PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kerimäen kappalaisen pso Kristina Elisabet Hammar


Mikko_V
08.01.17, 21:43
Onkohan kukaan muu miettinyt Kerimäen kappalaisen Johan Salmeniuksen (+ 1764) puolison Kristina Elisabet Hammarin syntyperää?

Tehtävä voi tietysti olla aika hankala, koska Hammar saattaa olla sotilasnimi ja isovihaa edeltävät asiakirjat ovat tuhoutuneet Itä-Suomessa aika monessa paikassa. Yhtenä huomiona tein kuitenkin HisKistä, että Tohmajärven Kemieellä on 1730-luvulla vaikuttanut eräs Sven Hammar ja puolisonsa Brita Porthana.

Terho Asikainen
12.01.17, 14:37
En ole miettinyt, mutta Savon tuomiokirjatietokanta näyttää löytävän Hammareita kuudesti Iisalmelta 1700-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä:

http://www.sukuhistoria.fi/savontk/index.php?p=haku&arvo=&etu=&sukunimi=&sukuniminorm=Hammar&kyla=&huom=

Niiden mukaan muuan Brijta Hammar on elänyt siellä vääpeli Törnqvistin leskenä ainakin vuosina 1707–1710.

Vanhin tapaus vuodelta 1703 on Pielavedeltä, hiukan selvempi Digiarkiston kuva on täällä:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24170788

tuomiokirjan mukaan lampaanjärveläiset Hannu Kärkkäinen ja Heikki Tuovinen olivat kahtena vuonna korjanneet heinää Löytipuron niityltä, 6 lassia kumpanakin vuonna, vaikka niitty oli 10.7.1666 tuomittu Lauri Tossavaiselle ja kuului siksi tilan nykyisille haltijoille Jussi Rytköiselle ja tämän vaimolle Brita Hammarille.

t. Terho