PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotilas Tapani Matinpoika Hauholta ja Jämsän Asemen Eeva Olavintytär


eevertti
12.08.16, 16:26
Palaan aiempiin tiedusteluihini jokunen vuosi sitten, onko joku törmännyt samaan tutkimukseen?

Heikki Vuorimies: syksyllä 1721 pohjoishämäläisiin komppanioihin siirretyt ruotsalaissotilaat kertoo mm. Olof Gallbergillä olleen tytär (au) Eva, syntyneen 28.7.1723 Jaakonpäivänä Jämsän Kähön Olkkolassa ja kuolleen 2.3.1781 Jämsän Asemessa keuhkotautiin. Mainitsee Evan olleen leski avioituessaan Asemen Matti Yrjönpojan kanssa.
Evalla myös sisar Maria. Sisar Marian suku löytyy Antti Järvenpää/Veikko Asp Jämsän Ruotsulan lampuodin Sipi Tuomaanpojan suku –kirjasta. Maria kuolee Salmijärven torpassa 1788. Eva Asemessa 2.3.1781.

Sotilasasiakirjoissa kerrotaan, että reservimies Jacob Giöstason'in tilalle Pälkäneen Laidikkalaan on 28.10.1748 värvätty Hauholta kotoisin oleva, naimaton 17-vuotias, Staffan Mattson. Kirkonkirjoissa esiintyy Laidikkalassa samaan aikaan vain yksi Staffan Mattson mutta hieman vanhempana, syntymävuosi 1722-1724. Sotilaskirjojen mukaan samainen Staffan olisi siis syntynyt vasta n. 1730. On kuitenkin todennäköisempää kuin sitä epäillä, että kyseessä olisi kuitenkin sama henkilö. 1700-luvulla syntymävuodet heittelevät hyvinkin paljon.
Hauhon kastekirjoista löytyy vain yksi Staffan Mattson, syntynyt 1727 Arjorannassa. Hauhon kirkonkirjat ovat kuitenkin hyvin puutteelliset kirkon ja sen arkistojen palon myötä ja tätä eikä aiempiakaan lähtökohtia voi pidemmälle tarkistaa. Voisi siis hyvinkin olla, että kyse on samasta henkilöstä. Arjorannassa asuneesta perheestä ei myöskään löydy enempää tietoja.

Staffan Mattson ja Eva Olofintytär vihittiin Hauholla 19.8.1750: Pälkäneellä Laidickala Res.k. Staffan Mattsson ja Zp. Eva Nilsdr Recola Niemi. Zp. viittaa myös siihen, että oletettu esi-isäni on syntynyt ennen kirkollista vihkimistä. Patromyymi Nilsdr myöskin ehkä kirkonkirjurin virhe mikä osoittautuu myöhemmin, että kyseessä on kuitenkin Olofsdr.

Hauhon kirjoista löytyy muutot Jämsästä Hauholle ja takaisin Jämsään. Eva muutti Pälkäneeltä. Olavi tyttärineen asustivat Hauholla Rukkoilan Niemessä.

Vanha tutkimus mutta heräsi taas arkistoistani henkiin :) Olisiko kellään tietoja tästä suvusta, mielenkiintoa ja hakuapua antaa varmistusta olettamuksiini?

eevertti
17.08.16, 19:50
Keskustelu jatkuu tuolla http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=36027