PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : 1700-luvun lopun tuomiokirja.


Kouvo
15.08.16, 12:44
Oriveden talvikäräjät 11-13.4.1786. s468v #13.
digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24482229

Tämän muurarimestarioppilas Elias Johansson Stenman:in jutun toivoisin saavani luettavakseni nykykirjaimilla.
Tekstiä riittää vasemman sivun puolestavälistä oikean sivun puolenvälin yli.

Julle
15.08.16, 18:13
< Oriveden talvikäräjät 11-13.4.1786. s468v #13.
digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24482229

Tämän muurarimestarioppilas Elias Johansson Stenman:in jutun toivoisin saavani luettavakseni nykykirjaimilla.
Tekstiä riittää vasemman sivun puolestavälistä oikean sivun puolenvälin yli.>

Osoite on tämä, josta voit kopioida vaikka koko .PDF koneellesi, jos verkko on hidas. Kiikareilla nimellä tai talvikäräjillä löydät oikean kohdan tai nimellä kaikki henkilöä koskevat jutut. Ole hyvä.
http://www.protsv.fi/ths/finne/tuomiokirjapoiminnat/Tuomiokirjapoiminnat1366-1878.pdf

s 468v # 13 -
Murmästarelärlingen Elias Johansson Stenman ingaf ett betyg: At lärlingen Elias Stenman fr.

Pehula by och Maunu h:n har öfwadt sig så i snickareprowision - - äfwenledes har lärdt murarbetet - -.
Tammerfors 14.12.1785. Johan Grönsten, mästare i snickare- och murarbetet. Stenman anhöll att blifwa antagen
til murmästare i Orihwesi s:n.

Muinaisruotsin kielen taidoistakin on apua!

Tutkimisiin

Kouvo
15.08.16, 21:59
Kiitän pikaisesta vastauksestasi Julle.
Olet aivan oikeassa että muinaisruotsin taidosta on näissä jutuissa hyötyä, vaan minä kun en vain oikein hallitse edes tätä nykyruotsiakaan.

Jotain minä en nyt silti oikein taida ymmärtää sillä toivoin saavani tuon tuomiokirjatekstin luettavakseni nykyisillä kirjäimillamme. Nyt minusta tuntuu, vai olenko ymmärtänyt aivan väärin, että tuo Jullen teksti on kopio Lehtosen tuomiokirjapoiminta lyhennelmistä. Se ei käsittääkseni ole tuomiokirjan teksti, vaan sen lyhennelmä. Lyhentämätöntä tekstiä kaipailen.

Julle
16.08.16, 10:19
< Jotain minä en nyt silti oikein taida ymmärtää sillä toivoin saavani tuon tuomiokirjatekstin luettavakseni nykyisillä kirjäimillamme. Nyt minusta tuntuu, vai olenko ymmärtänyt aivan väärin, että tuo Jullen teksti on kopio Lehtosen tuomiokirjapoiminta lyhennelmistä. Se ei käsittääkseni ole tuomiokirjan teksti, vaan sen lyhennelmä. Lyhentämätöntä tekstiä kaipailen. >

Oikeassa olet. Ne ovat poimintoja tai otteita alkuperäisistä, joista on syytä tarkistaa, että miten Lehtonen on onnistunut säilytämään alkuperäisen ajatuksen. Yleensä nimet, paikkakunnat, käräjäasiat tms. ydinkohdat ovat kuitenkin mielestäni olleet aivan oikein. Siellä on niin paljon liirunlaarumia alkuperäisissä ja joskus todella vaikeasti tulkittavaa.
Työhän olisi ensin kaunosta tekstiksi ja sitten vielä muinaisruotsista ruotsiksi ja sitten suomeksi. Ymmärrät varmaan vaadittavan työn määrän?

Tutkimisiin

Kouvo
16.08.16, 11:36
Kyllähän käännöstyössä aina on tekemistä, vaikka se olisi vain vanhojen kirjainten kääntäminen meidän nykykirjoitukseksemme. Nykytekstiä siitä alkuperäisestä renovoidusta tuomiokirjasta kaipaan. Ja jos jostain löytyy alkuperäinenkin tuomiokirja, niin kirjainkäännös siitäkin olisi tosi mahtava juttu. Yrittelen sitten siitä eteenpäin nykysuomelle.

Kouvo
04.09.16, 10:43
Tuossa Julle neuvoo käyttämään kiikaria sillä löytää kaikki ao henkilöstä kirjoitetut tekstit. Mikä se sellainen ihmekiikari on ja miten sillä kiikaroidaan?

ErkkiR
04.09.16, 13:06
Tarkoittanee kiikareilla Adobe Acrobat Readerin (ohjelma, jolla voit avata tuon pdf-dokkarin) Etsi-toimintoa, joka aktivoituu kiikaripainikkeella :)

Saman hakutoiminnon saat aktivoitus painamalla Ctrl+F eli noita molempia painikkeita samaan aikaan. Eli ensin Ctrl-painike pohjaan ja pidät sitä painettuna, kun näpsäytät F-painiketta näppäimistöltä. Tällöin avautuu Haku-kenttä, johon voit kirjoittaa haluamasi hakusanan.

Jos avaat tuon dokumentin selaimessasi, niin tuo Ctrl+F avaa hakutoiminnon siinäkin.

Kouvo
04.09.16, 17:37
Oikein lämpimät kiitokseni herralle Erkki Renvall. Avasit minulle oikein antoisan polun tiedonhaun maailmaan.

Julle
04.09.16, 19:49
< Oikein lämpimät kiitokseni herralle Erkki Renvall. Avasit minulle oikein antoisan polun tiedonhaun maailmaan. >

No, kaikki eivät tietysti käytä toista kuvakerivinauhaa, mutta saa sen ylemmältä komentoriviltä Muokkaa-komennosta valitsemalla Ponnahdus-valikosta Etsi.

Kokeilemisiin

Kouvo
04.09.16, 22:20
Enpä tiedä mikä on toinen kuvakerivi ja ylempi komentorivi ja siellä Muokkaa-komento,mutta kiitän kuitenkin auttamisyrityksestä.