PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tiuralan hovin inspehtorin J. Baggen äiti oli syntyään Wadstenius?


Bodniemi37
04.04.17, 17:10
Suku Forumin viestiketjussa BAGGE 20 sukupolvea. julkaistuja selvityksiä, http://suku.genealogia.fi/showpost.php?p=287460&postcount=127, laadittaessa saatiin erään tämän foorumin jäsenen avulla löydetystä Tiuralan, Räisälän ja Kurkijoen vuoden 1692 talvikäräjien pöytäkirjasta, http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3729827, entuudestaan tuntematonta tietoa myös Hiitolan Tiuralan hovin inspehtorina ja (ehkä vuokraajanakin) 1690 kuolleen Johan Baggen sukutaustasta. Hän oli aiemmin toiminut Örneholmin l. Raudun vapaaherrakunnan (Paul Würtz, https://sv.wikipedia.org/wiki/Paul_W%C3%BCrtz) inspehtorina ainakin vuosina 1663-1678 (Jokipii), ja hänet mainitaan myös Käkisalmen lääninhallituksen virkamiehenä (1682).

Käräjäjutussa mainitaan ikääntynyttä aviopuolisoaan Johan Baggea hoitaneena leskenä (aviopari vihittiin noin 1681) Katarina Margareta Reiher (Catharina Margeta Reijher) ja tämän isä kapteeni Arent Reiher, jonka puolison, etunimeltä tuntemattoman Gröönin vanhemmista sekä Elgenstierna, https://www.adelsvapen.com/genealogi/Reiher_nr_746#TAB_3, että Carpelan ovat julkaisseet virheellistä tietoa. Arent Reiherin ehkä noin 1639 syntyneen puolison vanhemmat olivat Sirkka Gröhnin tutkimuksien mukaan (sukukirja Keski-Karjalan Gröhnit, Jyväskylä 2000) Käkisalmen pormestari Caspar Gröön ja sukutaustaltaan tuntematon Katarina Wagner (elossa vielä 26.3.1670). Viimeksi mainitut kuuluvat myös oman tutkimuksemme piiriin.

Jutusta käy ilmi, että käräjillä saapuvilla olleen Porvoon postimestarin Gottschalk von Holtenin (vht Tönnes von Holten ja Karin Jönsintytär, http://www.genealogia.fi/genos-old/22/22_87.htm, http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=2192, viittauksia/Gotskalk von Holten, Porvoon postimestari) puoliso oli ollut Johan Baggen äidin veljen, kuvanveistäjä Måns Larsinpojan (Wadstenius?, Borgånejdens Släkt- och Bygdeforskare rf, www.bsbf.net/bok2013.pdf, s. 33) kuusi vuotta aiemmin kuollut Maria-tytär (jonka Margareta-nimisen sisaren puoliso oli kornetti Johan Tillman, Borgånejdens Släkt- och Bygdeforskare rf, www.bsbf.net/bok2013.pdf, s. 31) ja että Johan Baggen äidin Per-nimisen veljen leski Margareta von Holten oli postimestarin sisar. Georg Luther arvelee Boisman-sukua käsittelevässä artikkelissaan Borgmästaren Reinhold Boisman och hans söner, SSV 38(1965), jota ei ole digitoitu, että postimestari oli tallinnalaisen Gottschalk von Holtenin pojanpoika.

Tilanhoitajan lesken mukaan hänen miehensä omaisuus ei ollut perintöjen kautta saatua. Käräjäpöytäkirjasta selviää myös, että tilanhoitajalla ei ollut lapsia.

Terveisin,