PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lisa Simontytär s. 1700 Kiikka


ametsapuro
13.07.16, 15:47
Esivanhempiani ovat Henrik Erikinpoika Horila (s. 28.5.1698 Kiikka) ja Lisa Simontytär (kast. 5.7.1700). He olivat Kiikan Hoipolan Skytän isäntänä 1724 alkaen. Minua kiinnostaa Lisa Simontyttären tausta.

Kiikan syntyneiden luettelossa
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=9108713
(oikea sivu, puolivälissä)
"5. talo ja kylä (Hiskissä lukee Skinnarla Mattila)
soldaten Simons och des hustru Maria Bertilsdotters barn Lijsa Simonsdr xx?. Testes Hannula Johan Hannula, Maria Sigrdot., ?? Poussa Sophia ?? och D. Pastore Böjer"

Eli äidiksi mainitaan Maria Bertilsdotter. Voiko olla kyseessä Kiikan Tuinan Bertil Sigfridsson ja Brita Simonsdotterin tytär?
Bertilille on syntynyt ainakin Caisa, joka näkyy äitinsä kanssa Kiikanojan Isogestillä 1693 rippikirjassa: inhyses
Tuinas äncka Brijta Simonsdr 62. Hos Tuina.
Caisa Bertilasdr 19. Hos samma ??.
Soldaten Anders Bertilsson vide superius in La??
Ja viimeisenä on Margaretha Bertilsdr vide Leicku Pietilä. Lys fru? Ryssälä. Hos Tuina.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=20006&pnum=75

Samassa rippikirjassa Kiikanojan Tuinalla on alareunassa:
Inhyses
Gl Bond Encka Marg. Michelsdr 88 död 1697
S. Thomas Jörnson vide Raucko Landbonden
Enkh. Brijta Simonsdr hoos Isogesti
dott Marg. Bertilsdr Leicku Pietilä (yliviivattu) Tyrvis Ryssälä.
Sold. Simon Jun?? Johanss. vide Rautajoki
hust. Walborg Bertilsd.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=20006&pnum=78

Hiskistä hakemalla Bertilille syntyneitä lapsia, löytyy Kiikanojan Berthelille syntynyt Maisa kast. 8.7.1666 ja Karin kast. 16.5.1671

Kysymykseni siis on että olisiko mahdollista että Lisa Simontytär on tämän Tuinalla mainitun sotilaan Simonin ja Tuinan tyttären tytär?
Ja Rautajoelta en Simonia löytänyt, mistä voisi löytyä seuraavaksi?
Ja onko nämä edes Lisan sukua?
Kiittäen,
Anne

Amaryllis
13.07.16, 17:23
Liisa Simontytär tuli Horilaan Meskalan Putilta, jossa mainitaan ensin molempien vanhempiensa kanssa ja sitten äitinsä kanssa:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kiikka/rippikirja_1712-1725_ap/37.htm
Vanhempien vihkimerkintä lienee tämä:
29.5.1699 Skinnarla Mattila Sold. Simon Jacobsson Pijg. Maria Bertilsd:r Ruodzila

ametsapuro
13.07.16, 18:11
Kiitos Amaryllis!
Jäljet taitavat loppua siihen. No Ei voi mitään.
Simon on näemmä korpraali, joten sotilasrullista saattaa löytyä jotain... tai sitten ei.
Mutta kiitos siis etten lähtenyt väärälle polulle.
- Anne

Hela
14.07.16, 17:05
Olen muistiinpanoissani sekoittanut Lisa Simonsdotterin isän Simon Jakobssonin hänen kaimaansa jolla oli sotilasnimi Fattigfält ja korjaan asian avaamalla viestiketjun Fattigfält, jotta kukaan muu ei lankeaisi samaan kuoppaan. Isän syntyperä ei näytä selviävän tavallisista lähteistä. Hän on kuollut ennen vuotta 1704, jolloin vaimo mainitaan leskenä Skinnarlan Mattilassa.

Äidin Maria Bertilsdotterin osalta asia on niin kuin Anne on arvellut. Hän oli talollisen Bertil Sigfridssonin ja Brita Simonsdotterin tytär Kiikanojan Tuinalta. Nämä olivat Tuinan haltijoina SAY:n mukaan 1664-1677, mutta todellisuudessa pitemmän ajan. Kiikanojan talot Isokestiä lukuunottamatta kuuluivat 1600-luvun loppupuolella Peter Kuhlmanin rälssiin ja ovat monia vuosia poissa veroluetteloista. Kun rippikirjat alkavat 1693, oli Bertil Sigfridsson kuollut ja perhe oli hajaantunut, leski ja jotkut lapsista asuivat Isokestillä, toiset olivat palveluksessa muualla. Anders Bertilsson oli sotilas. Vanhin tytär Valborg avioitui sotilas Simon Johansson Junckerin kanssa, Maria sotilas Simon Jakobssonin kanssa ja Karin sotilas Johan Simonssonin kanssa. Margaretan avioliitosta minulla ei ole tietoa.

H. I.

ametsapuro
18.07.16, 08:36
Tuhannet kiitokset jälleen Hela!
Tuon Fattigfältin myös huomasin, mutta ihmettelin samalla miksi ei olisi tytär ollut yhdessä vanhempiensa kanssa. Mutta hyvä kun kerroit että ihan eri mies!
Brita Simonsdr näyy olevan Isokestillä tuossa ensimmäisessä rippikirjassa. Lieneekö jotain sukuyhteyttä sinne?
Mutta pitää jatkaa tältä pohjalta.
Kiitollisena,
Anne

Hela
19.07.16, 11:18
Lisan kummit viittaavat siihen että isä olisi ollut Skinnarlan Hannulan ratsutalollisen Jakob Mattssonin (haud. 13.5.1675) nuorin lapsi, joka puuttuu kastekirjasta ja myös SAY:sta. Hän ehkä on lähtenyt kotoa hyvin nuorena ja on varhain aloittanut sotilasuransakin, koska ehti ylentyä korpraaliksi. Hän oli Skinnarlan ruodun sotilas ja asui Mattilassa, vaimo oli henkikirjoissa siellä. Hän on kuollut ennen vuotta 1704 ja on eri henkilö kuin Simon Jakobsson Fattigfält, joka oli v:sta 1722 Meskalan toisen ruodun sotilas. Tämä varmaan riittää selvitykseksi, tuskin tarvitsee avata ketjua Fattigfält, kuten olin ajatellut.

Vuoden 1700 kastekirjan ao. sivu on erittäin sotkuinen. Kummeina mainitaan ensin joku Hannula, sitten Johan Hannula ja Maria Sigfridsdotter Hannulasta. Kuka ensimmäinen Hannula oli, on vaikea tietää. Jos olettamukseni pitää paikkansa, niin Johan oli lapsen isän veli nuori rusthollari Johan Jakobsson ja Maria Sigfridsdotter oli isän äiti, jolla oli 1. avioliitossaan Jakob Mattssonin kanssa nämä pojat Johan ja Simon. Hänestä ja varsinkin hänen isästään Sigfrid Simonssonista on ollut pohdintaa useassakin viestiketjussa. Viimeisenä kummina on ”Poussa Sophia”, lapsen äidin veljen Anders Bertilssonin vaimo Sofia Jöransdotter Skinnarlan Poussalta.

Kummiluettelot ovat usein luotettavia, mutta ne eivät ole sitovia todisteita.Tässäkin tapauksessa uudet löydöt voivat kumota olettamukseni.

H. I

Hela
19.07.16, 16:15
Lisään tähän ketjuun vähän henkilökohtaista tietoa, joka voi koskea muitakin forumin jäseniä. Jos korpraali Simon Jakobsson oli Skinnarlan Hannulasta, niin hän oli esiäitini Maria Markusdotterin velipuoli. Hannulan emäntä Maria Sigfridsdotter solmi nimittäin 1. miehensä Jakob Mattssonin kuoltua toisen avioliiton Kiikanojan Isokestin pojan Markus Thomassonin kanssa, joka oli Hannulan isäntänä 1676-1698, ja hänellä oli tässä toisessa avioliitossa kolme tytärtä.

H. I..

ametsapuro
22.07.16, 12:25
Hei ja kiitos jälleen!
Tämä selittäisi myös miksi Simon Jacobssonin leski oli Kestillä, mielestäni.

Jos Hannula on tuo oikea niin Simonin sisko Lisa Jacobsdotter on esiäitini. Sen lisäksi Maria Sigfridsdr toisesta aviosta Beata (Isan kautta) ja Maria (Pruti-Jaakola kautta) ovat esiäitejäni.

Yritän myös tavata tuota Lisan kastetietoa, mutta on hankala....
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=9108713

"af xx i Mattila af Skin(n)ar-
las?? hemma i xx soldatens Simons
och des hustru Maria Bertilsdotters barn Lijsa Si-
monsdr xx xx Testro Hannula Johan
Hannula Maria Sigfridsdotter, Poussa Sophia
Christnad af D. Pastor XX"

En kyllä saa tämän enempää auki tuosta ja tuo Skinnarlakin on vähän siinä ja siinä... vai voisiko olla "i Mattila af kijka Loijnats hemma i xx"

Kyllä on tuskallinen ja suttuinen kohta.
- Anne

Antti R
22.07.16, 13:48
SSHY:llä on terävämpi kuva Lisa Simonsdotterin kastemerkinnästä:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kiikka/syntyneet-vihityt-kuolleet_1698-1787_ap/4.htm

Huom! Irtosivu on laitettu väärin päin ja väärään kohtaan, joten se on vasemmalla puolella.

Hela
22.07.16, 21:10
Olen verrannut molempia digikopioita ja saanut Lisa Simonsdotterin kastemerkinnän tulkittua niin että vain yksi sana ja papin nimi on jäänyt epäselväksi:

Christnades hemma i huset soldatens Simons och dess hustru Maria Bertilsdotters barn Lisa Simons (---- satta?) soldatens. Testes Hannula Johan, Hannula Maria Sigfridsdotter, Poussa Sophia. Christnades af Domini Pastore (Björn Sakel?).

Kaikkien kummien kohdalla mainitaan ensin talonnimi ja sitten henkilönnimi. Kolmas henkilö Hannulasta oli siis virhetulkintani. Epäselvä sana (---satta) alkaa s:llä eikä ole esim. nyuppsatta.

Papin nimi on ongelmallinen. Kiikassa suoritti tähän aikaan kasteen yleensä Tyrvään pitäjänapulainen Thomas Rajalenius, joka asui Kiikanojan Partolla ja hoiti kirkollisia tehtäviä uudessa kappeliseurakunnassa. Tässä tapauksessa kasteen suoritti pastori, mutta hän ei ollut Tyrvään kirkkoherra Johannes Wegelius vaan ”Björn Sakel” tai jotain sinnepäin (nimi on molemmissa digikopioissa toivottoman sotkuinen). Kiikassa ei vielä ollut pappilaa. Tarkoittaakohan ”hemma” tässä poikkeuksellisesti lapsen ja vanhempien kotia, Hannulaa tai Mattilaa?. Ja kuka oli pastori ”Björn Sakel”? En ole nopeasti löytänyt Porin jv.rykmentin silloisen rykmentinpastorin nimeä.

H. I.

Amaryllis
22.07.16, 21:31
Liisan kastemerkinnän kaksi viimeistä sanaa kuuluvat itse asiassa seuraavaan kastemerkintään ja ovat "Bond Eskel". Tuolloin kastettiin Kiikan Kontin isäntäparin poika Jakob.

Hela
23.07.16, 10:47
Kiitos, Amaryllis. Tämä merkitsee että kastava pappi oli kirkkoherra Johannes Wegelius. Nimeä ei tarvinnut mainita, pelkkä ”pastori” riitti, pitäjässähän oli vain yksi pastori, kirkkoherra.

H. I.

ametsapuro
25.07.16, 10:41
Isot kiitokset Hela ja Amaryllis!

SSHY:n sotilasrullista Porin läänin jalkaväkirykmentin rullista yritin etsiä Simon Jacobssonia, mutta en löytänyt. joskus käy tuuri ja edellinen sotilas mainitaan. No nyt ei ollut tuuria sen suhteen. Olen silti todella iloinen kun pystyitte auttamaan näin paljon Lisan kanssa!

-Anne

Antti R
09.10.16, 13:28
Liisan kastemerkinnän kaksi viimeistä sanaa kuuluvat itse asiassa seuraavaan kastemerkintään ja ovat "Bond Eskel". Tuolloin kastettiin Kiikan Kontin isäntäparin poika Jakob.

Kävin läpi sivun kaikki viisi kastemerkintää ja vertasin niitä Hiskin tulkintoihin. Mielestäni koko tuo rivi kuuluu seuraavaan merkintään:
" Christnades af D. Pastore Bond: Eskel"

Siinä on sama järjestys kuin sivun kahdessa ensimmäisessä ja viimeisessä merkinnässä, kasteen suorittaja (tässä Pastore eli Wegelius) on merkinnän alussa ennen lapsen isää.

Sen sijaan Lisan merkintä alkaa:
"Christnades hemma i huset soldatens Simons..."

Kastemerkinnästä puuttuu pappi eikä paikkaa mainita tuon tarkemmin, mutta ne onkin lisätty kastemerkinnän yläpuolelle "Julius" kuukauden oikealle puolelle:
"af D Raija i Mattila Skinn:la"

Pappina oli siis Raijalenius, joka Impolan mukaan tuolloin suoritti kasteet Kiikassa, ja paikka Skinnarlan Mattila kuten Hiskissä lukee:
http://hiski.genealogia.fi/hiski/7fh7h0?fi+0201+kastetut+71