PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Menneisyyden metsästäjät Hauhon Torvoilassa


virpinissila
15.01.17, 12:14
TV1:ssä esitetään klippiä ensi tiistaina esitettävästä ”Menneisyyden metsästäjät”- jaksosta. Siinä muinaislöytöjä haetaan Hauholta. Jakso näkyy jo Areenassa.

Alussa haastatellaan Hauhon Torvoilan Iso-Kaivolan isäntää Eero Kaivolaa, joka kertoo muistitietoa edellisen polven isoäidin (joka oli minunkin isoäitini) kertomasta ”aarteesta”.

Kyseessä on 1700-luvun rahakätkö, josta löytyy tiedot Hämeen Sanomista 13.5.1884. Isoisäni isä Sefanias Antinpoika Kaivola löysi karjapihastaan 1633 kappaletta kuparirahoja, jotka olivat rautakattilassa. Rahoista 1186 oli kahden äyrin ja 447 yhden äyrin arvoisia. Kahden äyrin rahat olivat vuosilta 1743–1767, muut 1732–1763. Olin kyllä nähnyt tämän jutun, mutta ei ollut tullut puheeksi suvun kanssa ennen kuin viime kesänä, vuosi ohjelman kuvausten jälkeen.

Kysäisin vielä viime kesänä Kansallismuseosta, mitä tietoja siellä on tästä rahalöydöstä, joka ei ole kuitenkaan kovin vanha. Tässä Frida Ehrnstenin vastaus 4.8.2016: ”Rahalöytö tarjottiin silloin samana vuonna Helsingin Yliopiston raha- ja mitalikabinettiin, mutta sitä ei lunastettu. Löytö palautettiin siis mitä todennäköisimmin löytäjälle, joka on ehkä myynyt rahat eteenpäin jollekin yksityiselle keräilijälle tai kauppiaalle. Meidän arkistosta löytyy lähinnä samat tiedot kuin lehtijutussa, eli diaarissa mainitaan vain että talonpoika löysi rautakattilan, jonka sisällä oli 1633 ruotsalaista kuparirahaa.”

Niin sitten muistitiedon "aarre" muuttui suhteellisen tavalliseksi rahakätköksi.

Virpi Nissilä