PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Luutnantti Jöran Moras ja hänen vaimonsa Elisabet Sager


Tommy Koukka
19.06.16, 15:58
Genos 67/1996 -lehdessä on julkaistu Heikki Vuorimiehen artikkeli ”Kuka oli luutnantti Jöran Moras?” (http://www.genealogia.fi/genos-old/67/67_12.htm). Artikkelissa mainitaan kolme tytärtä: Sofia, Anna Margareetta ja Juudit, joita voidaan pitää luutnantti Jöran Morasin tyttärinä. Kuitenkin ainoa täysin varma tieto luutnantin lapsista on Hauholla 3.3.1693 syntynyt Johan-poika, joka kastettiin 7.3.1693 (Leut. Murases son ad Joh: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8696794) ja jonka kummit olivat “Jonas Hirn, Fred: Krämer, Math: Brömmer, F: Anna Tandfält, Elin Matzdr, J Elis: Hirn”. Kummeista Joonas Hirn toimi Hauholla kirkonisäntänä ja majoitusmestarina, ja hänen vaimonsa oli Elisabet Daavidintytär Gyllenbögel. Heidän tyttärensä Elisabet Hirn (s. 1672, k. 5.4.1748 Hauho) mainitaan myös kummina. Kummeista Fredrik von Kraemer (s. 1651 Viro, k. 3.2.1706 Puola) oli Hauholla asunut ratsuväen kapteeni, joka tuohon aikaan oli aviossa Helena Johanintytär Gripenbergin (s. 15.9.1676 Turku, k. 1723) kanssa. Mats Brömmer oli vänrikki Henrik Mathias Brummer, joka muutti Morasin kanssa samoihin aikoihin Hauholta Rautalammille ja joka oli aviossa Elisabet Jesperintytär Svalan kanssa. Kummeista Anna Arvidintytär Tandefelt oli Hauhon kirkkoherran Johan Jaakobinpoika Gååsmanin (k. 18.11.1709 Hauho) puoliso. Kummeista Elina Matintytär oli mahdollisesti Hauholla 26.12.1694 Miehoilasta Pertti Sipinpojan kanssa avioitunut Elina Matintytär. Jöran Morasin Johan-pojan myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa; mahdollisesti hän kuoli lapsena.

Ainoa asiakirjamaininta luutnantti Jöran Morasin vaimon nimestä on Hauhon ja Tuuloksen pitäjien kihlakunnanoikeuden 17.-18.3.1684 päivätyssä pöytäkirjassa (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3797435). Em. Genoksen artikkelissa vaimon nimeksi on luettu Elisabeth Seger. Mielestäni pöytäkirjassa lukee kuitenkin Elisabeta Sager. Turussa vaikutti 1600-luvulla Sager/Såger-niminen kauppiassuku, johon kuulunut Johan Såger ja Sofia Rancken sopisivat luutnantti Morasin vaimon Elisabetin vanhemmiksi ikänsä ja myös etunimiensä vuoksi, sillä olihan Morasilla Sofia- ja Johan-nimiset lapset, jotka olisivat saaneet nimensä mahdollisesti isovanhempiensa mukaan. Johan Sågerilla oli poika Peter Såger, joka mainitaan luutnanttina mm. Herman Wigant Wulffin komppanian Helsingissä 25.7.1678 pidetyssä katselmuksessa. Tässä komppaniassa oli ratsumiehiä Hattulasta, Rengosta, Mäskälästä, Janakkalasta, Lopelta, Vihdistä, Lehijärveltä ja Lohjalta. Samana vuonna Jöran Moras oli Hämeen jalkaväkirykmentin vänrikki ja vuodesta 1680 luutnantti. Sotilastehtäviensä puolestakin Jöran Moras sopisi luutnantti Peter Sågerin langoksi. Såger-suvun sukuselvityksen (http://www.mesterton.net/carpelanturku/sager.htm) mukaan Johan Sågerilla olikin Elisabet-niminen tytär, joka eli 1694 itsellisenä veljensä Robertin luona. Näin ollen luutnantti Morasin vaimo ei oikein sovi Johan Sågerin ja Sofia Ranckenin tyttäreksi. Turun kaupungin vuoden 1694 henkikirjassa Roberth Sågerin taloudessa ei kuitenkaan mainita Elisabetia (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10859597). Samassa henkikirjassa sen sijaan mainitaan edesmenneen Johan Sågerin lesken Margarethan perheessä tytärpuoli Lijsbetha (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10859602). Sofia Ranckenin kuoltua Johan Såger avioitui Margareta Zanderin kanssa. Jos nyt väkisin yritettäisiin sovittaa Morasin vaimon Elisabet Sagerin vanhemmiksi Johan Sågeria ja Sofia Ranckenia, voitaisiin olettaa Elisabetin asuneen 1694 Turussa erillään puolisostaan; nimittäin varmaa tietoa siitä, missä Jöran Moras ja hänen vaimonsa vuonna 1694 asuivat, ei ole. Vuoden 1694 henkikirjassa Johan Sågerin lesken tytärpuoli Lijsbetha ei välttämättä ole ollut Johan Sågerin ja Sofia Ranckenin tytär, vaikka henkikirjan merkinnästä voi tämän käsityksen saada, sillä henkikirjoihin merkityt sukulaisuussuhteet eivät läheskään aina ole totuudenmukaisia (esim. monesti olen törmännyt tilanteeseen, että henkikirjaan pojaksi merkitty onkin ollut veli tai päinvastoin). Voisihan sekin olla mahdollista, että Johan Sågerilla ja Sofia Ranckenilla on ollut Elisabeta ja Lijsbetha -nimiset tyttäret, vaikka kyseessä onkin saman etunimen kaksi eri kirjoitusmuotoa. Joka tapauksessa luutnantti Jöran Morasin vaimon Elisabeta Sagerin vanhemmista ei ole tietoa. Onkohan Suomessa ollut 1600-luvulla muita Sager/Såger -sukuja kuin tämä turkulainen suku?