PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : 1900-luvun alkupuolella syntyneet?


jaana Hänninen
20.02.17, 21:33
Hei,

osaisikohan kukaan sanoa, mistä saa tietoa 1900-luvun alkupuolella syntyneistä sukulaisista (100 vuoden sääntö) esim. äitini sisaruksista? Kansallisarkistostako?

Juha
20.02.17, 22:53
Katso tästä mitä mikrofilmejä arkistoista löytyy alle 100 vuotta sitten tehdyistä kirkonkirjoista;

http://wiki.narc.fi/portti/images/e/e5/Seurakuntien_mikrokortit_KA_2017.pdf

http://wiki.narc.fi/portti/images/5/52/Sata_vuotta_nuoremmat_kirkonkirjat_ja_siviilirekis terit_Digitaaliarkistossa_2015.pdf



Niin ja vastaus on tosiaan Kansallisarkiston toimipaikat. Tai sitten seurakunnista tilattava sukuselvitys


Tai sitten liityt SSHY:n jäseneksi - siellä on kamaa jopa vuoteen 1917 saakka ; www.sukuhistoria.fi

jukkaukkola
20.02.17, 23:48
Katso tästä mitä mikrofilmejä arkistoista löytyy alle 100 vuotta sitten tehdyistä kirkonkirjoista;

http://wiki.narc.fi/portti/images/e/e5/Seurakuntien_mikrokortit_KA_2017.pdf

http://wiki.narc.fi/portti/images/5/52/Sata_vuotta_nuoremmat_kirkonkirjat_ja_siviilirekis terit_Digitaaliarkistossa_2015.pdf



Niin ja vastaus on tosiaan Kansallisarkiston toimipaikat. Tai sitten seurakunnista tilattava sukuselvitys


Tai sitten liityt SSHY:n jäseneksi - siellä on kamaa jopa vuoteen 1917 saakka ; www.sukuhistoria.fi (http://www.sukuhistoria.fi)

täältä löytyy myös jotain :Digitaaliarkisto (http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?new=1&haku=henkikirjat)

jaana Hänninen
21.02.17, 19:27
Kiitos jälleen kerran vastauksista. Näitä täytyy tutkia tarkemmin.

Kotive
06.03.17, 19:22
Olen ollut saman ongelman äärellä. Oman esiäitini veljet ja siskot, joita oli siis useita, hajaantuivat 1900-luvun alussa eri puolille Suomea perheen isän tehtyä konkurssin. Jos/Kun olen maksanut tutkimuksesta seurakunnalle, todennäköisesti tuloksena on ollut se, että henkilö on muuttanut toiselle paikkakunnalle. Ja sitten seuraavan seurakunnan kimppuun...

Näistä seurakunnan perimistä tutkimusmaksuista tulee iso paukku, mikäli suku on ollut laaja ja henkilöt muuttaneet useammin kuin kerran. Kaikki seurakunnat eivä anna sukututkijoiden tutkia kirjoja itse, jos mielisi hieman säästää. Tähänkin törmäsin. Maistraatti taas ilmoitti, että he voivat antaa vain henkilöiden viimeisen asuinpaikan, eivät esimerkiksi kuolinvuotta.

Hankalaksi on tehty.

jaana Hänninen
07.03.17, 07:05
Hei!
Kiitos paljon tästä tiedosta.

SatuKy
08.03.17, 18:45
Hei
sain sukulaiseni kuolinpäivän (alle 10v) numerotiedustelusta kun tiesin syntymäajan ja viimeisen asumispaikkakunnan...
En tiedä menikö pykälien mukaan?
Satu Aittomäki

jaana Hänninen
08.03.17, 20:11
Tämä mielenkiintoista, numerotiedustelusta, kuinka?

Knaapi
09.03.17, 12:36
Kaikki seurakunnat eivä anna sukututkijoiden tutkia kirjoja itse, jos mielisi hieman säästää. Antavatko jotkin seurakunnat sitten tutkia itse? Kirjoitin jo kaksi kuukautta sitten kotiseurakuntani vt. kirkkoherralle (tai -rouvalle), että haluaisin muistelmien ja yhden esivanhemman elämäkerran kirjoittamista varten tutustua kirkonkirjoihin ja pappilarakennuksen historiaan ja että toivon tietoja mm. kotitilani palkollisista ja siirtokarjalaisista ajalta 1910-1963. Kirkonkirjoihin tutustuminen tyrmättiin oitis, ja khra on siirtänyt postini toimistosihteerille, mutta toimistosihteeri ei voi vastata ennen kuin on keskustellut khran kanssa. Mitään ei kuulu, vaikka kyse on vasta siitä, voisinko saada näitä tietoja. Mitä tällaisessa tapauksessa pitäisi tehdä?

Kotive
12.03.17, 15:08
Antavatko jotkin seurakunnat sitten tutkia itse? Kirjoitin jo kaksi kuukautta sitten kotiseurakuntani vt. kirkkoherralle (tai -rouvalle), että haluaisin muistelmien ja yhden esivanhemman elämäkerran kirjoittamista varten tutustua kirkonkirjoihin ja pappilarakennuksen historiaan ja että toivon tietoja mm. kotitilani palkollisista ja siirtokarjalaisista ajalta 1910-1963. Kirkonkirjoihin tutustuminen tyrmättiin oitis, ja khra on siirtänyt postini toimistosihteerille, mutta toimistosihteeri ei voi vastata ennen kuin on keskustellut khran kanssa. Mitään ei kuulu, vaikka kyse on vasta siitä, voisinko saada näitä tietoja. Mitä tällaisessa tapauksessa pitäisi tehdä?

Jotkut seurakunnat eivät anna tutkia kirjoja, koska ne ovat huonossa kunnossa. Pienillä paikkakunnilla saatetaan pelätä, että arkaluontoista tietoa löytyy ja leviää, jos tutkijat eivät ole selvillä lainsäädännöstä. Tee uusi yhteydenotto hakemalla tutkimuslupaa virallisesti. Arkistolaitoksen sivuilla on mallipohjia voit kopsata sen myös tuosta Kokkolan kuapungin lomakkeesta:

https://www.google.fi/search?q=+sukututkimus+alle+100+vuotta+vanhat+kiok irjat+tutkimuslupa&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=rEbFWOCWKsmq8weTxpzIDA

Knaapi
12.03.17, 15:48
Kiitos neuvosta. Eivät kirjat olleet huonossa kunnossa ainakaan 1970-luvulla, kun kävin tutkimassa niitä pappilassa. Kirkkoherra toivotti tervetulleeksi, tarjosi kahvit ja pullat ja antoi lahjaksi lähetyssaarnaajasukulaisensa kirjan. Vähävaraisena lukiolaisena ei tullut mieleen valokuvata sivuja. Nyt en pääse katsomaan, vaikka kyse on oman perheen tiedoista ja tarkoitus on kirjoittaa syntymäpaikkakunnan historiasta.

Kari Klemelä
suomentaja, kustantaja. valokuvaaja
Tilkasen ja Värrin sukujen jälkeläinen

Knaapi
12.03.17, 15:52
PS. Kirkkoherranvirasto ei tunnu myöskään halukkaalta tekemään näin laajaa työtä edes maksusta. Pattitilanne.

Knaapi
29.03.17, 16:18
Yritin tarjota Kansallisarkiston lupalomaketta syntymäpitäjäni kirkkoherranvirastolle, mutta vastaus oli sama: srk ei voi kävellä Kirkollishallituksen päätösten yli. Vasta kun muistutin, että neljän naapuriseurakunnan 1900-luvun kirkonkirjat ovat samanlaista sitoutumusta vastaan tutkittavissa TMA:ssa, sain yllättävän vastauksen: seurakunta siirtää oman arkistonsa sinne viimeistään toukokuussa.

Hyvä näin. Silti vastaus ratkaisi vain minun ongelmani mutta ei sitä, että kymmenien seurakuntien kirkonkirjat ovat yhä Kirkollishallituksen päätöksen takia tutkijoiden ulottumattomissa, samaan aikaan kun ev.-lut. kirkko kyseenalaistaa Migrin ja Suomen viranomaisten päätösten lainvoimaisuuden. Miksi suomalaisten täytyy noudattaa Kirkollishallituksen lakeja, ellei kirkkokaan noudata Suomen lakeja?

ristojohannes
29.03.17, 17:43
Suur-Marttilan kirkollisten asiakirjojen suurkuluttajana Turun maakunta-arkistossa tunnen suurta tyydytystä Kosken seurakunnan viisaasta päätöksestä.
Koski ja Karinainen ovat olleet harmaata aluetta 1900-luvun osalta, toivottavasti Karinaisten kirjat 1900-luvulta saadaan myös arkistoon, varsinkin kun Pöytyän kirjat ovat arkistossa, Karinainenhan kuuluu nykyään Pöytyään.

ristojohannes
29.03.17, 17:50
Rupesi kaihertamaan epäilyksen mato,
onkohan Koski kuvannut 1900-luvun kirjansa ?
Tuskinpa me arkistossa pääsemme sormeilemaan alkuperäisiä kirkonkirjoja.

Knaapi
29.03.17, 18:04
Arvasit oikein, mistä seurakunnasta on kyse, Risto. Kosken kirkonkirjat on tietääkseni kuvattu, ja kirkkoherran mukaan kyseessä on alkuperäisten kirjojen siirto Turun maakunta-arkistoon viimeistään toukokuussa. Keskusteltuani asiasta TMA:ssa ymmärsin, että 1900-luvun kirjat ovat siellä käytettävissä samanlaista sitoumusta vastaan kuin Kansallisarkistossa. Näitä kirjansa arkistoon siirtäneitä seurakuntia on TMA:n antaman listan mukaan noin 45. Aika vähän toistaiseksi. Toivottavasti tämä epätasa-arvoinen tilanne korjaantuu pian.