiokirjat*arkisto.fi.

READ:ista ja Transkribuksesta lisätietoja täältä:
- Yleiskatsaus videon muodossa READiin ja Transkribukseen (suomenkielinen): https://www.youtube.com/watch?v=SM9taaxcBE0
- Transkribuksesta (englanniksi): https://transkribus.eu/Transkribus/
- READistä (englanniksi): https://read.transkribus.eu/about/