Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Torpparisopimuksen vahvistaminen käräjillä
Hei,
Ukkini teki kirjallisen vuokrasopimuksen torpasta vuonna 1913 Nilsiässä. Seuraavaksi tuon vuokrasopimus hyväksyttiin kunnan vuokralautakunnassa, ja lopuksi vielä rekisteröitiin varsinaisilla syyskäräjillä.
Oliko tuo normaali käytäntö?
Mistä lähtien torpparien vuokrasopimuksia rekisteröitiin (tai muuten käsiteltiin) käräjillä; eihän niitä kai aikaisemmin yleensä edes tehty kirjallisina? Kannattaako etsiä käräjäpöytäkirjoista 1860-luvun tapauksia, tai vieläkin vanhempia?
Väinö Holopainen
eeva häkkinen
21.07.08, 20:35
Oliko ukkisi torppa kunnan maalla? Menettely kuulostaa hiukan tavanomaista byrokraattisemmalta, joka saattaisi selittyä tällä.
Mutta kyllä torppasopimuksia kiinnitettiin ainakin jo 1800-luvun puolimaista lähtien, käräjäkäsittelyt vuokrasopimuksineen löytyvät ilmoitusasioitten pöytäkirjoista. Sitäkin vanhempia torpankontrahteja saattaa löytyä tuomiokirjoista, jos sopimuksen täytäntöönpanosta tuli riitaa. Vanhimmat itse näkemäni sopimukset ovat 1700-luvun puolelta ja koskevat pappilan torppia, mutta nytpä en muista, olivatko kontrahdit tuomiokirjoissa vai seurakunnan arkistossa.
Hei,
olisikohan niin, että Suomalaisen puolueen ohjelma vuodelta 1906 (http://www.fsd.uta.fi/pohtiva/ohjelma?tunniste=spohjelma1906) pääsi vuokralautakuntaa koskien laiksi asti. Lakikin voisi löytyä jostain verkon syövereistä. Tilattoman väestön alakomitea ajoittuu vuoteen 1910, joten näillä main yritettiin tai tehtiin muutoksia torpparien asemaan.
Vanhempia torpansopimuksia löytyy käräjiltä vaan riitatapauksissa. Itse olen tänä vuonna nähnyt tukun samasta kartanosta tehtyjä irtisanomisia 1890-luvun alussa. Torpparit / torpparien lesket olivat heikoilla, sillä sopimukset olivat suullisia ja omistaja, jonka kanssa ne oli tehty, mullan alla. Käräjät vahvistivat irtisanomiset.
(Koti- tai kotiseutuarkistot ovat mahdollisia löytöpaikkoja, jos sopimuksia on satuttu tekemään kirjallisena.)
Oliko ukkisi torppa kunnan maalla? Menettely kuulostaa hiukan tavanomaista byrokraattisemmalta, joka saattaisi selittyä tällä.
Torppa oli kyllä ymmärtääkseni yksityisen maanomistajan maalla
Väinö Holopainen
Hei,
aamukahvin voimalla löytyi Nurmijärven sukututkijoiden sivu (http://www.visido.fi/NRJsuku/torpparit.htm), jossa todetaan vuoden 1909 asetuksen tuomista muutoksista mm.:
"Vuokralautakunnan tehtävänä oli tutkia, että uusi vuokrasopimus tuli lain mukaan tehdyksi ja että sen ehdot eivät tasapuolisen arvostelun perusteella olleet kohtuuttomat. Tärkein lautakunnan tehtävistä oli kuitenkin katselmusten toimeenpano, sillä sekä vuokrasuhteen alkaessa että sen päättyessä oli vuokra-alueella suoritettava katselmus, jonka mukaan määriteltiin tilalla vuokra-aikana tapahtuneet parannukset ja rappioitumiset sekä niiden perusteella laskettavat molemminpuoliset saatavat ja korvattavat. Vuokralautakunnan päätös oli lopullinen ja siitä voi valittaa kihlakunnan oikeuteen vain siinä tapauksessa, että asian käsittelyssä oli tapahtunut virhe. Hovioikeuden päätökseen ei saanut muutosta hakea. Uusi asetus koski sellaisenaan vain asetuksen voimaanastumisen jälkeen solmittuja vuokrasuhteita, mutta nimenomaan vuokralautakunta oli merkityksellinen myös vanhojen suhteiden kannalta, koska niissäkin syntyneet erimielisyydet nyt joutuivat vuokralautakunnan käsiteltäviksi. "
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.