PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Säämingin Munck-suvun alkuperä


RTELAM
28.09.16, 16:07
Kirjallisuudesta ei löydy yhteyksiä Säämingissä vaikuttaneen Munck-rälssisuvun ja somerolaisen Munck af Fulkila-aatelissuvun välillä. Vaikuttaa vallitsevan yksimielisyys Yrjö Hormian esittämästä teoriasta, jonka mukaan Sääminingin Munck-suvun kantaisä, eli Sigfrid Anderssson Munckin ja Henrik Andersson Munckin isä, olisi Liistonsaaren nimismies Anders Staffansson.

Tietääköhän kukaan, onko Anders Staffanssonin sukunimi missään alkuperäisissä asiakirjoissa "Munck"? Jos näin ei ole, niin hänen oletettu isyyssuhteensa Sigfrid ja Henrik Munckiin perustuneekin etunimen lisäksi vain asuinpaikkaan.

Sama asuinpaikka on kuitenkin tässä tapauksessa pikemminkin ongelma, eikä tue tätä isä-poika-suhdetta. Nimittäin, Andres Staffansson sai hallintaansa Liistonsaaren nimismiestalon v. 1578, kun puolestaan sodassa kunnostautunut Sigfrid Antinpoika Munck sai kuningas Kustaa Adolfilta 26.6.1613 päivätyllä kirjeellä "kolme veroa kruunun maata rälssitilaksi Säämingin pitäjän Liistonsaaressa". Läänityksiä jaettiin koko Ruotsin suurvallan alueella, joten voidaan kysyä, mikä on todennäköisyys, että läänityksen saajan isä asui juuri samalla kruunun omistamalla tilalla. Tässä valossa vaikuttaa pikemminkin siltä, että veljekset Sigfrid ja Henrik Munck ovat läänityksen myötä tulleet Liistonsaareen aivan muualta. Anders Staffansonin patronyymi ei myöskään viittaa Tanskaan, josta Munckit lienevät peräisin, eikä hänen kantaisyytensä mitenkään selittäisi Säämingin Munck-suvun nimen alkuperää.

Esitänkin hypoteesin, että Sigfrid Andersson Munckin ja Henrik Andersson Munckin isä oli nuoremman Munck af Fulkila suvun kantaisä Anders Jonsson Munck. Tämä selittäisi Säämingin Munck-nimen alkuperän ja sopii ajallisesti yhteen niissä rajoissa, joissa k.o. henkilöiden syntymä- ja kuolinajat tiedetään; Pojat olivat mahdollisesti syntyneet jo ennen Anders Jonsson Munckin muuttoa Wolmarista Suomeen.

Tähän hypoteesiin sopiva yksityiskohta on se, että Henrik Andersson Munck sai - ehkä perintönä tai perintörahoilla ostettuna - omistukseensa Tuohisaaren v. 1635, ja Anders Jonsson Munck kuoli v. 1634. Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Anders Jonsson Munck toimi v. 1619 savolaiskomppanian kapteenina.

Vielä voidaan todeta, että Sigfrid Munckille ilman aatelointia lahjoitettu rälssimaa viittaa siihen, että hänet on hovissa katsottu aatelisen veroiseksi sukunsa perusteella. Tällöin kysymyksessä ollut isä on tuskin ollut Anders Staffansson, joka oli kruununtilalla asunut virkamies. Sen sijaan Anders Jonsson Munck oli vanhaa Tanskalaista aatelia.

Näin ollen oletan, että Säämingin Munck-suku on Munck af Fulkila sukua. Tämä hypoteesi, niin kuin monet näin vanhoja asioita koskevat, lienee vaikeata vahvistaa. Se olisi kuitenkin kumottavissa, jos joku löytäisi alkuperäisistä lähteistä Anders Staffanssonin kohdalta nimen Munck, tai osoittaisi, ettei Anders Jonsson Munckilla ollut Sigfrid ja Henrik nimisiä poikia.

Timo W
05.10.16, 19:08
http://runeberg.org/frfinl/0303.html


http://runeberg.org/frfinl/0300.html


http://runeberg.org/frfinl/0297.html

voikukka
05.04.17, 10:13
Kirjassa Säämingin historia osa 1, Pekka Lappalainen, on selvitetty laajalti Säämingin Munck-suvun alkuvaiheita. Sivulta 98 löytyy mm. kuva tositteesta VA 6696:95, jossa " vanha kruununpalvelija" Anders Munck sai 26.1.1603 Itälahden Kaitaisiin kuuluvan Raatikaisen arviokunnasta "autiotiluksen" jne. Tämä tilus on lueteltu niiden maiden joukossa, jotka Sigfred Andersinpoika Munck sai rälssimääräyksenä 1614.

Sivulla 99 mainitaan mm. Erik Sigfredinpoika Munck, joka ratsasti Liistonsaaren puolesta ainakin 1615, vuosi isänsä haavoittumisen jälkeen, joten vaikuttaisi siltä, että muista lähteistä poiketen Sigfred Andersinpoika ei ollutkaan poikamies tai hänellä oli ainakin poika. (Saattoipa olla tytärkin Kirstin Erichdotter?)

EKJ
26.06.18, 18:00
Säämingin Munck-suku on Munck af Fulkila sukua?Olettavus lienee ostettavissa. Jos olis DNA testit näistä suvuista, niin mitä niistä voitaisiin päätellä?

Oliskohan sellainen mahdollista, että Anderssit olisivat vaihtuneet jostain syystä?

Sigfrid Grelsson muurimestari Munck. Hän käytti äitinsä sukunimeä? Hänen äitinsä oli kuka Munck? Mikä oli Sigfrid Grelssonin isän sukunimi?

Tämäkin tieto voisi avata Säämingin Munckin alkuperää.

Onkohan Anders Anders Munckin vaimo Christina Erichsdr Tuohisaaren Erich Perssonin tytär?

Ikä oletus 60v s. laskettu kuolin ajasta.
s. k. ikä
Staffan ( Sigfred ) Munck
Anders Staffans Munck 1553 1613 60
Anders Anders Munck 1596 1656 60
Henrik Anders Munck 1587
Sigfred Anders Munck 1576 1636 60
Sigfed Grelsson muurimestari 1507 1578 71

Anders Anders, Henrik Anders, Sigfrid Anders syntyneet Säämingissä.

Onkohan näistä tiedoista apua Säämingin Munckien alkuperän selvittämiseen. Toivon, että löytyisi henkilöitä auttamaan alkuperän selvittämisessä. Kiitos etukäteen avusta

Jarmo Haring
07.02.19, 18:38
Eräs Säämingin Munck suvun jälkeläinen on tehnyt isälinjan tutkimuksen ja sen perusteella hän on ns. Niilonpoikia, ja on Suomen Haringeille läheisimpiä y-dna löydöksiä. Haringit kuuluvat z4786 eli karjalaiseen sukuklaaniin, jossa on paljon mm. Metsäpirtin alueen sukuja edustettuna.

EKJ
07.02.19, 19:22
Voisitko avata tätä viestiä hiukan enemmän? Täällä tai yksityisesti.

Jarmo Haring
07.02.19, 22:02
Voin toki täälläkin hieman avata, ilman elävien henkilöiden mainintoja. Mutta tämän vuonna 1613 kuolleen Anders Staffansson Munckin suoran isälinjan yhdestoista sukupolvi on tehnyt y-dna testin ja kuuluu siis N-haploryhmään.

RTELAM
19.03.20, 16:38
Jos hypoteesini on oikeilla jäljillä, niin Anders Staffansson ei ollut Sigfrid Andersson Munckin ja Henrik Andersson Munckin isä. Tämän takia olisi hyvä tietää, mitä isälinjaa tuo Y-DNA testi menee, eli kenen Anders Staffanssonin pojan kautta tuon isälinjan pitäisi kulkea.

Voikukan mainitsemasta autiotiluksesta, jonka Anders Munck sai 1603, spekuloisin, että tämä Anders saattoi olla Anders Jönsson. Ei nimittäin tunnu todennäköiseltä, että Anders Staffanssonille, joka oli niin rikas, että oli aikanaan varustanut viisi ratsumiestä, kuningas antaisi jonkun autiotiluksen. Sen sijaan Anders Jönssonista löytyy ensimmäinen maininta Viipurin suunnalta 1604, jolloin hän oli nuori ratsumies, jollaisille autioita juuri jaettiin.