Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotilasihmettelyä
Olen etsiskellyt kahtakin linjaa ja molemmissa joutunut ongelmiin sotilaiden kanssa. Pernajasta Anders Backman/Björman joutui 1790 vangiksi Venäjälle.
Kysymys: löytyykö hänestä mistään enää mitään lisätietoja?
Toinen liittyy sukunimeeni. Isäni isoisä Anders Wilhelm Pettersson, s. 18.1.1830 Mäntsälässä, on Pornaisten seurakunnan vuonna 1984 antaman virkatodistuksen mukaan ottanut nimekseen Willberg siirtyessään kirkonkirjan sivulta 38 sivulle 23 (Halkia). Olen ihmetellyt nimemme alkuperää ja etsiskelin sitä sotilasrulliltakin. Löysin Suomen Kaartin katselmusrullilta vuodesta 1850 eteenpäin tark´ampujan Anders Willbergin Uudenmaanläänistä, joka 1.8.1850 on merkitty iältään 21 vuotiaaksi, siis vuotta vanhemmaksi.
Kysymys: voiko tämä olla sama henkilö, kun Anders Pettersson on kuitenkin käynyt aika säännöllisesti Pornaisissa ehtoollisellakin?
Orvokki Willberg
Helena Heikkinen
11.08.08, 18:49
Kysyit: Löysin Suomen Kaartin katselmusrullilta vuodesta 1850 eteenpäin tark´ampujan Anders Willbergin Uudenmaanläänistä, joka 1.8.1850 on merkitty iältään 21 vuotiaaksi, siis vuotta vanhemmaksi.
Kysymys: voiko tämä olla sama henkilö, kun Anders Pettersson on kuitenkin käynyt aika säännöllisesti Pornaisissa ehtoollisellakin?
Tuo on mielestäni tavallista. Iän laskeminen ei ole entisaikaan ollut kovinkaan perusteellista.
Liekö kukaan törmännyt siihen, että militaria voi myös "vanhentaa" ihmistä? Esimerkiksi eräskin sotilas oli aluksi (aivan oikein) ilmoitettu syntyneeksi vuonna 1765. Sitten hän avioituu. Rippikirjoista häviää hänen syntymävuotensa, mutta se ilmestyy hänen vaimonsa syntymävuodeksi. :) (Vaimo oli tosin syntynyt 1764, siis hän ikäänkuin nuoreni sotilaan vaimona.) Parinkymmenen vuoden päästä herra kersantin syntymävuosi oli taas merkitty. Nyt se oli ilmoitettu vuodeksi 1758. Armeija oli siis (kunniamerkkien ohella) lisännyt miehen ikään 7 arvokasta ikävuotta. :D:
Liekö iän lisääntyminen tuonut sotilaalle joitakin etuja... Saivatko kenties jotain ikälisiä? ;)
Seppo Niinioja
11.08.08, 19:52
Suomen Kaartissa, niin kuin useissa muissakin varuskunnissa oli sotilasseurakunat (HisKin "maakunta" 22). HisKi ulottuu siinä 1900-luvun alkuun, samoin rippi- ym. kirjat. HisKissä mainitaan vain tämä Anders Willberg:
Suomen kaarti - Finska gardet - haudatut
Ikä
Kuollut Haudattu Kylä Talo Henkilö Kuolinsyy vv kk vko pv
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/17wecp?fi+0712+haudatut+955)5.3.1841 8.5.1841 Sold: N:o 118 vid 1:sta C:o And: And:ss: Willberg gastr: feb: 36 3 11
alkup - ALKUPKOMM: gift
Lieneekö tutkimasi Anders Willberg tullut 1. komppaniaan samalla numerolla 118 ja saanut saman sotilasnimen? Ellei hän saanut lapsia eikä kuollut täällä, HisKistäkään ei löydy merkintöjä, mutta rippikirjat ja muuttokirjat kannattaisi tutkia.
Terv. Seppo Niinioja
Kiitos viesteistänne. Lähinnä katselin tuolta komppania 2:n numerolla 220 olevaa Anders Willbergiä. Juuri hänen ikänsä heittää vuodella "omaan" Andersiini, joka on syntynyt Mäntsälässä 18.11.1830 ja kuollut Pornaisissa 10.01.1918.
Rippikirjaan nimi ilmestyy kuin tyhjästä hänen olleessaan Halkian Poterilla 1857. Siihen saakkahan nimi on ollut Anders Wilhelm Pettersson.
Nimensä alkuperää etsivä Orvokki Willberg
Matti Lund
12.08.08, 01:01
Hei
Olennaistahan lisänimen saamisessa on se, mitä lisänimen saaja teki työkseen.
Viitteesi antamilla sivuilla Pornaisissa tämä Anders Wilhelm Petterinpoika esiintyy itsellisenä, muonatorpparina ja mäkitupalaisena. Lisänimi Willberg esiintyy listoissa siitä alkaen, kun hänestä tulee muonatorppari joksikin aikaa.
Täten sellainen vaihtoehto, että AWW olisi saanut lisänimen itse ruotusotamiehen ominaisuudessa, näyttäisi täysin poissulkeutuvan, vaikka Willberg muuten on myös suosittu ruotusotamiesnimi. Vaikka titteli olisi väärin yhdellä sivulla kirjaajan huolimattomuuden takia, yhdessäkään useasta titteliesiintymästä ei ole merkkiäkään sotamiesasemasta, vaan kaikki viittaa itsellisväkeen.
Itsellisväellä näyttää Pornaisissa muutenkin olevan samantyyppisiä lisänimiä, joten Willbergiä voidaan pitää tyypillisiin pornaislaisen itsellisen väen lisänimiin kuuluvana.
Kirkonkirjan perusteella ei näytä selviävän nimensaannin konkretia tai vielä hienoommin sanoen "substanssi". Tuskin se on aivan ilmastakaan temmattu. Yksi mahdollisuus on muonatorpan nimi, mutta asia saattaa varmistua muita lähteitä, lähinnä maa-asiakirjoja ja vanhoja karttoja tutkimalla tai keräämällä kirkonkirjoista ja vertailemalla keskenään muiden mahdollisten sikäläisten saman lisänimen haltijoiden palvelus- ja asuinpaikkoja.
terveisin Matti Lund
Kiitokset vastauksestasi, joka vahvisti epäilyni oikeaksi. Tuo sotilastieto on kulkenut vain perimätietona suvussa ja on kerrottu nimen tulleen sotilasnimenä, joten yritin rippikirjojen ja katselmusluetteloiden avulla saada asiaa tutkittua. Kovin paljon muita lähteitä en vielä oikein ole osanut käyttääkään. Epäilykseni heräsi katselmusluetteloiden syntymäaikapoikkeaman ja Pornaisissa säännöllisesti tapahtuvien rippimerkintöjen vuoksi.
Isän äidin isän Lapualla 30.08.1835 syntyneen Gustaf Frändin tiedot löysin mielestäni katselmusluetteloista aivan oikein. Toivottavasti.
Vielä yhden sukuhaaran, rakuuna Anders Backmanin (s. 1749) sotilastiedot ovat aivan kateissa. Mistä voisin näitä etsiskellä?
Kiitokset vielä kerran.
Orvokki, lisänimellä Willberg
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.