PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : "Laitoin kans.asuk."/Kuivaniemi


pojanen
30.09.16, 15:06
Miten on tulkittavissa Kuivaniemen taloissa 1890-luvulla esiintyneet "laittomat kanssa-asukkaat?". Taloilla on "laillinen asukas" (isäntä) ja yksi tai useampia laittomia kuin myös asukkaita ilman näitä määreitä. Olisiko kyse torpparista, koskaasianomaiselle on mainittu taloluku, esim. 1/4.

Esimerkkinä tässä Kuivaniemen henkikirja. Sama maininta on rippikirjassa.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=21499789

pojanen

JHissa
30.09.16, 15:43
Laitetaan ote vanhasta Rippikirjassa "laiton" (http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=29381) -keskustelusta vuodelta 2013
Tarkkaan ottaen oikeus asua kruununtilalla on ollut nimeltään asukasoikeus.
Koska tila on ollut kruunun omistuksessa, niin asukasoikeus on haettu maaherralta. Hän on myönteisen päätöksen tehtyään antanut hakijalle immissio- eli sijoituskirjan, ja se on käsittääkseni annettu koko tilaan. Tällä asukkaalla ei periaatteessa ole ollut oikeutta ottaa tilalle muita asukkaita ennen kuin on ostanut tilan perinnöksi.
Kuitenkin näille kruununtiloillekin on, ilmeisesti keskinäisillä kaupoilla, otettu muitakin asukkaita. Niin kauan, kuin heillä ei ole ollut maaherran lupaa, he ovat olleet laittomia.
Näin oli käynyt ainakin eräässä seuraamassani tapauksessa.
Tietoa kruununtilojen asukasoikeudesta läytyy mm. tuon ajan tietosanakirjasta.
http://runeberg.org/tieto/1/0371.html