PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Starck ja Fröjdbölen suku


Pekka Hiltunen
24.08.16, 13:41
Tulin selailleeksi Impolan teosta, kun olin tekemässä siihen Vähäkankaan vaatimaa korjausmerkintää (Monikkalan sukua käsitelleessä ketjussa). Huomasin, että tulin äskettäin soudelleeksi Kustavin Ruoninlahdella viettäessäni aikaani eräällä, ainakin nykyään nähtävästi Koilan tiluksiin liittyvällä Ruoninluoto- (/ Isoluoto-) nimisellä saarella. Idässä näkyi Taivassalon Kahiluoto, jota idempänä sijaitseva Leikluoto taisi jäädä sen taakse ja näkymättömiin. Osuin Henrik I:n kirjan mainitsemaan, esi-isiini lukeutuvaan Vehmaan Tarvolan rälssitilan haltijaan, Clemet Jacobssoniin, jonka appi oli Taivassalon nimismies Marcus Eriksson, jolla oli puolisona Ruoninlahden Valborg ("Hustru Valborg till Rovelax").

Impola tietää Valborgin veljien, Turun linnanklirjurin Erik Markussonin ja Turun porvarin Jöns Markussonin käyttäneen Starck-lisänimeä. Vähäkangas taas pohtii Fröjdbölen sukua tarkastellessaan (Genos 2005) Holman Jöns Bengtssonin rälssin menetystä kruunulle ja päätyy pitämään syynä joko rikosta tai velkaantumista kruunulle.

Impolan mukaan oli nimismies Marcus Erikssonin puoliso Elin Pedersdotter "till Roon" (kun Vähäkangas on arvellut kysessä olleen joko Kerstinin tai Elinin). Voisikohan kyseinen rikos liittyä Ramsayn Starck-suvun yhteydessä julkaisemaan, Tukholman tuomiokirjan tekstiin:
År 1482 nämnes Olof Starck i Lappjoki by i Lappo socken. - Stockholms tänkebok 1479-80 innehåller en historia om "Henrik, Olof Starcks son i Pargas". - Denne Henrik Starck dömdes jämte Erik Olsson från Töfsala till "rep, piae memoriae", emedan de från Västerunga kyrka i Nyköpings Iän stulit 67 mark reda pengar, 7 sölfskedar, 8 knäppen, en kåpa, och en kalk med paten. Därtill bekände Henrik, Olof Starcks son, att han i Västerås plundrat jungfru Marias beläte på silfver, korallband och kjortel, som han en dels drack bort".

Mikähän oli e.o. tekstissä mainittu, Keskiajan lopulla annettu tuomio varkauksista ja ryöstöstä rälssimiehille?

PH

Timo W
25.08.16, 06:58
http://runeberg.org/frfinl/0417.html

Pekka Hiltunen
31.12.16, 18:58
Starck-suvun vaakuna on maalattuna Taivassalon kirkon seinälle. Kilvessä on kaksi tähteä pystylinjassa päällekkäin ja kolmas kypärässä sarvien välissä (kuva on Ramsayn teoksessa). Karl Starckin samanlainen hautajaisvaakuna on Naantalin kirkossa v:lta 1669.
PH

Pekka Hiltunen
01.01.17, 00:55
Starck-suvun vaakuna on maalattuna Taivassalon kirkon seinälle. Kilvessä on kaksi tähteä pystylinjassa päällekkäin ja kolmas kypärässä sarvien välissä (kuva on Ramsayn teoksessa). Karl Starckin samanlainen hautajaisvaakuna on Naantalin kirkossa v:lta 1669.
PH

Muistini petti: Taivassalon kirkon vaakuna näyttäisi olleen myös hautajaisvaakuna, josta kännykkäkamerakuva ohessa.
item

Timo W
01.01.17, 12:55
https://www.adelsvapen.com/wiki/images/5/5a/0222.jpg



https://www.adelsvapen.com/genealogi/Starck_nr_222

Topi
01.01.17, 15:55
https://www.geni.com/people/Karl-Starck/6000000005436380000

Tuossa taitaa olla Genin puolella se Naantalin hautajaisvaakuna.

Törmäsin tähän kun selvittelin Ekenbergien hallussa ollutta Lapilan/Ekstensholmin/Ekestensholmin kartanoa Lapilan saaressa Naantalissa.

Starckeille kartano kait joutui 1600-luvun alussa ja Ekenbergeille 22.10.1758 kun Starckien vävy Lars Gottfrid Vellingk myi tilan Lorentz Anders Ekenbergille.

Eli tämä ei liity käsiteltävään aiheeseen muuten kuin Starckin nimen osalta.

Terv
Topi