PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuka oli rälssimies Jaakob Pietarinpoika?


Tommy Koukka
21.08.16, 19:07
Juvan hallintopitäjän Joroisniemen Auvilan tilan isäntänä oli 1558-1566 rälssimies Jaakob Pietarinpoika (Jacob Persson), jonka jälkeen tila isännöi 1567-1591 Aksel Pietarinpoika (Axel Persson), jolle on vuodesta 1571 alkaen merkitty sukunimeksi Auvinen (Auffuon) (kts. esim. SAY Juva 1560-1579 http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4527717).

Juvan pitäjän Joroisten Auvilan kartanosta Kauko Pirinen kirjoittaa: "Savon vanhimpiin ratsumiehiin kuului Pien-Savon entinen vouti Jaakob Pietarinpoika, jonka tila oli Joroisissa. Hänet on ilmeisen erheellisesti yhdistetty aateliseen Svärd-sukuun. Häntä seurasi 1567 Aksel Pietarinpoika, sukunimeltään Auvinen, kenties edellisen veli. Jaakob Pietarinpoika oli joka tapauksessa Auvisten sukua, sillä viipurilainen porvari peri vielä 1603 hänen velkojaan Antti Auviselta, joka seurasi isäänsä Aksel Auvista 1592. Hänellä oli aikakauden lopulla 10 veromarkan ratsutila, mutta Auviset vaurastuivat pikemminkin kestikievarin pitäjinä." (Kauko Pirinen, Savon historia II:1, s. 208).

Mielestäni Pirisen tulkinta, että Jaakob Pietarinpoika olisi ollut Auvisen sukua, ei välttämättä pidä paikkaansa. Nimittäin Jaakobille ei ole asiakirjoihin merkitty sukunimeä, eikä aluksi Aksel Pietarinpojallekaan. Jaakobin ja Akselin asuma tila on todennäköisesti ollut aiemmin Auvisen suvun hallussa. Nimittäin vuoden 1541 maakirjassa Joroisilla mainitaan mm. Antti Auvinen. Itse tulkitsisin niin, että Jaakob Pietarinpojan jälkeen tilan sai hänen veljensä Aksel Pietarinpoika, joka on voinut olla v. 1541 mainitun Antti Auvisen vävy, mikä selittäisi hänen sukunimensä Auvinen, joka on tosin voinut tulla hänelle tilan nimen mukaankin. Akselilla oli poika Antti Auvinen, joka olisi mahdollisesti saanut etunimensä äidinisänsä mukaan. Etunimi Aksel on ollut Savossa erittäin harvinainen, ja viittaisi enemmänkin rälssisukuun kuin talonpoikaissukuun.

Vanhemman tutkimuksen mukaan Pohjois-Savon eli Pohjanperän voutina vuoteen 1556 saakka toiminut Jaakob Pietarinpoika oli Svärd-sukuinen ja hän toimi sitä ennen, vuosina 1546-50, Sääksmäen kihlakunnan voutina (Yrjö Blomstedt, Hämeen valtiolliset vaiheet. Hämeen historia II, s. 63).

Käsitykseni mukaan Joroisten Auvilan tilan isäntä, rälssimies Jaakob Pietarinpoika, oli siis Pien-Savon vouti ja tätä ennen on hyvinkin voinut olla Sääksmäen kihlakunnan voutina. Rälssisukuihin tarkemmin perehtyneiltä toivoisinkin kannanottoa/kommenttia, voisiko tämä rälssimies olla esim. sama kuin mm. Nousiaisten Köönikkälässä samoihin aikoihin vaikuttanut samanniminen rälssimies?

Tommy Koukka

mjauhi
06.05.17, 09:41
Tuli mieleeni yksi mahdollisuus:
Olemme metsästäneet Juvan Poikkoja, jotka ovat mahdollisesti Rymättylän Poikkojen jälkeläisiä.
Margareta ,Per Poikon puoliso ja leski oli lapsivuoteessa n.1505, kun hänen miehensä veli kävi kärhämää(Henrik Stensson Poikko) Hattulassa Lasse Köpmanin kanssa.
Per Stensson Poikon äiti oli Anna Jacobsdr. Kurki.

Joten Jacob Persson olisi saanut nimensä isänsä äidin isältä. Poikon suku vaikutti Juvalla.
Henrik Stensson Poikko teloitettiin 1522 ja ko suku ei käyttänyt sukunimeä.

Mjauhi

mjauhi
06.05.17, 10:35
Lisäksi, jos Margareta Mattsdr. Vuolle avioitui uudelleen Nils Slukin kanssa( sotkeutui Sörenssenin mukaan, pakeni maasta ja kaatui Firenssessä), selvittäisi sotkun Karin Andersdr.:n kirjeissä ja perinnönjaossa?
Lasse Köpman maksoi ko. Slukin velkoja Ulvilassa Svärdien kotipesässä.

Jokin yhteys näillä pitää olla.
Mjauhi

mjauhi
06.05.17, 11:20
Henrik Finnen ottolapsi oli Lasse Finne, joka sai perintöjä Tukholmasta Matts Finneltä.


Henrik oli aviossa Sten Henriksson Poikon(Renhuvud) tyttären kanssa.
Mats Finnen veli Herman Finne Ulvilasta(oli yhteyshenkilö Tukholmaan)

Oliko Lasse Köpman Lasse Henriksson Finne?, joka vaikutti Porvoossa, Hattulassa ja Ulvilassa??????

mwa
06.05.17, 12:48
Jakob Perinpoikia oli 1500-luvun puolivälissä kaksi, jotka kumpikin toimivat kruununvouteina, toinen Hämeessä ja toinen Savossa. Viittaan virkamiesmatrikkeliini https://sites.google.com/site/mattiwalta/home.

TapioV
06.05.17, 21:09
Henrik Finnen ottolapsi oli Lasse Finne, joka sai perintöjä Tukholmasta Matts Finneltä.


Henrik oli aviossa Sten Henriksson Poikon(Renhuvud) tyttären kanssa.
Mats Finnen veli Herman Finne Ulvilasta(oli yhteyshenkilö Tukholmaan)

Oliko Lasse Köpman Lasse Henriksson Finne?, joka vaikutti Porvoossa, Hattulassa ja Ulvilassa??????

Finne tarkoittaa (varsinais)suomalaista, Ruotsissa myös Pohjanlahden itäpuolelta tullutta. Se on käsitettävä savolaisen, hämäläisen tai savolaisen tapaan. Vain joissakin tapauksissa se on sukunimen kaltainen lisänimi. Siksi Finne nimiset eivät välttämä'ttä olleet millään tavoin sukulaisia. Tukholmalaisen Mats Finnen ja hänen veljensä sukunimi oli melko varmasti tunnettiin Ulvilassa aivan toisenlaisen paikallisena nimenä.
T.V.

Benedictus
07.05.17, 10:36
Hauhon Kokkilasta sai korvausta Karin Persdotter 1561.
Voisiko olla Jacob Perssonin sisar?
lainaus juhan sukuuutiset:
Turun porvari-Tavastit

Henrik Jönsinpoika omisti Lempäälän Hietaniemen ja oli mahdollisesti sama kuin se saman niminen vouti, joka tuli erään Erik Jörmelin tappamaksi vuoden 1555 paikkeilla. Henrikin leski Karin Pederintytär sai 1561 korvausta Hauhon Kokkilan talosta, joka oli otettu häneltä pois. Henrikillä ja Karinilla oli lapset:

1. Jöns Henrikinpoika, sai kahden talon rälssivapauden, k. ennen 1588, pso. Margareta.
2. Dionisius Henrici Tavastius, Kalajoen khra 1578-88.
3. Sten Henrikinpoika, mahdollisesti kenttäsaarnaaja, pso. rälssimiehen tytär Valborg Henri-kintytär.
4. Matts Tavast, porvari Turussa , k. 1610, ks. alla.