PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : 5. Rannikkoprikati jatkosodassa


Liisa Rinkinen
12.02.17, 11:12
Hei!

En oikein tiennyt, mihin alafooruumiin viestini osoittaisin, enkä edes kuuluuko se SukuForumiin ylipäätäänkään. Ylläpito poistakoon, jos ei kuulu!

Täytin vuonna 1978 kuolleen isäni tietoja Sotapolku.fi-sivustolle. Kiinnostuin selvittämään, mitä nuo sekavat ja armeijaa käymättömälle täysin käsittämättömät joukko-osastojen lyhenteet pitävät sisällään ja varsinkin, millaista elämä niissä oli.

Sotapolku.fi:n ystävällisten tietäjien neuvomana, googlettamalla, sotapäiväkirjojen ja sotakirjallisuuden avustuksella luulenkin hieman ymmärtäväni isän talvisodan kokemuksia huoltoaliupseerina Haminan lohkolla Kirkonmaan linnakkeella.

Nyt olen sitten selvittelemässä isän elämää jatkosodan aikaan.

Minulla on hänen sotilaspassinsa ja kopio kantakortista.
Ymmärrän dokumenteista sen verran, että isä aloitti jatkosodan tutussa 2.Rannikkoprikaatissa Kirkonmaan linnakkeessa tulenjohtajana. Sieltä hänet siirrettiin talvisodan neljän ensimmäisen kuukauden jälkeen 5.Rannikkoprikaatiin l. Turun lohkolle, jos tuo nimitys oli vielä jatkosodan aikaan käytössä. Lyhenne kantakortissa on Mt.Rask.Ptri5.IRPr - tai jotakin sinnepäin. Tuolloin isä toimi edelleen tulenjohtajana.

Puolentoista kuukauden kuluttua Turkuun saavuttuaan isä haavoittui. Kantakortissa on merkitä: "Pot.haav. Siirto Sairaala". Sairaalassa hän viettikin seuraavat kolme kuukautta.

Isän haavoittuminen lienee tapahtunut 30.11.41.

Kysyisinkin, onko mahdollista mistään saada tietoa tuosta haavoittumisesta tai ylipäätäänkään tarkempaa tietoa paikoista, missä isä on tulta johtanut noina talvisodan ensi kuukausina?
Luulisi, että joku mukana ollut on kirjoittanut muistelmia tai tietokirjan aiheesta.
Minulla on kirjat Pesonen, Ollila, Hyvärinen: Rannikkotykistö taistelee, Uitto, Geust: Taistelu Suomenlahden ulkosaarista sekä Enqvist, Tiilikainen:Linnakesaaret, Rannikkolinakkeiden elämästä sodassa ja rauhassa. Varmasti muitakin aihetta käsittäviä teoksia on kirjoitettu?

Facebookissa on sotahistoriaa käsittäviä ryhmiä, mutta jotenkin luotan tietäviin sukututkijoihin täällä Forumissa!

Keväisin terveisin
Liisa Rinkinen Lappeenrannasta

jukkaukkola
13.02.17, 21:47
Moro ,pikkuisen sekavaa selvitettävää.
Pystytkö skannaamaan muutaman sivun tuosta sotilaspassista.
Talvisodan sota-päiväkirjat on vaikeita yksityisen sotilaan kannalta selvittää ,kun varsinkin helmikuussa ja maaliskuun alussa v.1940 CCCP :llä oli tarkoitus tehdä täys tuho Suomelle ,vaan aika loppu kesken .
Jatko-sodan sota-päiväkirjoissa on paremminkin yksittäisen sotilaan tapahtumia ,mikäli kyseessä ei ole 15.06.1941-20.02.1942 ja 10.06.1944-23.07.1944 ajankohta .
Mainitsemasi lyhenne :MT.Rask.Ptri.5.I.Rpr kuuluisi olla:5.MT.Rask.Ptri/1.Rpr ,joka tarkoittasi: viides moottoroitu raskas patteristo / ensimmäinen rannikko prikaati.
Sota-sairaala olosta löytynee myös tietoa ,esim : Valtion työtapaturma korvauksista .
Muutama kuva isäni passista :

Liisa Rinkinen
14.02.17, 13:23
Hei Jukka Ukkola!

Olen kovin kiitollinen, kun viitsit paneutua ongelmaani!

Isä ei koskaan puhunut sotakokemuksistaan. Ainoastaan kertoi olleensa sodan loputtua purkamassa miinoja jossakin.

Kävin 2004 silloisessa Sota-arkistossa jonkun muun asian tiimoilta ja sain nähtäväkseni kaikki isän sotapalvelukseen liittyvät dokumentit. Myös terveydentilaan liittyvät. En muista niissä mainitun mitään haavoittumisesta, mutta hän oli kyllä pitkään ollut sairaalassa vakavan sikotaudin jälkitilan takia. Siksi tuo haavoittumismerkintä mietityttää.

Minulla on ongelmia liittää kuvia tähän vastaukseeni. Raivokkaan säheltämisen jälkeen luulen saaneeni .nef:it oikeaan muotoon, mutten yhtään tiedä, noiko ne myös forumilla näkyvät... Esikatselussa eivät ainakaan!

Lähetän kuitenkin tämän viestini - jospa liite putkahtaisi jostakin yllättäen esiin!

Lämpimin terveisin
liisa

PS. Otan Hallinnoit liitteitä, valitsen avautuvassa ikkunassa koneeltani nyt Picasassa käsittelemäni kuvan ja painan Näytä. Mitään ei kuitenkaan tunnu tapahtuvan... Mitähän teen väärin?!

Julle
14.02.17, 15:01
< PS. Otan Hallinnoit liitteitä, valitsen avautuvassa ikkunassa koneeltani nyt Picasassa käsittelemäni kuvan ja painan Näytä. Mitään ei kuitenkaan tunnu tapahtuvan... Mitähän teen virheen? >

Tarkista kuvan koko, sillä useimpien liitteiden koko ei saa olla kuin 1000 kB eli 1 Mb. Ja se on aika vähän. Jos se on suurempi, niin pitkän ajan kuluttua tulee virheilmoitus, mutta en muista nyt mitä?

Kokemusta on vastaavasta!

Liisa Rinkinen
14.02.17, 21:57
Lämmin kiitos ymmärryksestä J. Laurinpoika Nousiainen!

Tunnen itseni todella typeräksi uuden tietokoneen, uuden sähköpostin ja uuden kuvankäsittelyohjelman ikeessä. Vanhan on niin vaikea oppia...

Kuvankäsittelystä löysin vihdoin viimein nappulan, jolla muuntaa kuvatiedosto JPG:ksi ja pienentää kuvakokoa. Mutta ohjelmapa ei näytä kuvan kokoa vaan sivujen pikselimäärätkö ne on!

Jatkan harjoittelua... :oo:

Sukututkimusterveisin
liisa

Liisa Rinkinen
14.02.17, 22:16
Hei!

Vihdoin sain edes yhden kuvan kuosiin ja liitettyä viestiin...

Tämä kuva siis piti olla ensimmäisen viestini liitteenä.

Pyydän anteeksi sählinkiä - ehkä ensi kerralla osaan!

Lämpimin sukututkimusterveisin
Liisa Rinkinen