PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Eurajoen Pirin suku


Jii
01.06.17, 20:22
Eurajoen Piri (ja miksei samalla Eskolakin) ansaitsevat varmasti oman ketjunsa. Virpi Nissilä on jo ansiokkaasti käynyt näiden kahden suvun varhaisia vaiheita läpi Orpanan numerossa 1/2010.

Oma kysymykseni liittyy hajanaisiin mainintoihin, joiden mukaan joku suvun miehistä olisi kuulunut Åke Tottin sotajoukkoihihin. Osaako joku valaista tätä asiaa tarkemmin?

Ounastelen kyseisen miehen olevan Eskil Nilsson, jos tiedot ylipäätään pitävät paikkansa. Hän oli isäntänä 1500-luvun lopulla ja 1600-luvun alussa.

Samoissa lähteissä (mm. Aarne Rauvola) on esitetty, että Hannulan tila (myöhemmin Piri) olisi tullut sotapalveluksen kautta hänen omistukseensa. Toisaalta taas sanotaan, että Eskola on saanut nimen hänen mukaansa... Yhtä kaikki, tuo sotapalveluksen kautta saatu omistajuus ei käy yhteen Virpi Nissilän kirjoituksen kanssa, jossa todetaan Eskilin perineen tilan isältään.

Jii
01.06.17, 21:34
Taitaa tosin tuo ajatus Eskilin kuulumisesta Åke Tottin joukkoihin kaatua siinä kohdassa, että tämä osuu ajallisesti vasta seuraavaan sukupolveen. Eli lieneekö enemmän legendaa koko juttu.

virpinissila
02.06.17, 15:13
Joltakin Geni-sivulta: "Eskill sai vuonna 1615 Hannulan tilan Eurajoen Mullilasta sotamarsalkka Åke Tottilta. Eskill kuului Åke Tottin sotilaisiin ja sai Hannulan tilan Tottin läänityksistä…" Lähde ei näy sisäänkirjoittautumattomalle.

Kaivoin netistä Aarne Rauvolan Genos-artikkelin (1957): …”Mullilan Hannulan isännäksi tulee 30-vuotisen sodan aikoihin Piri Eskonpoika, joka kuolee 17.3.1651…” ja vielä: ”Piri niin kuin Valentinkin [Faltulta, alkuaan Lavilan sukua, suku tunnetaan 1540- Eurajoella ja aikaisemminkin] lienevät alkuisin Kustaa II:sen Adolfin »lumiauran» Åke Tottin väkeä vierassointuisista nimistään päätellen, sillä tilat kuuluivat Tottin läänityksiin.” http://www.genealogia.fi/genos-old/28/28_93.htm Ainakaan tässä ei puhuta Tottin joukoista vaan väestä, eikä vedota mihinkään alkuperäislähteeseen.

Lienevätkö oletukset täältä peräisin? Rauvolan aikana ei ollut mahdollista tarkistaa asioita kuten nykyisin. Pelkästään SAY:sta näkee, että Birill näkyy Mullilassa jo 1612 (kymmenysluettelo ja huonekuntaluettelo) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=345067 (KA Eurajoen SAY 1600–19: 42) eli jo ennen 30-vuotisen sodan alkua.

Åke Tott sai Eurajoen läänityksensä vasta 1629. Olen juuri hiljan käynyt suuren määrän lähteitä läpi tarkistaakseni ajankohdan. Birill Eskilinpoika oli viljellyt tilaa jo pitkään tätä ennen ja isä Eskilhän ei tiettävästi ollut Mullilassa vaan Kainussa. Äiti kylläkin oli sieltä kotoisin.

Tässä vuoden 1631 maakirja, jossa luetellaan läänitykset, joukossa niin Mullilan Piri (isäntänä Birill Eskilinpoika) kuin Kainun Eskolakin (isäntänä lesken toinen mies Thomas Erikinpoika) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1798343 KA 2585: 65v ja 67v (pari sivua myöhemmin). Eli, mikäli minä ymmärrän, niin sekä Eskola että Piri kuuluivat/joutuivat Tottin läänityksiin, kuten suuri osa Eurajoki 1629.

Piriltä tehtiin ratsupalvelusta viimeisen kerran 1627 (KA 2568: 38v), mutta kuka teki ja kenen joukoissa ei ole tiedossani. Olisiko ratsupalvelus edes ollut mahdollista enää sen jälkeen, kun tila joutui Åke Tottin läänityksiin? Käsittääkseni ei.

Virpi Nissilä