Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Carl Nystén (s 1780) Myrskylästä ja koulunkäynti
Riitta Valanto-Iho
17.06.16, 09:56
Olen seuraillut edesmenneen sukulaiseni laatimia sukutauluja Myrskylän Muttilan Svarfvarsiin. Carl Nystén s. 17.12.1780 (iäääi) oli naimisiin mennessään gårde inspect. ja myöhemmin rippikirjassa bokhållare. Hän avioitui Porvoolaisen jgfr. Maja Lena Åbergin (s.24.4.2780) kanssa, joka oli taloudenhoitajana Lindnäsin kartanossa Mäntsälässä.
Jäin miettimään minkälaisen koulutuksen Carl on voinut saada 1700-luvun lopussa voidakseen toimia pehtoorina/kirjanpitäjänä. Miten yleistä koulunkäynti ylipäätään on ollut?
Muut sisarukset jatkoivat tilallisina tai avioituivat naapuritaloihin.En toistaiseksi ole heillä tavannut myöskään Nystén-sukunimeä. Carlin isän perukirjassa 1811 näkyy allekirjoitusten vahvistuksena puumerkkejäkin. Carl Nysténillä oli kaksi lasta esiäitini Carolina Mathilda s. 18011, joka avioitui Heinolalaisen lukkarin Johan Silljanderin kanssa sekä Carl Alfred s.1809, josta tuli pappi.
Hei Riitta!
Rippikirjassa on Carl Nysténin perässä "Scholaris" sekä ehkä "Ki", mahdollisesti lopussa "C"
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24288650
Voisikohan Ki tarkoittaa kimnaasia, lukiota, joka Myrskylästä katsottaessa olisi ollut lähellä, Porvoossa?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Triviaalikoulu
Nimi Nystén on tainnut tulla koulunkäyntivaiheessa. Katselin vähän Porvoon kimnasisteja ja kaikilla on sukunimi, joten sellainen piti ottaa.
Tuula K
Riitta Valanto-Iho
19.06.16, 09:42
Tuula, kiitos vastauksesta! Löysin sittenkin lisää sukulaiseni keräämiä tietoja, joita en vielä ole itse tarkistanut, mutta niiden mukaan Carl tosiaan kulkee Myrskylän ja Loviisan väliä ja asuu kauppiaan leski Strömbergin talossa. Todennäköisesti hän on käynyt Loviisan triviaalikoulua, koulun jälkeen toiminut kauppa-apulaisena ja sitten päätynyt pehtooriksi.
Carl on nuorin poika. 1811 teettää hänen isänsä vielä eläessään perukirjan, jossa kaikki omaisuus jaetaan lasten kesken. Tila jaetaan kahden vanhimman pojan kesken, sisaret ja Carl saavat osuutensa irtaimesta ja tasingot veljiltä.Vanhemmat jäävät syytingille. http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=9794470
Hauskaa saada esimerkki jämpteistä esi-isistä ja siitä, miten säätykierto maalta käynnistyi :)
Hei vielä!
Huomasithan, että Carlin kohdalla on siinä rippikirjalinkissä maininnat myös Lapinjärvelle ja Lapinjärveltä muutosta? Lapinjärvi on sopivasti tässä Myrskylän ja Loviisan välissä.
Tuula K (joka kirjoittelee tätä Lapinjärveltä, sen vanhan Myrskylään johtavan tien varrella...)
Riitta Valanto-Iho
19.06.16, 20:22
Kiitos Tuula, huomasin. Carl Nysten lähti ilmeisesti Loviisasta1801 Porvooseen kauppa-apulaiseksi ja palasi kotiin 1802. 1804 hän tosiaan on Lapinjärvellä Porlammin kartanossa tilanhoitajana, 1806 hän on pehtoorina Orimattilan Sommarnäsissä ja avioituu Maja Lena Åbergin kanssa, joka puolestaan on Mäntsälässä Linnaisten kartanossa kamarineitona. Sieltä perhe muuttaa Mäntsälän Sälinkään kartanoon. Romanttinen sukututkija arveleekin, että pariskunta tapasi toisensa, koska kartanoiden omistajat olivat sukua ja varmaan palvelijoineen vierailivat toistensa luona. :)
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.