Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mikä kylä Viipurissa?
Hei!
Sukulaiseni muutti Nilsiästä 1903 Viipurin maaseurakuntaan K:mäelle. Mikä on K:mäki, sillä en ole löytänyt sellaista Viipurin maaseurakunnan kyläluettelosta?
T: Jaana
Heikki Koskela
28.07.08, 15:47
Esitän arvauksena Kirkonmäki. Voipi olla ihan muutakin.
Neuvoisin käyttämään KaTiHa kantaa http://www.karjalatk.fi/katiha/index.php, koska siellä ovat mm. vuoden 1903 muuttaneet. Ehkä muuton kohteen yksityiskohdat kertovat riittävästi. Jos ei muuten selviä, niin ehkä toiset henkilöt, joilla on samanlainen asuinpaikka voivat antaa viitteitä kylästä.
Kerro täällä palstalla henkilön nimi, muuten ei voi jatkossa auttaa.
Tunnen osan kylistä, kaikkia en.
Olen katsonut muuttaneiden luettelosta sekä kuolleiden luettelosta ja sielläkin mainitaan vain K:mäki. David Heikkinen oli miehen nimi.
Olisko Kolikkoinmäki.
T: Petri Kiiski
Viipurin msrk:ssa ei mielestäni ole K:lla alkavaa -mäkeä kylän nimenä. Kolikkoinmäki on ollut Viipurin kaupunginosa.
100% varma en kuitenkaan uskalla olla.
Viipurin msrk:ssa ei mielestäni ole K:lla alkavaa -mäkeä kylän nimenä. Kolikkoinmäki on ollut Viipurin kaupunginosa.
100% varma en kuitenkaan uskalla olla.
Ainakin tästähttp://www.luovutettukarjala.fi/pitajat/viipuri/viipurikart%201939.htm voi vahvistaa sen, että Kolikkoinmäki oli Viipurin kaupunginosa; ei maaseurakunnan kylä.
Muutto maaseurakuntaan on tapahtunut myös 4.9.1902 Katihan mukaan. Silloin lähdön paikka on voinut olla Kolikkoinmäki, mikä kuuluu kaupunkiin. Lähtö: Kirkonkirjasivu 3/213.
Katihan mukaan v 1903 David Heikkinen muutti maaseurakuntaan Nilsiästä ja taas viite on 3/213. Tässä on jotain yhteensopimatonta. Ehkä Nilsiä onkin syntymäpaikkakunta eikä lähtökunta.
En pääse katsomaan mistään, onko 3/213 Viipurin vai Nilsiän sivunumero. Arvelen, että se on Viipurin. Ehkä kannattaa tutkia seuraavaksi sitä.
Voisikohan se ollakin joku kaupunginosa, sillä kuolleiden ja haudattujen luettelossa oli näin: k.1.5.1920 Viipurin msrk, K-mäki Koivistontie? Rippikirjoistakaan en saanut paikkaa selville, sillä Viipurin maaseurakunnassa on näköjään rippikirjat järjestetty sukunimien mukaan eikä kylien.
T: Jaana
Nilsiän kirkkoherranvirastossa oli, että muuttokirja David Heikkiselle on annettu 1.10.1903 Muuttokirjan sivu 185. Muuttopaikka: Wiipuriin kk 2335. Olisiko siis David asunut ensin muualla Viipurissa ennen muuttoa maaseurakuntaan?
T: Jaana
Tarkistin tässä tiedon vaimon isoisästä. Hänestä on merkintä, että muutti Lappeen seurakunnasta Viipurin maaseurakuntaan, mutta msrk:n tiedoista ei löytynyt. Mutta sen sijaan löytyi Viipurin kaupunkiseurakunnasta ja juurikin Kolikkoinmäestä. Tässä tapauksessa lähtöpäähän oli kirjattu siis msrk vaikka Viipurin päässä kyse oli kaupunkiseurakunnasta ja Kolikkoinmäestä (muuttopäivät täsmäävät myös). Olisiko lähtöpäässä luultu Kolikkoinmäki maaseurakuntaan kuuluvaksi, jos henkilö on ilmoittanut muuttavansa Kolikkoinmäkeen.
Jos Kolikkoinmäki kuului Viipurin kaupunkiin eikä Viipurin msrk, niin miksi Katihassa käyttäessäsi seurakuntana Viipurin msrk, ja kun laitat esim kastetuissa kylän kohdalle Kolikkoinmäki, niin tullee vastaan tolkuton määrä kastettuja.
No olipa vaan ehdotus.
T: Petri Kiiski
Kaija Salminen
29.07.08, 00:18
Hei!
Jos kysymys on 1900-luvun alkupuolen ajoista, niin oletettavasti kyseinen kylä on ollut Viipurin pitäjään vielä silloin kuulunut Kolikkoinmäki tai vielä todennäköisemmin sen eteläpuolella ollut pieni alue Käremäki, jonka kautta kulki Koivistontie etelään Käremäenlahden sivuitse.
Viipurin pitäjään kuuluneiden kaakkoisten esikaupunkialueiden (Kolikkoinmäki, Talikkala, Kangasranta, Tiiliruukki ym.) liittäminen Viipurin kaupunkiin oli pitkällinen prosessi, joka toteutui lopullisesti vasta 1920-30-luvuilla. Kaavoitusta suunnitteli maineikas asemakaava-arkkitehti Otto-Iivari Meurman. Torkkelin Säätiön julkaisemassa Viipurin kirjassa (1958) mainitaan, että Valtioneuvoston päätöksellä (v. 1922) esikaupungit liitettiin Viipurin kaupunkiin kolmessa erässä: v. 1924 liitettiin Kolikkoinmäki, Tiiliruukki ja Kangasranta, v. 1928 liitettiin Kelkkala ja Maaskola ja v. 1933 kaikki luoteiset esikaupungit. Liitoksista on kerrottu seikkaperäisesti Viipurin kirjassa ja Viipurin kaupungin historia -kirjasarjassa. Minä olen löytänyt Kolikkoinmäellä asuneiden omien sukulaisteni tietoja sekä maaseurakunnan että tuomiokirkkoseurakunnan (niistä mitä on olemassa) kirkonkirjoista.
Terv. Kaija Salosta
Kiitos Kaija tiedosta! Selviää nyt minullekin alla mainitun vaimon isänisän Kolikkoinmäki -asia. Hän tosin kuoli jo 1918 eli silloin Kolikkoinmäki olisi ollut vielä Viipurin pitäjää, mutta kuitenkin kuolintieto löytyi vain Viipurin tuomiokirkkoseurakunnan tiedoista.
Kiitos kaikille vastanneille.
T: Jaana
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.