PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotniekka Yrjö Tuomaanpoika Suden murha 1802


sippu630
10.03.17, 15:09
Vehkalahden ja osan Kymiä syyskäräjistä 1802, KA Vanhan Suomen tuomiokunnat, Kymi 1798--1803 n:o 41: 442v--444v:

2/12 1802 § 1. Kun allekirjoittanut tuomari saapuessaan Vehkalahden käräjäpaikalle sai tietää, että tämän Vehkalahden pitäjän Metsäkylässä talolliset Tuomas Tuomaanpoika ja Simo Eerikinpoika Koivu olivat ampuneet kuoliaaksi rekryyttisotniekan, talollisen Yrjö Tuomaanpoika Suden otettaessa yhtä heistä rekryytiksi (den Recrutz Sotskoi Bauren Jöran Thomasson Susi, bey Ergreifung eines derselben zum Recruten, erschossen), ja tekijät olivat sen jälkeen ladatun pyssyn kanssa lähteneet pakosalle ja karanneet rajan yli Ruotsiin, joiden isä Eerik Eerikinpoika Koivu on hänkin tähän murhatyöhön jossain määrin osallinen, niin annettiin nimismies Hallitziukselle tehtäväksi käskeä paikalle tässä jutussa niin isä Eerik Eerikinpoika Koivu kuin myös kaikki henkilöt, jotka voivat antaa siitä jotain selvitystä.

5/12 1802 § 26. Nyt ilmoitti nimismies Hallitzius, että nyt olivat saapuvilla sekä syytetty talollinen Eerik Eerikinpoika Koivu että talolliset Antti Matinpoika Lemola, Jaakko Eerikinpoika Sipola ja Eerik Matinpoika Koivu todistajina koskien sotniekkaan, talolliseen Yrjö Tuomaanpoika Suteen tehtyä murhatyötä (wegen den an den Sotskoi, Bauren Jöran Thomasson Susi verübten Mordthat).

Sen jälkeen kuulusteltiin talollista Eerik Eerikinpoika Koivua, joka teki tästä tapauksesta selkoa seuraavasti: Puolenpäivän aikaan 30. lokakuuta oli hän poikapuolensa Tuomas Tuomaanpojan ja poikansa Simo Eerikinpoika Koivun kanssa ollut tuvassa yksin, samalla kuin hänen vaimonsa Eeva Mikontytär yhdessä muun talonväen kanssa oli ollut vastapäätä seisovassa tuvassa, jolloin sotniekka Yrjö Susi (Sotskoi Jöran Susi) oli muutaman muun talollisen kanssa tullut näiden tupien välissä olevaan porstuaan, josta mainittu sotniekka oli avannut oven, mutta hänen poikapuolensa Tuomas oli huutanut hänelle, ettei hän saa tulla sisään, sillä muutoin Tuomas ampuisi hänet kuoliaaksi, mikä sai sotniekan sulkemaan oven ja salpaamaan sen ulkopuolelta. Tästä vihastuneena oli mainittu poikapuoli, kuulusteltavan kiellosta huolimatta, ampunut laukauksen, josta sotniekkaan oli osunut, ja koska muu väki oli talosta poissa, olivat pojat käskeneet häntä ryömimään ikkunasta ulos avaamaan oven, minkä hän oli tehnytkin, minkä perästä nämä hänen poikansa olivat lähteneet karkumatkalle.

Oikeuden sitä kysyttyä ei syytetty Eerik Eerikinpojalla ollut nyt sisääntuotuja todistajia vastaan mitään jääviä, ja koska he lautamiesten lausunnon mukaan ovat hyvämaineisia, niin vannoivat he todistajanvalan ja todistivat kukin erikseen:

Todistaja (1) Antti Matinpoika Lemola, 42 vuotta vanha, lausui, että sotniekka, talollinen Yrjö Tuomaanpoika Susi oli viime lokakuun 30:ntenä tullut todistajan luo ja käskenyt menemään hänen mukaansa apuriksi, minkä jälkeen he sitten talollisten Jaakko Eerikinpoika Sipolan ja Eerik Matinpoika Koivun kanssa olivat menneet syytetyn taloon, ja vaikkei sotniekka ollut paljastanut aikomustaan, niin olivat he kumminkin heti panneet merkille, että hän halusi ottaa kiinni rekryytiksi yhden syytetyn pojista. Kun he nyt olivat päässeet sinne, oli sotniekka avannut oven tupaan, jossa syytetty oli poikapuolensa Tuomas Tuomaanpojan ja poikansa Simo Eerikinpojan kanssa, minkä jälkeen Tuomas oli vihastuneella äänellä huutanut ''älä tule sisään, ammun sinut kuoliaaksi'', mikä sai sotniekan sulkemaan oven, ja he olivat sitten salvanneet oven ulkopuolelta. Samalla oli nyt mainittujen poikien äiti tullut toisesta tuvasta ja kysynyt, mitä he halusivat, jolloin äitinsä äänen kuullut Tuomas Koivu oli huutanut tälle ''äiti, mene pois, minä ammun oven läpi'', ja kuultuaan äitinsä menneen toiseen tupaan oli hän ampunut avaimenreiän läpi, ja sotniekka Yrjö Tuomaanpoika Sutta oikean kyljen läpi, niin että tämä ei enää sen jälkeen ollut elänyt kuin hetken aikaa. Kun he nyt tämän laukauksen pelästyttäminä olivat poistuneet talosta, oli syytetty Eerik Koivu ryöminyt ikkunasta ja avannut oven pojilleen, jotka, Tuomas pyssyllä ja Simo piilulla aseistautuneena, olivat tulleet ulos ja lähteneet karkuun Ruotsiin.

Todistaja (2) Jaakko Eerikinpoika Sipola, 24 vuotta vanha, ja todistaja (3) Eerik Matinpoika Koivu, 23 vuotta vanha, lausuivat kaikessa yhtäpitävästi ensimmäisen todistajan kanssa.

Oikeuden sitä kysyttyä esitti nimismies Hallitzius kirurgi Limarovin tämän kuun 4:ntenä antaman todistuksen sotniekka Yrjö Suden kuoliaaksi ampumisesta.

Syytetty Eerik Eerikinpojalle tehtiin seuraavat kysymykset:
1) Kuinka vanha hän on, onko hän käynyt pyhällä ehtoollisella ja milloin viimeksi? Vastaus: Hän on 50 vuotta vanha ja oli tänä keväänä viimeksi pyhällä ehtoollisella.
2) Onko hän naimisissa ja onko hänellä lapsia? Vastaus: Kyllä, hän on naimisissa ja hänellä on neljä lasta.
3) Onko häntä ennen syytetty rikoksista tai rikkomuksista ja niistä rangaistu? Vastaus: Ei, ei millään tavoin.
4) Kun hän oli tiennyt, että hänen poikansa olivat varustautuneet ladatulla pyssyllä ja piilukirveellä, miksei hän ollut tehnyt sitä tiettäväksi kylän väelle ja siten yrittänyt ehkäistä tämän onnettomuuden? Vastaus: Hän ei ollut mitenkään uskonut, että hänen poikansa ampuisivat ketään kuoliaaksi.

Tähän merkittiin, että syytetty Eerik Eerikinpojalla on hyvin huonot silmät, niin että hän lautamiesten lausunnon mukaan ei ole kolmeen vuoteen nähnyt kulkea ilman keppiä ja voi erottaa esineitä jonkin verran vain läheltä.

Mitään enempää selkoa ei tähän asiaan voitu saada, minkä jälkeen syytetty astui ulos, ja tämä oikeus julisti seuraavan tuomion:

Koska tässä tutkimuksessa on käynyt ilmi, että syytetty Eerik Eerikinpoika Koivu poikapuolensa Tuomas Tuomaanpojan ja poikansa Simo Eerikinpoika Koivun kanssa on ollut tuvassa, jossa he olivat ladatulla pyssyllä ja piilulla varustautuneina, mistä hän on selvästi voinut havaita heidän aikomuksensa haluta tehdä kaikkea mahdollista vastarintaa rekryytiksi ottamista vastaan, ja että hän sitä paitsi olisi voinut aivan kuin hänen vaimonsa mennä vastapäiseen tupaan, jos hän olisi halunnut välttää kaiken epäilyksen osallisuudesta tähän onnettomaan tapaukseen, ja koska syytetty on siis moisen tiennyt eikä kumminkaan ollut sitä saattanut naapureille ilmi, minkä kautta tämä murhatyö olisi voitu ehkäistä: sen vuoksi katsoo tämä oikeus siinä oikeaksi, että syytetty Eerik Koivu, sellaisesta osallisuudesta yllämainittuun murhatyöhön tuomitaan pahanteonkaaren LXI luvun §:n 3 nojalla 50 hopeataalarin rahasakkoon tahi varojen puutteessa, koska hän on raihnainen, 16-päiväiseen vankeusrangaistukseen vedellä ja leivällä. Mitä taas tulee todelliseen murhaajaan Tuomas Tuomaanpoika Koivuun ja hänen apuriinsa Simo Eerikinpoika Koivuun, jotka ovat saaneet tilaisuuden karata Ruotsiin, niin pitää heitä koskien, pahanteonkaaren XXVI luvun §:n 1 säätämän mukaisesti, mikäli heitä ei sillävälin kyetä pidättämään, yön ja vuoden kuluttua, jos hän ei tässä ajassa hae rauhankirjaa, tai mikäli hän sellaisen saa ja (siinä asetetun) määräajan esteettä laiminlyö, tuomita sen mukaan kuin tämä laki lähemmin säätää. Tämä tuomio pitää oikeudenkäymisenkaaren XXV luvun §:n 5 nojalla alistaa Keisarillisen Liivinmaan, Viron ja Suomen asiain oikeuskollegion korkeampaan tutkintoon.

--- --- ---
Murhattu sotniekka Yrjö Tuomaanpoika Susi oli Metsäkylän Suden (Sutelan) eli Lautalan talon N:o 2 osatilan isäntä ja syntynyt siellä 1756. Murhaajan äiti Eeva Mikontytär oli syntyisin Mämmälän Sipun talosta; hänet ja hänen molemmat miehensä, Tuomas Aataminpoika (murhaajan isävainaa) ja Eerik Eerikinpoika (isäpuoli) mainitaan Veli Häkkisen ja Seppo Sipun teoksessa Mämmälän kylän talot ja suvut (2000) sivulla 357. Eeva Mikontyttären kuolinpäivä on näköjään kirjassa väärin, 1/1 1811, joka kuoliniästä päätellen kuuluu toiselle Eeva Mikontytär Koivulle; pitäisi olla 28/2 1811. (HisKiä ei ollut vielä silloin, kun kirjaan tulevat kirkonkirjatiedot poimittiin.) --- Käräjäpöytäkirjassa viitatut lainkohdat löytyvät osoitteesta http://agricola.utu.fi/julkaisut/julkaisusarja/kktk/lait/1734/.