PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : 1800-luvun lopun siviilirekisterit Viipurissa.


Wiljami
19.01.17, 00:23
Onko muita mahdollisuuksia kuin Kansallisarkistossa paikanpäällä päästä selaamaan siviilirekisteriä Viipurista runsaan sadan vuoden takaa? Onko kokemuksia / tietoa?

Tapani Kovalaine
19.01.17, 10:42
Kaksi viikkoa Suomen itsenäistymisen jälkeen 22.12.1917 annettiin Asetus siviilirekisterin pitämisestä niistä henkilöistä, jotka eivät kuulu mihinkään laillistettuun uskontokuntaan. Asetus tuli voimaan 1.1.1918.

Kahdenkymmenen vuoden ajan siviilirekisterihanketta oli valmisteltu, sillä enenevästi oli sellaisia perheitä, joissa lapsia ei tuotu minkään kirkon kastettaviksi ja jäseniksi.

Viipurista ei tiettävästi löydy siviilirekisteriä 1.1.1918 edeltävältä ajalta, mutta Viipurin henkikirjoihin pyrittiin merkitsemään kaikki nekin, jotka eivät ole kirkonkirjoissa. Kaupungissa asui mm. paljon ulkomaiden kansalaisia. Tuorein netissä olevista vapaasti luettavista Viipurin henkikirjoista on vuodelta 1915.

Wiljami
19.01.17, 23:48
Meinasinpa hypätä jo junnaan ja yli 1200 km:n matkalle. No en vaitiskaan ihan vielä, onneksi. Mutta sellaista luin jostain, että Viipurin siviilirekisterikirjat olisivat luettavissa vain Helsingissä Kansallisarkistossa. Täältä pohjan perukoilta matkaa kertyis tuonne syrjäseudulle. Kannattanee jatkaa tuota henkikirjojen tutkiskelua. Kovin hitaasti sieltä vaan hakemani tuntuu löytyvän, jos koskaan. Kiitos taas!