PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kehusmaa | Avioton lapsi-eri äiti??


heikki.kai
03.08.08, 20:20
Hei te joilla on tietoa enemmän kuin keltanokka Heikillä! Isänisän...isän kohdalla on asia, joka askarruttaa. Kysymys on Matti Matinpoika Kehusmaasta (juuri niitä kuivaniemen Kehusmaita joista on käyty pitkääkin keskustelua). Hänen isänsä on siis Matti Samuelinpoika ja tämän puoliso Beata Heikintytär Tyykiluoto. Syntyneitten luettelossa on Matin (s 22.4.1780) merkitty äidiksi Katariina Juhontytär. Mitä arvelette; onko kysymyksessä papin moka vai onko joku piikatyttö pyöräyttänyt isännälle pojan? Lapset ennen ja jälkeen Matin on merkitty Beatan lapsiksi. Matti kasvaa rippikirjojen mukaan muun lapsikatraan mukana Matin perheessä.
Miten "virallisessa" sukututkimuksessa merkitään tällainen asia ja miten se noteerataan esim esipolviluetteloissa ja -tauluissa ja ???? eli monia kysymyksiä nousee mieleen.:confused::confused:

heikki.kai

Jouni Kaleva
03.08.08, 20:37
Hei

On kyllä ihan totta, että pojan äidiksi on merkitty Hustr. Catharina Joh: kun rippikirjoissa ja muuten näkyy, että p.o. Beata Heikintytär. Ei tuota voi pitää muuna kuin papin mokana.

Jos oikeasti olisi au-lapsi, niin ei kastetta kirjattaisi näin, vaan pelkästään äidin nimellä.

Tapani Kovalaine
03.08.08, 22:11
Jos yrittää eläytyä kastepapin mahdolliseen virheeseen, niin näyttää siltä, että kastettujen luettelo on kirjoitettu siististi konseptikirjan perusteella ja virhe on päässyt syntymään siinä työvaiheessa.
Kehusmaiden naapurissa oli Ravaskan uudistalo ja siellä tytär Catharina Johs.dr, s. 1760. Tämä Catharina Johanin tytär Ravaska oli 1.11.1782 kummina Henrik Samuelinp. Metsikön, s. 1760, kanssa ja sittemmin avioitui 19.7.1787, ei Henrik Metsikön vaan Samuel Hiltusen kanssa. - Melko tavanomainen moka on laittaa vikahenkilö äidiksi. Vastikään kerrottiin eräässä Suku Forumin viestiketjussa, miten 1700-luvun puolessa välissä oli kummina ollut Maria Elisabet Saxbeck (= rouva Lepsen) tullut peräti kahdesti oliko se nyt Rautalammin nimismies Stenfeldtin lapsille äidiksi, siis vahingossa...