Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hellsten
Kymmenkunta vuotta sitten kyselin:Taas kerran hakuun.
Etsiskelen Hellstenin Toivoa. Esiintynyt myös Lahtisena. Hollolan Lahti - Lahtihan ei tuolloin vielä ollut kaupunkikaan - lienee liittynyt mieheen, ainakin tytär (1924), äitini on Lahdessa syntynyt. Toivo on syntynyt 1890 luvun alkupuolella. Todennäköisesti Hennalassakin parikymppisenä käynyt. Kerrotaan punapään olleen ihan maisterismies ennenkuin lähti Neuvostoliittoa rakentamaan ja olleen Paasikivellekin "kaukaista" sukua - dokumenteista ei tosin löydy. Asianosaisesta pyydetään tavattaessa ilmoittamaan sukulaisille - tyttärenpojalle...
Tuo perimätietona saamani Paasikivi-yhteys on mielenkiintoinen. Sukunimi voi olla sattumaa, mutta ainakin paikka ja aika sopisivat. Joillakin DNA-serkuilla on Juho Kusti tauluissaan, joten "yhteisistä esivanhemmista löytynee" :D:
Sukunimiyhteys on mielestäni epätodennäköistä: Juho Kustin isä Johan August syntyi Orivedellä ja otti sukunimekseen Hellsten Tampereelle tullessaan, meni naimisiin Selin'in kanssa. Muutti Lahteen (Hollolaan) 1875 vaimonsa kuoltua ja itse kuoli 1884 Lahdessa leskimiehenä. Juho Kusti oli Lahdessa tätinsä kanssa, kunnes siirtyi opintielle Hämeenlinnaan.
Näin se on nähtävä. Tosin harvemmin kai otettiin vain sopivalta kuulostava nimi. Eppäillä soppii jonkinlaisia sidoksia, kaukaisempiakin, olevan...
JuhoKustin esivanhempiin liittyy myös Lymberg-nimi, joka sekin sukua selaillessa (lähinnä DNA-serkkuja katsellen) tulee esiin.
En tuota sukulaisuutta niinkään, Toivoa vaan etsiskelen. Toivohan on varmasti jossain DNA-yhteyden (yhteisiä DNA-serkkuja) päässä ja siten "sieltähän sitä etsiäkin kannattaa"
Yhteisiä esivanhempia löytynee. Kuinka kaukaa ja mitä kautta on jo sitten toinen asia. Melkolailla pienethän nuo piirit ovat - neljäntoista-viidentoista sukupolven meikäläisellä noita esivanhempia on reilut kymmenen tuhatta joka senaikaiseen väestöön suhteutettuna on kutakuinkin "kaikkihan me sukua olemme" :D:
Tuohon alkuperäiseen kysymykseen ja ongelmaan minulla ei ole vastausta, mutta Paasikiveen, Hellsteniin ja Lymbergiin jotain valaistusta.
Juho Kusti Paasikivi syntyi siis 27.11.1870 Hämeen läänin Koskella, mutta hänen vanhempansa Johan August Antinpoika Hellsten ja Karolina Vilhelmina Selin olivat kirjoilla Tampereen tuomiokirkkoseurakunnassa ja Juho Kustin syntyessä kauppamatkalla. Ilmeisesti lapsen syntymä tapahtui talossa, jossa Karolina Selin oli aikaisemmin ollut palveluksessa.
Dreng Johan August Hellsten ja inh. qv. Karolina Selin oli vihitty 15.10.1870 Tampereella. Karolinalla oli ennestään 1865 Tampereella syntynyt avioton tytär, jolla oli samat etunimet kuin äidillään.
Johan August Hellsten oli syntynyt 28.8.1845 Orivedellä ja Karolina 25.12.1833 Lempäälässä eli oli tuntuvasti Hellsteniä vanhempi. Karolinan kuolinajaksi Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan rippikirjaan on merkitty 1873. Isä ja poika muuttivat 1875 Hollolaan.
Syytinkimiehen poika Johan August Antinpoika muutti sukunimettömänä Tampereelle lokakuussa 1860,15-vuotiaana, ei vielä rippilläkäyneenä, mutta rippikirjan sivulle (543) hänelle on rivin yläpuolelle kirjoitettu nimi Hellsten. Rengit ja työmiehet on rippikirjassa aakkosissa, joten samalla sivulla on muitakin Hellstenejä, mutta heidän syntymäpaikkojensa perusteella sukuyhteyttä ei näyttäisi olevan.
Tampereelle Johan August tuli Kangasalta Suinulan Yrjölästä, jonne hänen vanhempansa Antti Antinpoika Lymberg s. 9.10.1815 Orivedellä ja Helena Matintytär Mikkola s. 18.1.1817 Orivedellä olivat perheineen muuttaneet 1847 Oriveden Woitilan Eskolasta. Silloin perheessä oli Johan Augustin lisäksi 1848 syntynyt tytär Wilhelmina. Kangasalla perheeseen syntyivät ainakin Kustaa 1852 ja Kalle 1853.
Antti Antinpoika Lymberg otti käyttöön äitinsä(Beata Matintytär) isän sorvari Matti Matinpoika Lymbergin sukunimen, jonka tämä oli ottanut käsityöläisammattinsa myötä. Matti Matinpojan isä oli Matti Heikinpoika Lyytikkälän Sipilästä, ei siis sukunimeä.
Tämän perusteella en ole löytänyt mitään sukuyhteyttä muihin Hellsten-nimisiin. Karolina Selinin taustalla on tunnettua Pastell-sukua, mutta Karolina oli elättänyt itsensä piikana eri palveluspaikoissa. Näistä vaatimattomista lähtökohdista ajatellen tuleva presidentti Juho Kusti Paasikivi sai yllättävän hyvät mahdollisuudet korkeaan koulutukseen.
Päivi V.
Asiakirjoista ei mitään yhteyttä näytä löytyvän. Toisaalta omituista olisi, jos sukunimi otettiin (ja miksi oikein otettaisiinkaan?) ilman mitään perusteita.
Geenitutkimus (Familyfinder) löytää yhteyksiä esivanhempia DNA-serkkuyhteyksien kautta. JK:n sukutauluissa (sukulaisissa) esiintyy palapeliin sopivia osia, kääntelyä vain vaatii. Joskus sopii sittentaas ei. Palapeliä tulkiten itselläni ja Juho Kustilla on yhteisiä esivanhempia (tai kai meillä kaikilla), jotain kautta ja joltakin ajalta. Yhteisten "nimien", "paikkojen ja aikojen yhdistäminen tuota aikajanaa joukko-opin säännöin (kuuluu joukkoon [aika] [paikka] [nimi]) täsmentää/täydentää ja siis antaa vihjeitä mitä ja mistä etsiä.
Lähtökohtana nimeämisessä voisi olla:Ihan käytännössä olisi omituista, jos kaikki olisimme samannimisiä - nimen tarkoitus on erottaa (yksilöt toisistaan) ja samalla yhdistää (samaan ryhmään kuuluvia, esim sukulaisia). Muitakin "tavoitteita" voi löytää... (identiteetin piilottaminen). Oletus on siis että sukunimi on tai voi olla syystä valittu ja "lajittelee" ihmisiä. Aika, ammatti ja paikka tietysti ovat rajaavia... Mitä sukunimellä teki, jos lempinimi/patronyymi mi riitti. Sosiaalinen asema [papit, aateliset], sotilaat käsityöläiset tietysti edellyttivät sukunimenkin käyttöä...
pirkko hagman
01.06.17, 11:23
Kiitos Päivi,
J.K.Paasikiven lähipolveutumista valottavasta viestistäsi!
t. Pirkko H:man
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.