Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ruotulaitos 1809 jälkeen?
Tutustuin äskettäin paikkaan, jossa on sijainnut joskus Iisalmen komppanian ruotutorppa (nro 27). Ruotutorppa oli olemassa vielä 1950-luvun alussa, mutta tietääkseni siinä ei Suomen sodan jälkeen ole asunut ruotusotilaita tai heidän jälkeläisiään.
Mieltäni jäi askarruttamaan, mitä tapahtui ruotutorpille ja niiden asukkaille Suomen sodan jälkeen? Muistaisin jostain lukeneeni tai kuulleeni, että ruotulaitos lakkautettiin 1810 ja ruotutorppien asukkaat häädettiin muualle? Ainakin tutkimani jälkipolven osoitteena on mainittu eri osoite kuin tuon ruotutorpan, joka muistaakseni oli Ruotaanlahti nro 8.
eeva häkkinen
02.11.16, 16:52
Ruotulaitosta ei kai varsinaisesti lakkautettu (ja Krimin sodan aikaan se oli taas toiminnassakin), mutta ruotusotilaat kotiutettiin. Torpat, jotka kuuluivat osana sotilaiden palkkaan, vapautuivat niitä ylläpitäneille ruotuisännille. Usein torpan asukas sai jatkaa siinä torpparina tavallista torpanvuokraa vastaan. Jotkut sotilaat löysivät torpanpaikan muualta, hankkivat käsityöläisammatin tai ottivat renkipestin eli tienasivat leipänsä kuten muutkin tilattomat ihmiset. Poikamiehet saattoivat löytää torpan tai talon tytön tai leskiemännän puolisokseen ja saivat näin maata viljeltäväkseen. En tiedä aiheesta tehdyn tarkempaa tutkimusta, mutta tämmöistä kertovat asiakirjat.
Sotilastorpathan olivat yleensä ruotutalojen yhteisomistuksessa.Jossakin vaiheessa yhteisomistukset sitten purettiin ja yleensä joku osakastiloista lunasti muiden osuudet itselleen. Asuttuina ne siis pysyivät vielä pitkään esim. normaaleina torppina.
Kiitos vastauksista. Tutkimani ruotusotilas kuoli 1808. Sitä ennen oli kuollut hänen vaimonsa. En ole saanut vielä selville, kuolivatko tautiin vai itse taisteluissa. Jälkeen jäi lapsia, ja oletan, että he ovat sitten joutuneet muualle. Ainakin avioliitossa eläneen pojan osoite on jo muualla.
< Tutustuin äskettäin paikkaan, jossa on sijainnut joskus Iisalmen komppanian ruotutorppa (nro 27). Ruotutorppa oli olemassa vielä 1950-luvun alussa, mutta tietääkseni siinä ei Suomen sodan jälkeen ole asunut ruotusotilaita tai heidän jälkeläisiään.
Mieltäni jäi askarruttamaan, mitä tapahtui ruotutorpille ja niiden asukkaille Suomen sodan jälkeen? Muistaisin jostain lukeneeni tai kuulleeni, että ruotulaitos lakkautettiin 1810 ja ruotutorppien asukkaat häädettiin muualle? Ainakin tutkimani jälkipolven osoitteena on mainittu eri osoite kuin tuon ruotutorpan, joka muistaakseni oli Ruotaanlahti nro 8. >
Enpä tiedä tarkkaan, mutta Holopaisen Väinön sivustoilta olen lukenut jotain valaisevaa sotilastorpista:
http://www.rajapuro.net/savojr/torppa.html
enemmän kai myöhemmästä ajasta löytynee:
http://www.rajapuro.net/savojr/aaberg.html
ja
http://www.rajapuro.net/savojr/books.html
Lukemisiin
Asko Olavi
04.11.16, 09:19
Moikka!
Ehkäpä tätäkin sivua kannattaa vilkaista:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotujakolaitos
-----asko olavi
Tuon Åbergin tutkielman olen joskus lukenut. Sen perusteella kyselin myös maanmittauslaitokselta karttakuvaa, jonka perusteella löysin kyseisen Ruotaanlahdenkylän torpan. Vieressä on vanha Siikalahden koulu, joka nykyään on Villa Anna -niminen paikka. Sen omistajat ovat tutkineet alueen historiaa ja tiesivät kertoa ruotutorpasta.
Sotilaskuvauksissa ei ole mainittu tutkimaani sotilasta. Kuvauksia on ilmeisesti säilynyt vain sellaisista miehistä, jotka ovat selvinneet taisteluista? Tämä sotilas ja vaimonsa kuolivat muistaakseni huhtikuussa 1808. Kuolivatko venäläisten tuomaan kulkutautiin vai taistelussa, sitä en ole pystynyt selvittämään. Harmi, että niin paljon dokumentteja on hävinnyt sotien kuluessa. Tutkiminen kun on kovin työlästä.
Kyseessä on ilmeisesti Iisalmen komppanian ruotu 27 (http://www.rajapuro.net/savojr/iisalmi/iisalmi_27.html) eli viimeinen sotilas Erik Svänsk on kuollut kentällä.
Vaimon Annan kuolinsyy löytyy kuolleiden luettelosta (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7231509).
Sotilastorppa on tämän jälkeen tavallinen torppa, jossa torpparin poika (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5958487) näkyy naineen edellisen sotilasasukkaan tyttären.
Kiitos linkeistä. Nuo digitoidut kirkonkirjat näkyvät ruudullani niin epäselvinä, että täytynee mennä taas jossain vaiheessa arkistolaitokseen tutkimaan.
Tuohon Niirain nimeen en ole vielä omissa tutkimuksissani törmännyt. Viitanneeko taloon, koska sukututkimuksissani (paperi- eikä geneettisessä) tuota nimeä ei tule vastaan...
Svänsk on sotilasnimi. Ehkä Niirainen on hänen siviilinimensä.
Kyseisessä suvussa ei tähän mennessä ole esiintynyt Niiranen nimeä lainkaan. Myöskään geneettisessä sukututkimuksessa ei Niiranen nimeä ole tullut esiin.
Mikäli sukuun kuuluisi Niirasia, ne käsittääkseni näkyisivät joko kirkonkirjoissa (olen mennyt sukututkimuksessa suoraa linjaa taaksepäin). Ne näkyisivät myös geneettisen sukututkimuksen tuloksissa niin, että osumina olisi Niiranen-nimisiä tai siihen sukuun kuuluvia. Tällaista ei kuitenkaan ole tullut vastaan.
Jos joku Niiranen-sukuun kuuluva (tai heidän sukulaisensa) on joskus testattu geneettisen sukututkimuksen menetelmin, se näkyisi myös tässä tapauksessa jonkinlaisena osumana. Tietääkseni Svensk-nimi on ollut tällä suvulla myös aina. Siinä mielessä se ei olisi varsinainen sotilasnimi, vaikka kyseinen henkilö sotilaana olisi ollutkin.
Joitakin vuosia taaksepäin kuulin eräältä henkilöltä nimestä Tanskanen, että se olisi tullut Suomeen Olavinlinnan rakentajan myötä (alunperin Dansk). Knutinpoika Tott olisi kuulemma haalinut linnan rakentajia sieltä täältä ja antanut heille sukunimen sen mukaan, mistä he olivat kotoisin. Mene ja tiedä, olisiko tässäkin tapauksessa kyseessä näin.
Täytyy lisätä edelliseen vielä sen verran, että 28:lla dna-osumalla on esi-isien tiedoissa Niiranen nimi, mutta yhdenkään osumani nimi ei ole Niiranen. Mutta se yhteinen dna voi käsittääkseni tulla mistä vain kohtaa. Siellä ei esipolvienkaan tiedoissa näy Niiranen nimeä. Kun Savossa ihmiset ovat ymmärtääkseni olleet melkein kaikki jotain kautta sukua keskenään, ei tuosta voine vielä päätellä mitään. Vai voiko?
E Juhani Tenhunen
08.11.16, 16:34
Niiranen ja Tanskanen ovat yleisiä nimiä. Niirasten keskeinen paikka on Iisalmen Vehmasjärven Niiralanniemi. Svenskistä tulee mieleen Svennimmäki tai Soinilanlahti.
E. Juhani Tenhunen
itsekin sukua
Niiranen ja Tanskanen ovat yleisiä nimiä. Niirasten keskeinen paikka on Iisalmen Vehmasjärven Niiralanniemi. Svenskistä tulee mieleen Svennimmäki tai Soinilanlahti.
E. Juhani Tenhunen
itsekin sukua
Niiralanniemi ei esiinny tutkimieni henkilöiden yhteydessä. Siellä on mainittu Ruotaanlahti 1-2, Pitolamminmäki, Partala, Vehmasjärvi, Niemisjärvi, Paloinen ja Nerkkoo noissa esipolvissa. Muistan Svenskilästä puhutun joskus. Se on sijainnut Halmesmäellä (nimestä en saa hyvin selvää).
Sotilastorpan 27 osoite on ollut kuulemma Ruotaanlahti 8! Sotilastorppia on ollut muitakin siellä täällä Iisalmea, mutta en tiedä niiden osoitteita.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.