Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hämeen rikkaimman talonpojan sukutausta
Olisiko kenelläkään tietoja Janakkalan Saloisissa 1570-luvulla 2/3 koukun tilan omistaneesta Mikko Matinpojasta, jonka syntyperästä eivät nettilähteet oikein anna mitään osviittaa. Mikko oli hopeaveron aikaan kirkkaasti Hämeen rikkain talonpoika (omaisuuden arvo 747 1/2 markkaa mukaanluettuna 85 luotia hopeaa, VA 4071:70) - siis jopa ohi Sääksmäen ent. kirkkoherran Paavali Särkilahden poikien ja Sysmän Rapalan Pietari Sigfridinpojan - joten puhtaan talonpoikaiset hänen juurensa eivät varmaankaan ole. Janakkalan paikallishistoria ei allekirjoittaneelle ole millään lailla tuttu, paitsi Vanantaan kylästä siinneen Spåre-suvun osalta.
Hei
Perustiedot Mikko Matinpojasta löytyvät ainakin täältä http://www.mesterton.net/lainlukijat.htm
Leo Suomaa
20.05.17, 06:48
Yrjö Blomstedtin kirjoituksessa "Hämeen 'mahtitalonpojat'", joka on julkaistu uudestaan juhlakirjassa Laki, suku ja yksikö (WSOY, Juva 1986) on Saloisten Mikko Matinpojan sukutaustasta virke: "Hänenkään syntyperästään ei voida mitään varmaa sanoa."
Kiitos vastauksistanne, Kari ja Leo. Tuo mainittu Lainlukijat-sivu on kyllä entuudestaan tuttu, mutta jostain syystä en vastausta ole sieltä älynnyt koskaan etsiä. Mikko Matinpojan sukutausta näyttää siis näillä näkymin jäävän arvoitukseksi, mutta vaikutusvaltaisempaa porukkaa siellä varmasti joka tapauksessa on. Vanantaan tila vaikuttaa ostomaalta ja varmaankin löytynyt virka-aseman tuoman edun turvin. Ehkä Mikolla kuitenkin oli jossain myös perintömaata, jota kautta tuo tausta saattaisi paljastua. Tässä täkyksi samannimisiä miehiä Hattulan suunnalla (Toki Mikkohan saattoi periaatteessa olla kotoisin ihan mistä tahansa):
- Pekolan Matti Nuutinpojalla (Paturi-sukua) oli 1570-luvulla suuri 1 1/6 koukun tila, josta ensin erotettiin vuosikymmenen lopulla puolet Simo Sipinpojalle. Jäljelle jäänyt osa taas jaettiin edelleen 1583 hänen poikiensa Pekko ja Mikko Matinpojan kesken. Kolmannella veljeksellä Jaakolla oli samaan aikaan kylässä 1 1/6 koukun tilan, josta alettiin suorittaa ratsupalvelusta.
- Eräällä Mikko Matinpojalla oli Rahkoilassa 1567-69 3/8 koukun tila, joka 1570-luvulla kasvoi jo 1 1/24 koukkuiseksi.
- Takajärven Mikko Matinpojalla oli 1567-93 1/4 koukun tila, mutta mies esiintyy siellä myös hopeaveroluettelossa (Ei kai sama mies voinut suorittaa ko. veroa useammasta talosta yhtäaikaa?)
- Eräällä Mikko Matinpojalla oli 1570 autioluettelossa 1/6 koukkua Merven kylässä
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.