PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuka oli Walborg Jesperintyttären isä?


Pekka Hiltunen
22.05.17, 09:23
Olen aiemmin käsitellyt Nousiaisten khra:n -viran "periytymistä" Melchior Kennitiuksen jälkeen Mathias Bengtsson Ryökkäälle (Röökman), jonka vaimolla Walborgilla oli harvinainen patronyymi, Jesper. Melchior Aeschilli Kennitius oli syntynyt ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, missä hänet mainitaan Närpiön kappalaisena 1587 ja Turun tuomiokirkon ruotsalaisen seurakunnan kappalaisena 1590-93, sekä Nousiaisten kirkkoherrana 1599. Vuonna 1610 kuolleen Kennitiuksen leski oli Walborg Mårtensdotter, joka sai elatuksekseen määrätyn viljan sijaan elinikäisen verovapauden Killaisten Joulun tilaan, joka myöhemmin tunnetaan Mölkkeri-nimisenä.

http://www.kansallisbiografia.fi/paimenmuisto/henkilo/1297

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=757721

Walborg-lesken verovapauden ehdoksi oli asetettu, että hän elää tilallaan avioitumatta ja siveellisesti. Melchior Eschilliillä ja Walborg Mårtenintyttärellä oli tytär Walborg Melchiori, joka oli synnyttänyt aviottoman lapsen. Heillä tiedetään olleen myös poika, Melchior Melchiori Kennitius, joka jostain syystä on saanut virkakiellon Baltian maihin.

Nousiaisten kirkkoherranvirkaan olisi varmaankin ollut muitakin hakijoita kuin nähtävästi äidinkielenään ruotsia puhunut Turun ruotsal. srk:n kappalainen. Entä kuinka virka Kennitiuksen jälkeen siirtryi Liedon Rähälän talonpojalle - jonka äidillä Karin Thomasdotter Spåralla tosin oli vaikutusvaltaista sukua Lemun khra Olaus Jacobi Spåran (Silfverspåra) jälkeläistössä m.m. Lemun Kallelassa ja Toijolassa? Oliko Walborg Mårtenintyttärellä Kennitiuksen kanssa avioiduttuaan mahdolisesti tytär Walborg Jesperintytär?

Jesper Mattsson Cruus vaikutti ennen Ruotsin puolelle siirtymistään lähinnä Baltiassa. Jos Melchior Kennitius olisi nainut hänen frillansa, selittyisi Mathias Ryökkäänkin urakehitys:

http://www.kansallisbiografia.fi/paimenmuisto/henkilo/2165

Mathias Bengtssonin puolison arvoitus tuli udelleen vastaani, kun huomasin FamilytreeDNA-yhtiön autosomi- eli "serkkutestissä" erään ruotsalaisen henkilön, jonka sukunimilistassa oli m.m. Cruus af Edeby ilman viitteitä "metsäsuomalaisista", jotka yleensä suhteellisesti sisäsiittoisina näyttäisivät olevan kaikki läheisempiä DNA-sukulaisiani kuin kyseinen henkilö, joka on 7./ 9. "etäserkkuni" (kun esivanhemmissani linja Walborg Jesperintyttäreen myöhemmin kahdentui). Kun monet varsinaissuomalaiset ovat Mathias Ryökkään jälkeläisiä, olisi kiinnostavaa vaikka yksityisviesteissä tietää asianomaisten mahdollisista "matcheistä" Jesper Mattssonin sukuun liittyvien henkilöitten kanssa.
PH

Kivipää
23.05.17, 11:36
Nähdäkseni jossain lähteessä (Lauri Pihlajamaa?) Walborg Mårtensdotterin isäksi on mainittu Tukholman suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Martinus Olai.

Pekka Hiltunen
23.05.17, 11:48
Nähdäkseni jossain lähteessä (Lauri Pihlajamaa?) Walborg Mårtensdotterin isäksi on mainittu Tukholman suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Martinus Olai.
Minullekin muistui tämä kyllä mieleeni. Se ei kuitenkaan ole mikään este Jaakko DelaGardien sisarta, Britaa nainutta miestä olemasta mamsellin rakastaja ja tämän aviottoman raskauden aiheuttaja ennen "laillista aviotaan" korkeampaan säätyyn.
PH