PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Gebhardt / Rauma


Jaybeam
07.10.16, 09:37
Mahtaisiko kenelläkään ryhmässä olla hallussaan Aina Lähteenojan Rauman historiaa? Kirjassa on tiemmä Gebhardtien sukutaulu. Kiinnostaisi tietää onko taulussa mainittu Susanna Larsintytär Gebhardt ja hänen avioitumisensa ja mahd. lapset? Pitäisi saada varmistusta Eurassa ja Vesilahdella toimineen pitäjänapulaisen, Johan Jacobi Aureliuksen (k.1729) oletetulle äidille. Kirjastostahan teos löytynee mutta laiskuuttani kyselen täältä apuja.
Onko muissa selvityksissä tämä kysymys tullut esille?
M.m. Ylioppilasmatrikkeli (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=3068) kertoo äidiksi Susanna Baltzarintyttären. Joissain sukututkimuksissa on kuitenkin esitetty että patronyymi olisi virheellinen ja kyseessä olisikin Susanna Larsintytär Gebhardt, joka leskeydyttyään olisi avioitunut Lappi Tl:n kirkkoherran, Johan Gregorii Lappoensis/Aureliuksen kanssa. Paimenmuistio tosin mainitsee tämän toisen puolison nimeksi Anna N.N. kun taas Iso-Iivarin mukaan (http://users.utu.fi/isoi/talot/eurajoki.htm) tämä olisi Susanna Larsdotter Gebhardt. Voihan tosin Anna ja Susanna olla toistensa vastineet. Oletettavasti kyseinen Susanna olisi Rauman pormestarin Lars Baltzarinpojan tytär ja patronyymisekaannus johtuisi kenties siitä, että Larsilla oli poika Baltzar, joka myös toimi pormestarina Raumalla.
Tämä Susanna olisi siis ollut aiemmin aviossa Lapin Kullanperän Mattilan Jaakko Matinpojan kanssa, josta aviosta Johan Jacobi Aurelius. Nimensä olisi johdettu isäpuolelta ja mahd. Kullanperästä (aurum=kulta).

JP

mernis
30.01.17, 18:40
En tiedä muista lähteistä tai tutkimuksista. Lapin käräjillä käsitellään 10-11.6.1695 nuoremman Aureliuksen isänperintöä:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3794777

Siinä Susannan patronyymina on Balthasarsdotter. Perintöä on todennäköisesti käsitelty käräjillä useampaan otteeseen. Niistä saattaisi saada vahvistusta patronyymille.

Terveisin Mervi

mernis
30.01.17, 19:35
Hei, törmäsin blogiisi asiaan liittyviä nimiä Googlettaessani:

https://sukuajahistoriaa.blogspot.fi/2016/10/gode-aurelius.html

Siellä on ainakin joitain outoja juttuja. Esimerkiksi Anna Larsintytär ei varmaankaan ole sama henkilö kuin Susanna Balthasardotter/Larsdotter. Toropaisen väitöskirjan mukaan Anna Larsdotterin 2. puoliso on joku porvari, jonka nimeä en nyt ulkoa muista.

Terveisin Mervi

Jaybeam
31.01.17, 12:48
Blogini 28.10.2016 päivityksessä nimenomaan kyseenalaistan joissakin sukuselvityksissä esiintyneen tulkinnan Susannan ja Annan henkilöllisyyksien yhdistämisestä.

https://sukuajahistoriaa.blogspot.fi/2016/10/gode-aurelius.html

"Anna Laurintytär Gebhardt (s. ennen 1605 - k. n.1684)
1. pso mainittu jo 1624 lyypekkiläinen kauppias Hannu Magnus, Rauman raatimies 1624-1632.
2. pso ennen 1670 Johannes Gregorii Lappoensis/Aurelius, Lapin kirkkoherra. Isä Rauman kirkkoherra Gregorius Clementis Finno"

Kiitos tuosta perintölinkistä. Koetan harjoittaa kehnohkoa vanhojen käsialojen lukutaitoani.

JP

mernis
31.01.17, 13:33
Hei, tässä ote Toropaisen väitöskirjan "päättäväiset porvarskat ..." sivulta 234:

"Saksalaissyntyinen Hans Magnus muutti Raumalle Vaasasta ja sieltä edel-leen Turkuun. Hänen vaimonsa Anna Larsdotter, jonka isä oli Rauman por-mestari Lars Balthazarsson (Gebhardt), osallistui säilyneiden lähteiden mukaan perheen purjehdustoimintaan. Kun Turkuun muuttaneen Hans Magnuksen perunkirjoitus suoritettiin vuonna 󰀱󰀶󰀳󰀶, jäi leskelle Turussa ja Raumalla sijain-neiden kaupunkitalojen lisäksi kuusi meriaittaa Raumalla, vanha kreijari, 󰀶󰀰 lästin vetoinen kuutto, puolivalmis uusi 󰀸󰀰 lästin vetoinen kuutto, vanha suuri vene ja kolme jollaa purjeineen. Tällä varustuksella Magnus oli har- joittanut lähinnä tervakauppaa Saksaan, Tukholmaan, Ouluun, Kokkolaan ja Vaasaan.
668
Hans Magnuksen leskellä oli palveluksessaan päteviä alaisia, jotka jatkoivat purjehdusta emäntänsä laskuun, kunnes tämä avioitui uudelleen Hans Mattzenin kanssa.
669"

Anna Larsdotterin toinen mies oli siis Hans Mattzen, mikä kyseiseen väitöskirjaan ja siinä esitettyyn lähteeseen on uskominen. Ei Aurelius.

Terveisin Mervi

Jaybeam
31.01.17, 20:56
Enpä tohdi kyseenalaistaa Toropaisen esitystä. Päivitän omia sepustuksiani tältä osin. Johannes Gregoriin Annan tausta on siten edelleen hukassa. Jos oikein havaitsin toisessa forumin artikkelissa äskettäin esitit patronyymiksi Thomasdr?
Joka tapauksessa Susanna Baltazarintytär Gebhardtin osalta lienee toteen näytetty että hän ei ollut aviossa Johannes Gregorii Aureliuksen kanssa, kuten on myös esitetty.

JP

mernis
31.01.17, 21:11
Tuosta toisessa ketjussa esittämässäni liitteessä olevasta Anna Thomasdotterista en ole ihan varma, että tarkoitetaanko sillä Johannes Gregoriin vaimoa, viitteenä on vaan hustru Anna Thomasdotter, ei sin hustru ....

Myös ajankohta on hieman ongelmallinen, kun Johanneksen pitäisi silloin olla jo kolmannessa aviossa Maria Johnsdotter Wennon kanssa.

Vaikka kohtuullisesti näitä pöytäkirjoja luenkin, ihan kaikki sanat ja ilmaisut eivät vielä aukea.

Mervi

virpinissila
31.01.17, 21:37
Katsoin nyt tuota 16 ja 18.6.1683 tuomiokirjatekstiä. http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3849066
Siinä taidetaan sanoa, … her Johannes Gregorij och hustru Anna Thomas dr ifrån Kullanperä… eli ei sittenkään ole kyse hänen vaimostaan. Kirkkoherra asui Lapin kylässä ja tämä Anna puolestaan Kullanperän kylässä.



Virpi Nissilä