PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vaali/Vaasan tienoo


joukon66
15.03.17, 19:38
Tunteeko kukaan ketään Vaali-sukunimistä henkilöä jostakin Vaasan/Etelä-Pohjanmaan tienoilta?

Tutkiiko kenties joku tätä sukua?

Jouko

Matti Lund
15.03.17, 20:26
Tunteeko kukaan ketään Vaali-sukunimistä henkilöä jostakin Vaasan/Etelä-Pohjanmaan tienoilta?

Tutkiiko kenties joku tätä sukua?

Jouko

No, kyllä minä tunnen muutamia.

Etelä-Pohjanmaalla on ollut vanha Vaalin talo Merikaarrossa, ensin Mustasaaren ja sitten Vähänkyön pitäjässä.

Olen julkaissut pienen selvityksen: "Täydennyksiä Jooseppi Junkkarin sukusuhteisiin", Eteläpohjalaiset Juuret, s. 11-20.

Osana sitä on selvittelyä Merikaarron Vaalin talon suvusta 1600 -luvulta. Yksi mainitun Jooseppi Junkkarin anopeista eli kolmas, Liisa Matintytär Vaali oli tätä sukua.

Suku Vaalissa vaihtui sittemmin. Uutta sukua on muistaakseni sivunnut Matti Lehtiö yhdessä tai kahdessa tutkielmassaan. - Eli sitäkin on tutkittu eikä vain omasta toimestani.

Merikaarrossa on ollut historiapiiri, jonka eräs edustaja Pauli Kukko on kirjoittanut pieniä talohistoriikkeja, joita löytyy sopivilla nettihauiulla, myös Vaalia koskien.

Merikaarron lisäksi, kivenheiton päässä sieltä Laihian puolella on myös Vaalilan talo, joka on suhteellisten läheisten sukulaisteni omistuksessa. Se on halottu osa vanhasta Ratikylän Ollilan talosta, jota asui 1600 -luvun alkupuolella Valte tai Valle Antinpoika, josta nähdäkseni jako-osan nimi johtuu. Tätä Ollilan taloa asui Vallen jälkeen ja ennen sen jakoa kahtia Laihian kirkkoherra Haquinus Nicolai ja sitten tämän eräänlainen vävypuoli maakapteeni Joachim Friedrich von Nessen (balttilaista sukua), jolla oli kolmantena vaimonaan Backman -sukua oleva esiäitini sisko (Backmanin sukuseuran kotisivuilta löydät tämän perheen).

Isoisäni isoisän veli nimeltään Tuomas osti sen osan Ollilasta, joka sai Vaalila -nimen. Tuomaan poika Jaakko lahjoitti osan jäämistöään Laihian museolle ja sitä on jonkin verran esillä siellä. Oli siis nimeltään Jaakko Vaalila, mutta kun talosta tuli vain tyttäriä, Vaalila sieltä sukunimenä häipyi, joten Vaali/Vaalila -nimiset ovat siellä suunnalla "merikaartolaisia".

Tässä nyt oli kaksi tapausta, joita olen itsekin jonkin verran tutkaillut.

terv Matti Lund

joukon66
16.03.17, 12:38
Kiitoksia vastauksesta. Löytyisikö kuitenkin joku elossa oleva ko. suvun edustaja, joka voisi tunnistaa tähän sukuun 1930-luvulla kuuluneita henkilöitä?

Jouko

Matti Lund
16.03.17, 13:06
Kiitoksia vastauksesta. Löytyisikö kuitenkin joku elossa oleva ko. suvun edustaja, joka voisi tunnistaa tähän sukuun 1930-luvulla kuuluneita henkilöitä?

Jouko

Varmaankin.

Siis Laihia voidaan poissulkea, kun tavoitteletkin aivan eläviä Vaali -sukunimisiä.

Jäljelle jää lähinnä merikaartolaiset, joita on tietysti on saattanut levitä ympäristöönkin, eli nykyiset asuinpaikkakunnat lienevät sekalaisia, mutta enimmäkseen "Vaasan seudulla". Yksi sukuhaara näyttää käyttävän muotoa Waali, muut Vaali/Vaalila.

Toisaalta ei näyttäisi olevan nimenkantajia vanhojen puhelinluetteloitten mukaan kuin vain muutamia ja Vaasan verkkoryhmässä.


Eteläpohjalaiset Juuret -toimikunta on julkaissut erinäistä Vähäänkyröönkin liittyvää uudempaa aineistoa kuten kyläkirjoja, valokuvakokoelmia ja muisteluksia, joista löytyy myös muutama Merikaarron Vaalin 1900 -luvun asuja.

On lisäksi muitakin keruita, joista taitaa näitä löytyä - hautatietokannat ja sen sellaiset.

Tuo artikkelini lehden numero oli 3/2014, jos haluat asiaasi taustoittaa ja lähemmin tutustua talon muinoisiin vaiheisiin.

terv Matti Lund