Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukunimen saaminen
Isoisäni isä sai/hankki sukunimen 1870-luvulla, Merikarvialla. Se ei mielestäni ole tullut talon tai asuinpaikan mukaan.
Miten se on käytännössä tuohon aikaan tapahtunut?
Onko sitä pitänyt anoa jostain?
Onko nimet julkaistu esim. virallisessa lehdessä?
Onko pappilaan tehty joku ilmoitus?
Taisto
Kannattaa lukea tämä - vastaa moniin kysymyksiin asian tiimoilta
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/41762
lyhyesti; ei tarvinnut anoa/ilmoittaa....muuta kuin sanoa papille että pistä kirjoihin tämä nimi...sukunimilaki tuli vasta 1920-luvulla
http://www.kotus.fi/kielitieto/nimisto/henkilonnimet/suomalaiset_sukunimet_1850_1920
OK, kiitos. Melkoisen tuntuinen opus.
Meneekin hetki kun sen saa kahlatuksi läpi, on niin perusteellinen selvitys. Pelkkä sisällysluettelon läpikäynti vei aikansa.
Nyt jää jäljelle vain se arvailu, eli mikä oli sukunimen taustana.
Ja vielä toinen mielenkiintoinen selvitys. Kiitos myös siitä.
Siinä "Henkilönimet" sivulla oleva Palmenin kauppa on tuossa muutaman kilometrin päässä. Veljeksiltä saa todellista asiakaspalvelua, vanhanajan malliin.
Matti A. Nieminen
19.10.16, 20:16
Isoisäni isä sai/hankki sukunimen 1870-luvulla, Merikarvialla. Se ei mielestäni ole tullut talon tai asuinpaikan mukaan.
Hei Taisto
Näyttää kuitenkin siltä, että isoisäsi isän ottama sukunimi tuli nimenomaan asuinpaikan mukaan. Paikalla oli aikaisemmin sijainnut Westerbacka-niminen torppa.
Tämän torpan maille, niemen nokkaan, syntyi myöhemmin kolme tilaa: Lännenmäki, Sinervä ja Lanne. Paikkaa nimitettiin myös Siikaniituksi, mutta se nimi ei näytä kelvanneen kenenkään sukunimeksi.
Terveisin
Matti Nieminen
Hei Matti,
Jos tarkoitat Köörtilässä Lännenmäentien päässä olevaa tilaa, niin puhutaan eri suvusta. En ole sukua suutari Lindille, vaikka heillä on samaa sukunimeä onkin.
Nimenottoaikaan tuffan isä asui Ylikylässä. Katso R 1874-1883 s. 444.
t Taisto
Matti A. Nieminen
20.10.16, 00:07
Hei Taisto
Kyllä, tarkoitin juuri tuota seppä Lauri Lännenmäen kotipaikkaa. Sorry sekoilusta.
Olen itse Westerbackan torpparin Josef Lindin jälkeläisiä. Nuo sukunimen valitsemisen syyt askarruttavat minuakin, sillä Josefin jälkeläiset ottivat sukunimekseen Lanne, vaikka taloa yleisesti kutsuttiin isäntänsä mukaan Lintiläksi. Talon nimi ei jostain syystä kuitenkaan kelvannut uudeksi sukunimeksi. Nimenmuutoksesta ei myöskään ole säilynyt mitään asiaa selventävää perimätietoa.
Terveisin
Matti Nieminen
Ilmeisesti Frans Richard Lind on myöhemmin vaihtanut nimensä Lännenmäeksi, jos se on ensin ollut Lanne. Laurin pojanpojan Matin olen tavannut pari vuotta sitten Merikarvialla.
Yhteisiä sukujuuria meillä ei taida olla, vaikka Juho Henrikin isä, Henrik Juhonpoika, oli syntyjään Köörtilän Ängsvikistä.
Tuon perimätiedon puuttuminen on vaivannut minuakin.
t Taisto
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.